Hoe kies je een goed huisdier uit voor je kind?

huisdier kind

Veel kinderen dromen van een eigen huisdier. Een hond, kat, konijn of hamster is een echt vriendje. Maar hoe kies je een goed huisdier voor je kind? Waar moet je nou eigenlijk op letten?

Een huisdier als cadeau

Als je kind een huisdier wil, bijvoorbeeld voor zijn verjaardag, dan wordt er nog wel eens geadviseerd dit niet te doen. Een dier is een levend wezen en geen cadeau. Toch kan het wel degelijk een geschikt cadeau zijn, waarbij je kind ook meteen een stukje verantwoordelijkheid leert te hebben. En als een kind het echt heel graag wil.

Samen met je kind een huisdier kopen

In plaats van een huisdier als cadeau geven, kun je er ook voor kiezen om samen met je kind naar een dierenwinkel of dierenfokker te gaan om samen een dier uit te kiezen. Zo betrek je je kind ook echt bij het kopen van een dier. Dit kan een leuke activiteit zijn en is meteen heel leerzaam voor jouw kind.

Bekijk openingstijden van dierenwinkels

Welk huisdier kies je?

Als eerste is het belangrijk om goed te bedenken welk huisdier je kiest. Het ene huisdier wordt bijvoorbeeld veel ouder dan de ander. Een papegaai kan bijvoorbeeld wel tachtig jaar worden. Ook zit er nogal verschil in de hoeveelheid verzorging. Het ene dier heeft bijvoorbeeld veel meer aandacht, liefde en schoonmaakwerk nodig dan het andere dier.

Cavia’s

Cavia’s zijn zeer vriendelijke knaagdieren. In het algemeen bijten ze niet zo snel en ze houden ze meestal wel van knuffelen. Ze stinken daarnaast niet zo snel, zoals sommige andere dieren wel kunnen doen. Ze zijn voornamelijk overdag actief. Houd er wel rekening mee dat ze overdag best veel geluiden kunnen maken. Let er ook op dat cavia’s zeer sociaal zijn en dat je ze dus beter niet alleen in een hok kunt zetten. Minimaal twee cavia’s is dan ook het advies.

Konijnen

Konijnen zijn zeer geschikte huisdieren voor kinderen. Je kunt ze zowel binnen als buiten houden. Maar kies wel bij voorkeur voor een kleinere soort wanneer je deze binnen wilt houden. De verzorging is doorgaans niet heel ingewikkeld en de meeste konijnen willen wel knuffelen. In tegenstelling tot cavia’s zijn konijnen wat stiller en hoor je ze minder geluid maken. Ze hebben wel scherpe nagels, waardoor het risico aanwezig is dat ze je per ongeluk krabben. Een kind kan hiervan schrikken. Een ander nadeel is dat je ze wel meer ruikt dan cavia’s. Een konijn kan alleen worden gehouden, maar moet dan wel veel aandacht krijgen.

Ratten

Niet iedereen vind het idee van een rat in huis leuk, maar dit zijn absoluut leuke diertjes om te hebben. Ze zijn zeer intelligent en kunnen zelfs trucjes leren. Ook zijn ze in het algemeen vrij rustig en het zijn daarnaast relatief goedkope dieren. Ze ruiken wel sterker dan de andere dieren die we genoemd hebben. Ratten zijn vooral voor oudere kinderen geschikt. Je wilt liever niet dat ze per ongeluk vallen. Ratten moeten altijd met z’n tweetjes worden gehouden.

Honden of katten

Honden en katten zijn vaak de nummer 1 dieren die kinderen graag willen hebben. Dit zijn geweldige dieren. Katten hoeven minder getraind te worden en kunnen vaak wat beter voor zichzelf zorgen. Honden hebben juist veel aandacht nodig. Ze moeten er dagelijks uit. Let ook op dat honden en katten regelmatig naar de dierenarts moeten. Ook is het heel belangrijk om te bedenken dat je een kind niet de volledige verzorging kunt laten doen van een hond of kat. Ben je als gezin toch al van plan een huisdier aan te schaffen en is het dus meer een familiedier? Dan kan het zeker! Bekijk wel altijd goed de eigenschappen van de rashonden en raskatten om zo beter te leren of ze met kinderen overweg kunnen.

Andere huisdieren

Er zijn natuurlijk nog talloze andere huisdieren die geschikt kunnen zijn voor kinderen. Voor elk dier geldt voornamelijk: kijk goed naar de eigenschappen van het dier én naar de persoonlijkheid van jouw kind. Veel vogels zijn bijvoorbeeld geen knuffeldieren en hebben de neiging om te bijten. Maar dit betekent niet dat een kind er niet mee om kan gaan. Zorg als ouder altijd dat je je volledig inleest in het dier, zodat je ook je kind kunt leren hoe hij of zij om moet gaan met het nieuwe huisdier.

Betrek je kind bij de verzorging van het dier

We zeiden het al: de verzorging van een huisdier is voor een kind een goed leerproces. Betrek je kind er daarom bij. Zorg dat je kind begrijpt hoe het dier gevoed moet worden. Hoeveel eten is nodig? Hoe vaak? Hoe moet het hok worden schoongemaakt? Afhankelijk van de leeftijd van je kind, pak je dit samen op of laat je het kind het zelf doen. Eventueel wel met jou in de buurt, zodat je ziet hoe het gaat.

Zorg voor duidelijke regels

Niet alleen je kind, maar ook het huisdier, heeft behoefte aan duidelijke regels. Zo zou je bijvoorbeeld een regel kunnen hebben dat de hond niet wordt geaaid of aangehaald als hij in zijn mand of bench ligt. Dieren hebben namelijk ook behoefte aan rust of een momentje voor zichzelf. Ze hebben dus een plek nodig waar ze weten dat ze met rust worden gelaten. Andere regels kunnen bijvoorbeeld zijn dat je konijn alleen op een bepaald tijdstip een lekkere snack krijgt, zoals een stuk wortel. Anders loop je het risico dat je kind constant van alles gaat voeren, waardoor gezondheidsrisico’s op de loer liggen. Een cavia mag je wel vastpakken, maar je mag hem niet hoog in de lucht laten. Over het schoonmaken van het hok moeten natuurlijk ook altijd heldere afspraken worden gemaakt. Wie doet dit en wanneer?

Hoe duidelijker de regels, hoe beter dit voor iedereen is. En gedurende de tijd, zul je merken dat sommige regels misschien versoepelt worden en er op andere vlakken misschien juist extra regels bijkomen.

Geniet vooral

Huisdieren zijn leuk en ze brengen je kind vooral veel liefde en plezier. Vergeet dus ook zeker niet om te genieten van jouw nieuwe huisdier en de blijdschap die jouw kind heeft!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl