Kan een Friese Stabij goed alleen zijn?

friese stabij alleen

Wanneer je een besluit een Friese Stabij in huis te nemen, heb je daar over het algemeen goed over nagedacht. De benodigdheden zoals een mand, voerbak en riem heb je vast al in huis gehaald. Niks staat er meer in de weg om je nieuwe maatje een goed leven te bieden. Iets waar je misschien nog niet over hebt nagedacht: kan een Friese Stabij alleen zijn?

Over de Friese Stabij

Van oudsher is de Friese Stabij, ook wel Stabyhoun genoemd, een jager. Dat jachtinstinct maakt dit ras een ideale hond om mee te trainen. Leergierig, zelfstandig en sommige mensen noemen het een tikkeltje eigenwijs. Precies zoals de hond is gefokt, de boeren wilden immers een hond die er zelfstandig voor kon zorgen dat ongedierte van het land bleef. Dit vraagt een consequente opvoeding, waarbij je veel tijd moet investeren om de hond fysiek en geestelijk uit te dagen.

Kan een Friese Stabij alleen blijven?

Een Friese Stabij is het gelukkigste is als hij samen is met de mensen bij wie hij hoort. Geen enkele hond is dan ook gebaat bij regelmatig lange periodes alleen zijn. Een Stabij kan echter prima alleen zijn. Vooral als je de hond van pup af aan al hier op traint. Ook oudere honden kunnen goed een tijdje alleen blijven, als je maar rekening houdt met een aantal belangrijke aspecten.

Lees ook:  Kan een Friese Stabij goed met kinderen overweg?

Eerst energiek spelen, dan lekker alleen slapen

Superleuk, een hond in huis! Hij brengt gezelligheid en in het geval van de Stabyhoun ook direct meer dan voldoende lichaamsbeweging. Wanneer het nodig is om de hond alleen te laten, doe je dit het beste door hem eerst flink moe te maken. Dit kan met een flinke wandeling, leuke jachtspelletjes of daag hem mentaal uit door brokjes te verstoppen in een snuffelmat. Op die manier raakt hij moe en gaat hij waarschijnlijk lekker slapen als jij vertrekt.

Zorg voor een veilige plek voor je Stabij

Het is van belang dat je hond een veilige plek heeft wanneer hij alleen thuis moet blijven. Kies voor een bench, als je weet dat je hond de neiging heeft om dingen te slopen. De bench moet een veilige plek voor hem zijn, dan gaat hij er graag slapen. Je kunt bijvoorbeeld een lekker zacht vetkbed in de bench leggen, samen met wat favoriete knuffeltjes. Denk bijvoorbeeld ook aan een uitdagend speeltje met wat brokjes erin, of een kauwbot. Als je hond dan wakker wordt en je bent nog niet thuis, dan heeft hij in elk geval wat te doen tot je er weer bent. Sommige honden vinden het ook prettig als er wat geluid is, je kunt dan bijvoorbeeld de radio aanzetten als je weggaat.

Train je hond om alleen te blijven

Wanneer je hond het niet gewend is om alleen te blijven, is dit iets wat je kunt trainen. Het beste begin je zo jong mogelijk, maar ook als je hond wat ouder is kun je hem prima trainen om een tijdje alleen thuis te blijven. Begin met korte periodes en zorg ervoor dat de hond geen mogelijkheid heeft om zaken kapot te maken. Ga de eerste keer vijf minuutjes weg en prijs de hond als je terug komt. Jouw terugkomst moet een positieve ervaring zijn, de Stabij is gevoelig voor complimenten. Pak hem niet met harde hand aan als hij per ongeluk in huis geplast heeft. Je weet dan dat je toch iets te lang bent weggebleven.

Lees ook:  Kan een Friese Stabij goed met kinderen overweg?

Hoe lang mag een Friese Stabij alleen zijn?

Je ziet, met wat training en de noodzakelijke randvoorwaarden, kan je Friese Stabij over het algemeen goed een periode alleen thuis blijven. Puppy’s laat je liever nog niet langer dan een uurtje alleen, oudere honden kunnen dit al wat langer. Acht uur is dan prima vol te houden, maar als dit iedere dag het geval is, dan is je hond te alleen. Het is de moeite waard energie te steken in de training om alleen te zijn, dan heb je daarna een zekere hond. Ook als jij er even niet bent!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl