10 dingen die je nog niet wist over de Flat Coated Retriever

Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever is niet de bekendste Retriever hond. Verre van. Maar het is wel een hele lieve en leuke hond om te hebben. Wil je weten wat de Flat Coated Retriever zo speciaal maakt? Lees dan deze 10 dingen die je nog niet wist over de Flat Coated Retriever.

Over de Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever wordt heel vaak ook liefkozend Flatcoat genoemd. Hij komt in twee kleuren voor: zwart en lever. Het is een middelgrote hond. En het is een zeer sociale, lieve hond. In Nederland is het niet echt een heel erg bekend ras. Andere retriever soorten, zoals de Golden Retriever en de Labrador Retriever, winnen het fors aan populariteit. Maar dit betekent niet dat het een ras is dat je moet vergeten. Het is zelfs zonde dat lang niet iedereen de Flat Coated Retriever kent.

1. Van oorsprong een jachthond

De Flat Coated Retriever werd in de negentiende eeuw gefokt als jachthond. In die tijd werd er steeds meer gejaagd op vogels en eenden, en was er vraag naar honden die de geschoten dieren konden ophalen.

2. Niet precies bekend uit welke honden de Flatcoated is ontstaan

Het is niet precies bekend welke honden er zijn gebruikt om de Flatcoated Retriever te fokken. Vermoedelijk is er gekozen voor honden zoals de Newfoundlander. Ook is het goed mogelijk dat er meerdere Spaniel-honden zijn gebruikt om de Flat Coated Retriever te creëren. Maar de precieze oorsprong is niet bekend.

Lees ook:  Flat coated Retriever kopen? Overzicht erkende fokkers

3. Vroeger veel populairder

De Flatcoated was in de negentiende eeuw een stuk populairder dan dat hij tegenwoordig is. Jagers wilden maar wat graag deze hond met zich meenemen tijdens de jacht. Tegenwoordig zie je hem juist veel minder vaak.

4. De eeuwige puppy

Je kunt de Flat Coated Retriever ook wel vergelijken met Peter Pan. Het is een soort eeuwige puppy. Ze blijven erg speels, zelfs wanneer ze oud zijn en het eigenlijk niet meer kunnen. Ook kunnen ze erg enthousiast zijn om de kleinste dingetjes.

5. Gemakkelijk te trainen

Zoek je een hond die gemakkelijk te trainen is? Dan is de Flat Coated Retriever een goede keuze. Deze hond is erg intelligent en vindt het daarnaast leuk om iets voor zijn eigenaar te doen. Dankzij deze eigenschappen heb je een hond die makkelijk iets nieuws aanleert en die het ook nog eens leuk vindt. Trainen is ook een goede manier om je Flatcoated goed mentaal uit te putten. Mentale stimulans is namelijk erg belangrijk voor deze honden.

6. De Flat Coated Retriever is breed inzetbaar

De Flat Coated Retriever is niet alleen een goede jachthond. Omdat hij zo gemakkelijk te trainen is en ontzettend graag iets voor anderen wil doen, wordt hij regelmatig ingezet als geleidehond. Ook zie je hem nog wel eens als speurhond bij de politie, waar hij drugs zoekt. De Flat Coated Retriever heeft namelijk ook een zeer goed reukvermogen. En als laatste is het een echte familiehond.

7. Beweging is belangrijk

Zorg ervoor dat jouw Flat Coated Retriever regelmatig in beweging komt. Het beste is zelfs als je dit weet te combineren met een taak, zodat je je hond ook meteen mentaal uitdaagt. Een hondensport zoals Agility, Treiball of Flyball zou een geweldige keuze zijn. Of ga voor Dock Diving, een toffe hondensport voor honden die graag het water in gaan. Als je je hond genoeg weet uit te putten, voorkom je destructief gedrag wanneer hij alleen is.

Lees ook:  Flat coated Retriever kopen? Overzicht erkende fokkers

8. Vacht beschermt tegen water en weer

De dubbele vacht van de Flat Coated Retriever dient als beschermlaag tegen het water en allerlei soorten weerstypen. Hierdoor kan je hond het water induiken, zonder daar echt last van te hebben.

9. Deze hond verhaart veel

Omdat de Flat Coated Retriever een dubbele vacht heeft, zal hij veel verharen. Wekelijks borstelen helpt goed. Als je hond in de rui is kun je hem vaker borstelen. In bad hoeft hij overigens nauwelijks. Het meeste vuil valt namelijk vanzelf uit zijn vacht.

10. Grotere kans op kanker

De Flat Coated Retriever is erg vatbaar voor verschillende soorten kanker. De kans dat een Flatcoated dit krijgt, is hoger dan bij een ander ras. Ook andere gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie. Het is dan ook van groot belang dat de fokker waar de hond vandaan komt extra zorgt steekt in de gezondheid van de ouders en de pup. Kijk goed waar de ouders vandaan komen en of ze getest zijn op bekende gezondheidsproblemen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl