Boulab – kruising tussen Labrador en Berner Sennen

boulab

Vind je een rashond te duur, maar wil je wel een gezellige familiehond? De Boulab is dus een kruising tussen de Labrador en de Berner Sennen. De Boulab is een combinatie van twee lieve werkhonden. Het resultaat? Een fantastisch dier. Wat maakt deze hond zo bijzonder?

Kruising tussen Labrador en Berner Sennen

De Labrador en de Berner Sennen zijn allebei honden die loyaal zijn en hard werken. De Labrador heet volledig Labrador Retriever, en wordt ook vaak afgekort tot Lab. De Berner Sennen kennen we ook als de Berner Sennenhond of de Bernese Mountain dog.

De kruising tussen deze twee honden wordt Boulab genoemd. Lab komt van het woord Labrador en Bou is afkomstig van de Franse naam van de Berner Sennen: Bouvier Bernois. Een andere naam voor deze kruising is ook wel de Labernese, wat afkomstig is van de Engelse benaming voor de Berner Senner.

Is de Boulab een designhond?

Veel mensen zien deze kruising – en vele andere kruisingen – als een designhond. Omdat het geen erkend ras is, kan er soms wat denigrerend over worden gedaan. Toch is het zo dat de Boulab qua gezondheid vaak een stuk sterker is de gemiddelde rashond. Kruisingen pakken namelijk vaak het beste van beide kanten en de Boulab is daar geen uitzondering op.

kruising labrador bernen sennen

Hoe ziet de Boulab er uit?

Je kunt bij een Boulab nooit precies zeggen hoe hij er uit zal zien. Toch is het sowieso wel zeker dat het een grote hond wordt. Ook is de kans groot dat je een sterke hond krijgt. Qua kleuren en vacht is het altijd even afwachten. De ene Boulab heeft een langharige vacht en de ander een kortharige vacht. De ene Boulab is zwart met wit, terwijl de andere meer een blonde of chocoladekleur heeft. Ook tri-kleuren komen veel voor bij de Boulab.

Lees ook:  Verhaart een Boulab veel? (+ vachtverzorging tips)

Hoe groot wordt de Boulab?

Je kunt er wel vanuit gaan dat de Boulab een grote hond is is, aangezien de Labrador en de Berner Sennen dat allebei ook zijn. Houd rekening met een schofthoogte van 50 tot 75 centimeter.

Hoe zwaar is de Boulab?

Het precieze gewicht van een Boulab zal vooraf nooit te voorspellen zijn. Bij een kruising is het zo dat de ene hond een stuk groter kan zijn dan de ander. Houd rekening met een gewicht van 25 kilo tot 50 kilo.

Wat is het karakter?

De Berner Sennenhond en de Lab zijn allebei erg vriendelijke honden en zeer geschikt ook als familiehond. Dit zie je ook terug in de Boulab. Wanneer je een Boulab hebt, is de kans vrij groot dat je een hond hebt die vriendelijk is. Ook zijn ze erg loyaal naar hun eigenaren en maken ze graag deel uit van het hele gezin. De kans is groot dat het honden zijn die graag in beweging komen. Zorg dat je huisdier daarom genoeg beweging krijgt. Daar krijg je een gelukkige hond mee. Ook leergierigheid zul je terugzien. De hond is gemakkelijk te trainen.

Let wel op: dit betekent dat je de hond ook gemakkelijk verkeerde dingen aan kunt leren. Wees dus duidelijk in wat mag en vooral ook wat niet.

Is een Boulab goed met kinderen?

Een Boulab zal in de meeste gevallen goed overweg kunnen met kinderen. Dit komt omdat de karakters van zowel de Labrador als de Berner Sennenhond zeer kindvriendelijk zijn. Een goede socialisatie is echter wel belangrijk. Als je een hond hebt die nooit met kinderen in aanmerking is geweest, kan hij misschien minder goed reageren. Zorg dus dat jouw Boulab zo veel mogelijk verschillende mensen ziet, ook kinderen.

Lees ook:  Boxador - kruising tussen een Labrador en Boxer

Training

Wanneer je een Boulab of een Labernese wilt trainen, is het dus vooral belangrijk om consequent te blijven. Training is sowieso erg belangrijk: doe je dit niet, dan kan het zijn dat de hond zich gaat vervelen en daardoor vervelend gedrag gaat vertonen. Het is dan ook slim om je Boulab mee te nemen naar een puppycursus. Zo leer jij hoe je je hond moet trainen en krijgt de Boulab goede socialisatie.

Later zou je ook andere trainingen kunnen overwegen. Zo zijn speciale hondensporten, zoals behendigheid, een prima manier om jouw Boulab bezig te houden.

Gezondheid van de hond

Meestal is het zo dat kruising vaak net een wat betere gezondheid heeft dan een rashond. De hond krijgt het beste mee van twee rassen. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar de gezondheidsproblemen die bij de Labrador en de Berner Sennenhond voor kunnen komen.

Zo liggen bijvoorbeeld problemen met de heupen en ellebogen op de loer. Omdat het een vrij grote hond is, is de kans op hartproblemen eveneens aanwezig. De levensverwachting van de Boulab is ongeveer 6 tot 10 jaar. Dit komt vooral omdat de Labrador gemiddeld 10 tot 12 wordt en de Berner Sennenhond 6 to 8.

Controleer altijd goed hoe de gezondheid van beide ouders van de pup is. De kans is natuurlijk altijd aanwezig dat een van de ouderdieren een erfelijke aandoening heeft.

Vachtverzorging van de Boulab

Houd er rekening mee dat je met de Labernese veel haren in huis zal vinden. Deze hond verhaart veel. De kans is zeer groot dat je een hond hebt met een dubbele vacht en met lange haren. Dit betekent dat vachtverzorging heel belangrijk is. Borstel hem regelmatig. Dit kan bijvoorbeeld met de Furminator, die gemakkelijk alle losse haren uit de vacht trekt.

Het is ook goed mogelijk dat jouw Boulab niet zo van badderen houdt. Toch zal hij af en toe ik bad moeten voor de beste vachtverzorging. Welke vachtverzorging precies nodig is, is afhankelijk van jouw hond. Bij een mix weet je immers nooit precies wat je kunt verwachten.

Lees ook:  Labrador pup fokker - 37 betrouwbare kennels in Nederland

Lees meer: Verhaart een Boulab veel?

Is een Boulab geschikt voor je?

Zoek je een hond die loyaal en vriendelijk is? Dan is de Boulab een zeer geschikte hond voor jou Houd er wel rekening mee dat je met een kruising nooit goed weet wat je precies krijgt. Dat heeft overigens ook wel weer zo zijn charmes.

Waar vind je Boulabs?

Een Labernese is geen erkend ras, dus het vinden van een fokker is misschien wat lastiger. Toch zijn er wel mensen die fokken in deze kruising. Informeer daar eens naar de mogelijkheden. Ook in het asiel zou je wel eens een kruising kunnen vinden tussen een Labrador en Berner Sennen. Blijf dus vooral je ogen goed openhouden. Sommige fokkers van de Berner Sennenhond of de Labrador bieden wel eens een kruising aan. Nu de Boulab groeit in populariteit, zullen er steeds meer mensen zijn die pups te koop aanbieden. Houd je ogen dus altijd goed open als jij een lieve Boulab in jouw gezin wilt hebben.

Pas op voor broodfok

Hoe populairder de boulab wordt, hoe groter de kans is op broodfok. Controleer dus altijd goed bij wie je je hond haalt. Een Boulab pup is leuk, maar niet wanneer allerlei gezondheidsproblemen heeft.

Heb je een Boulab?

Laat ons weten in de reacties hoe jouw Boulab is. We horen graag over jouw ervaringen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Wij hebben sinds een paar weken een Boulab, een pup met duidelijk tekening van een Berner Sennen. Vrolijk mannetje die nieuwsgierig is, en nu al aanhankelijk. De opmerking over puppytraining is terecht. Je leert niet zozeer je hond het gedrag, je leert vooral zelf welk gedrag goed werkt. Vanwege de huidige restricties door corona is groepsles niet mogelijk. Wij hebben een trainer gevonden die privétraining geeft waardoor wij getraind worden.

  2. Wij hebben al 4/5 jaar een boulab. en het is echt een schatje. ze luisterdt naar alles wat we haar vragen en ze is ontzettend lief. zeker een van mijn lievelingsrassen!!

  3. Wij krijgen over 2 weken een boulab pup (reu) en ik ben eigenlijk benieuwd hoe zwaar een volwassen boulab ongeveer wordt. Op internet kan ik dat niet echt vinden

    1. Hallo Max,

      Het gewicht van een volwassen Boulab is moeilijk te zeggen, omdat het hier om een kruising gaat. Het kan dus het gewicht van een Labrador krijgen, van een Berner Sennen of van iets dat daar een beetje tussenin hangt.

      Heel veel succes met jullie puppy! Geniet ervan!

  4. Ik heb nu bijna 3 jaar een boulab. Voor mij is het een hele fijne hond, ook met kinderen gaat het heel goed. Hij voelt dan goed aan wat er wel en niet kan. Bij nieuwe mensen is hij eerst terughoudend maar dat duurt nooit lang. Ook is hij heel waaks en dat is wel fijn als je buitenaf woon. Een nadeel is wel de hondenharen in huis. Dat is een keertje extra stofzuigen.
    Ben trouwens ook heel blij dat ik met hem naar puppycursus geweest ben. Heeft mij ook veel opgeleverd(en de hond)
    Heb nog nooit zo’n fijne hond gehad.

  5. Wij hebben onze tweede Boulab nu. De eerste was een reu en 9 jaar geworden. Helaas had deze hond als pup al meteen last van de gewrichten. Hij was 50 kilo en de poten waren in verhouding te dun.Het was een hele lieve trouwe volgzame hond. Onze tweede boulab is een teefje. Nu ook 9 jaar. Nog nooit ziek geweest. Als pup heel moeilijk in omgang. Nu de liefste trouwe hond. Erg makkelijk in omgang. Zij weegt ongeveer 35 kilo.
    Het is een mooie lieve gezinshond.

  6. Wij zijn na een lange zoektocht naar de geschikte hond uitgekomen bij de prachtige Boulab. We zouden het fantastisch vinden als we in de zomerperiode (voorkeur maand juli) een Boulab pup aan kunnen schaffen. Dan hebben wij zelf namelijk ook lekker lang vakantie. Nu merken we alleen dat het zoeken naar dit ras best lastig is in Nederland en dat er veel fokkers al vol zitten en/of geen nestje verwachten in die periode. Ik hoor graag of jullie misschien nog suggesties hebben!

    Wij horen het heel graag!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl