Leghorn: kip die veel eieren legt

leghorn kip

Als je kippen wilt hebben die veel eieren leggen, zit je met de Leghorn goed. Dit kippenras staat er om bekend dat ze veel eieren leggen, zelfs in de winter. Wat maakt deze kip nou nog meer zo leuk? Waarom zou je hem willen hebben als huisdier? En waar moet je op letten?

Over de Leghorn

De Leghorn is een kippenras dat overal ter wereld voorkomt, maar je ziet wel dat er overal ook verschillende types zijn. De precieze herkomst van de Leghorn is niet helemaal bekend. Wel weten we dat de kip ergens uit Italië komt en dat hij zijn naam ‘Leghorn’ te danken heeft aan de Italiaanse naam ‘Livorno’, de plaats waar de kippen voor het eerst geëxporteerd werden naar Amerika. Maar wat er voor die tijd is gebeurd met het ras? Dat is onbekend.

Verschillende types

Opvallend aan de Leghorn, is dat er overal ter wereld verschillende types zijn. De Amerikaanse Leghorn is bijvoorbeeld groter dan de Nederlandse Leghorn. De Nederlandse Leghorn oogt veel slanker. De Britse Leghorn heeft een bredere en grotere kam, die bij de Amerikaanse Leghorn juist weer heel sierlijk is. De Nederlandse Leghorn wordt slechts in één kleurslag erkend – en krielen mogen dan nog in een andere kleur voorkomen – terwijl de Britse Leghorn wel meer dan veertig erkende kleurslagen heeft.

Lees ook:  Mag een kip bloemkool eten?

Uiterlijk van de kip

Door al die verschillen in de verschillende type Leghorns, is het niet altijd even gemakkelijk om aan te geven hoe een Leghorn er uit ziet. In veel gevallen is de kip wit, al zijn soms andere kleurslagen ook toegestaan. Hij heeft gele poten en de kam is mooi rood van kleur. Het is doorgaans een vrij grote kip.

Wist je dat het tekenfilmfiguur Foghorn Leghorn van de Looney Tunes ook een Leghorn is?

Wat voor een karakter heeft de Leghorn?

De Leghorn is een intelligente kip, die graag zelf naar eten scharrelt. Het is een vogel die veel energie heeft en zich snel verveelt wanneer hij niets te doen heeft. Het is dus belangrijk dat deze kippen voldoende ruimte hebben om lekker te kunnen scharrelen. Houd er ook rekening mee dat deze kippen veel geluid kunnen maken. Het is geen stille vogel.

De Leghorn is daarnaast geen kip om te knuffelen. Deze kippen worden niet graag vastgehouden. Ook kan hij wat schichtig en angstig reageren als je in de buurt komt. Het is geen kip die gemakkelijk tam te krijgen is, al lukt dit wel met voldoende aandacht en tijd.

Legt de Leghorn eieren?

De Leghorn is absoluut een kip die eieren legt. Van alle kippenrassen is dit het ras die de meeste én grootste eieren legt. Een kip kan tussen de 280 tot 320 eieren per jaar leggen. Dat zijn er dus zeker vier per week. Hoe ouder de kip wordt, hoe groter de eieren zijn die ze legt. En ze legt ook nog wel eieren wanneer ze drie of vier jaar oud is.

Lees ook:  Brahma - Elegante en veelzijdige kip

Leghorn hennen zijn zelden broeds. Dit ras is gefokt om eieren te leggen. En dat merk je. Een hen negeert haar eieren vaak. Wil je kuikens opvoeden? Dan heb je dus echt een broedmachine nodig.

Vliegt deze kip?

Een Leghorn kan zeker vliegen. Het komt regelmatig voor dat Leghorns in bomen zitten. Hier moet je dus wel echt rekening mee houden wanneer je de kippen houdt. Je zou eventueel hun vleugels kunnen kortwieken, maar doe dit nooit zomaar en zonder reden.

Hoe kun je de Leghorn seksen?

Heb je Leghorn kuikens? Dan wil je vast graag weten of je hennen of hanen hebt. Het is nog best lastig om de kuikens goed te seksen en het komt nog wel eens voor dat de eerste inschatting niet helemaal klopt. Vaak hebben hanen een grotere kam en grotere lellen dan hennen, maar het komt toch ook wel voor dat een hen een vrij grote kam of lel heeft.

Je zou ook nog kunnen kijken naar de sierbevedering die op het zadel zit. Een haan heeft er meestal meer dan een hen. Maar ook hierbij geldt: je kunt het fout hebben.

Wil je echt zeker weten welk geslacht je kuikens zijn? Dan is een geslachtstest die je bij een vogelarts kunt laten doen de meest betrouwbare manier. Maar: dit is wel een hele stressvolle manier die voor de kippen niet altijd even leuk zijn. Je zou ook een paar maanden kunnen wachten, tot je duidelijker weet of je nou hanen of hennen hebt.

Lees ook:  Mag een kip appel eten? Gezond fruit voor kippen?

Tips voor het houden van deze kippen

Waar kun je de Leghorn kip kopen?

Er zijn fokkers die Leghorn kippen fokker. Daar kun je terecht voor Leghorn kippen. Betrouwbare fokkers zijn aangesloten bij de Nederlandse Leghornclub. Deze vereniging kan jou helpen met het vinden van jouw nieuwe kippen.

Op zoek naar een ander kippenras? Bekijk onze overzichtpagina om te zien welke kippenrassen er allemaal zijn.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl