Bij het uitzoeken van een hond speelt het uiterlijk vaak een grote rol. Daarom is het heel goed mogelijk dat je uitkomt bij de Friese Stabij. En terecht. Zijn vriendelijke kop, zijn krachtige bouw en zijn mooie vacht maken de Friese Stabij tot een prachtige hond. Dat hij vanwege zijn karakter een uitstekende gezinshond is, telt natuurlijk ook mee. Maar wat maakt de Stabij tot een goede gezinshond? Past een Stabij goed bij jouw kinderen of moet je de vraag omdraaien?
De Friese Stabij in het kort
De Friese Stabij, ook wel Stabijhoun of Stabyhoun genoemd, komt uit Friesland en is sinds 1942 een officieel erkend hondenras. Het is een middelgrote hond met een halflange vacht, die meestal zwart met wit is. Oorspronkelijk is de Stabij een hond voor de man die een alleskunner nodig had. Jachthond, gezelschapshond, waakhond en ongediertebestrijder; de Stabijhoun was en is het allemaal. Hij heeft een vriendelijk en nieuwsgierig karakter en leert snel. Soms is een Stabijhoun eigenwijs, maar dat heeft ook zijn charme.
Een Stabij en kinderen
Zijn kinderen en een Friese Stabij een gouden combinatie? Ja, maar die ontstaat niet vanzelf. Alles valt of staat met jouw opvoeding van jullie viervoeter. Wanneer je een Stabij pup in huis haalt, ben je als gezin verantwoordelijk voor hem. De eerste weken staan vooral in het teken van zindelijkheidstraining, de puppycursus en wennen aan elkaar. Tijdens die periode legt iedereen de basis voor de nieuwe verhoudingen binnen jullie gezin. Wees consequent, geduldig en liefdevol naar de hond toe. Corrigeer de hond als dit nodig is. Doe dit wel beheerst, zonder te schreeuwen. Een Friese Stabij heeft geen harde aanpak nodig, dit werkt juist averechts. Bij goed gedrag is het natuurlijk wel zaak om de hond te belonen. Dit stimuleert hem en daar heeft iedereen baat bij.
Wees een roedelleider voor jouw Stabijhoun
Een Friese Stabij heeft veel energie en houdt van spelletjes. Je zult zien dat de kinderen vaak met hem willen spelen. En dan begint de rolverdeling. Jouw Stabijhoun zal kleine kinderen niet als zijn baasje zien. En dan gaat het om kinderen tot ongeveer zes jaar oud. Hij ziet die kinderen als zijn gelijken of zelfs als minder. Het is belangrijk dat jij, als roedelleider, erop toeziet dat de kinderen niet de baas over de hond spelen. Dit betekent dat kinderen van die leeftijd de hond bijvoorbeeld geen dwingende commando’s mogen geven. Een hond kan dit verkeerd opvatten. Tegelijkertijd mag de hond niet denken dat hij hoger in de pikorde staat dan de kinderen. Accepteer daarom geen dominant gedrag van jouw Stabij.
Als kinderen ouder zijn
Oudere kinderen kunnen leren om een Stabij wat te leren. Naast het spelen vinden ze het leuk om hem kunstjes te leren. Voorkom wel dat dit te geforceerd gebeurt. Zo kunnen kinderen tot circa 12 jaar oud leren om zelfstandiger met de hond om te gaan. Zijn de kinderen ouder, dan is jullie Stabij een trouw maatje waarmee ze samen kunnen optrekken. Ze kunnen genieten van lange wandelingen, samen hardlopen, fietsen en oneindig veel activiteiten meer.
Laat kinderen niet alleen
Het is bekend dat je kinderen niet alleen moet laten met honden. Dit geldt ook voor een Stabij. Let hier op als ouder. En als ze samen spelen, zorg ervoor dat het leuk blijft. Zodra iemand begint te huilen of schreeuwen of je hoort gegrom, dan dien je in te grijpen. Wilde spelletjes zijn leuk, maar kunnen te ver gaan. Ook een Stabij kan moe worden of even geen zin meer hebben. Hij zal dit aangeven door zijn houding. Leer daarom iets over de lichaamstaal van honden. Dit helpt bij het begrijpen van jouw Stabij.
Een Friese Stabij voor jullie?
Al met al is een Friese Stabij een hondenras dat uitermate geschikt is voor gezinnen. Het is een lieve, intelligente hond, die makkelijk te trainen is. Hij leert snel, is geduldig en verdraagzaam en hij houdt van kinderen. Dus ja, een Stabij past perfect bij jouw kinderen. Of jouw kinderen ook bij een Stabij passen? Dat heb je grotendeels zelf in de hand.