Verhaart een Newfoundlander veel?

newfoundlander

Een Newfoundlander is een grote hond met ontzettend veel haar. Wil jij liever niet te veel haren in huis, dan is het natuurlijk handig om te weten of een hond veel verhaart. Hoe zit dit met de Newfoundlander? En waar moet je zoal op letten wanneer je een Newfoundlander hebt? Hoe zit het bijvoorbeeld met de vachtverzorging?

Over de Newfoundlander

De Newfoundlander is een grote, lieve hond. Hij is een echte doerak die niet veel kwaads in zich heeft. Zijn formaat kan mensen echter soms nog best afschrikken. Maar, dit is doorgaans nergens voor nodig. De Newfoundlander is een echte familiehond. Zijn vacht kan verschillende kleuren hebben.

Verhaart een Newfoundlander veel?

Als je een Newfoundlander ziet, dan zie je vooral een enorme hoeveelheid haar. En je denkt misschien: deze hond verhaart vast heel veel. Dat klopt. En hij verhaart zelfs nog meer dan je misschien verwacht: hij heeft namelijk ook nog eens een waterdichte, dikke ondervacht. En door deze dubbele vacht is het zo dat je Newfoundlander extra veel verhaart. Haren die je waarschijnlijk overal in huis tegen zal komen.

Hoe vaak verharen?

Newfoundlanders verharen eigenlijk altijd wel. Elke dag zul je wel haren in huis tegenkomen. Er zijn daarnaast doorgaans twee periodes per jaar waarin je hond extra veel zal verharen. Dit is wanneer hij zijn zomervacht kwijtraakt en wanneer hij zijn wintervacht kwijtraakt. Vaak is dit in de lente en de herfst, maar het vooral afhankelijk van de weersomstandigheden.

Hypoallergeen?

Een Newfoundlander verliest erg veel haar. En hierdoor is hij allesbehalve hypoallergeen. Mensen met een hondenallergie kunnen dus beter geen Newfoundlander aanschaffen.

Vachtverzorging tijdens de rui

De rui is een vervelende periode voor jouw Newfoundlander. Omdat hij een dikke ondervacht heeft, kunnen de haren uit de ondervacht los raken, maar vallen ze niet op de grond. Ze blijven dus in de vacht hangen. Al die losse haartjes kunnen namelijk voor problemen zorgen. Denk aan jeuk, irritatie of zelfs hotspot. Je voorkomt dit door de losse haren zo veel mogelijk weg te borstelen. Het liefste doe je dit met een borstel die ook de ondervacht meepakt. Een aanrader is de Furminator. Deze borstel weet de ondervacht goed mee te nemen.

Voor een Newfoundlander heb je tenminste maat L of XL nodig voor een Furminator.

Haren in huis

Met een Newfoundlander in huis weet je 1 ding zeker: overal haren. Zorg er dus voor dat je de boel goed schoonhoudt. Elke dag stofzuigen is van groot belang. Zeker in de ruiperiode. Houd er ook rekening mee dat je mogelijk bezoek krijgt van mensen die minder goed tegen de hondenharen kan. Ook daarom is het belangrijk regelmatig te stofzuigen.

Andere oorzaken van overmatig haarverlies

Dat jouw Newfoundlander veel zal verharen is dus een feit. Maar het kan soms ook voorkomen dat je hond meer haren verliest dan gebruikelijk is. Dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Ouderdom: een Newfoundlander die oud is, kan steeds meer kale plekken krijgen.
  • Eetgedrag: verkeerd eten kan voor een ongezonde vacht zorgen. Ook allergiëen voor bijvoorbeeld gluten kunnen voor problemen met de vacht zorgen.
  • Vlooien, teken en andere parasieten: je Newfoundlander heeft last van jeuk en hierdoor kunnen er kale plekken ontstaan
  • Stress: een hond die stress heeft, kan haarverlies hebben. Dit geldt ook voor honden die zich bijvoorbeeld eenzaam voelen.
  • Ziekte: mogelijk is er een ziekte waardoor je hond verhaart.
  • Zwangerschap: hormonen tijdens de zwangerschaps kunnen de vacht van je Newfoundlander enigszins veranderen.

Merk jij dat je hond zich anders gedraagt en heeft hij meer haarverlies dan anders? Dat is dan een goede reden om eens naar een dierenarts te gaan met hem.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl