American Foxhound: informatie, karakter, uiterlijk en verzorging

American foxhound

De American Foxhound is een jachthond die behoorlijk zeldzaam is. Daardoor is het een bijzonder ras dat een echte vriend voor het leven zal zijn. Wat maakt dit ras zo enorm bijzonder?

Over De American Foxhound

De Amerikaanse Foxhound is een jachthond. Ook is hij een zeer goede speurdershond. Hij wordt ook vaak American Foxhound of Amerikaanse Jachthond genoemd. De hond komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is een ras die je dan ook in Nederland niet veel ziet, maar in Amerika des te meer. Vooral op het platteland en bij jagersvereniging kun je de Amerikaanse Foxhound nog wel eens spotten. Toch is de hond ook daar zeer zeldzaam en moet je echt geluk hebben om er eentje tegen te vinden.

Geschiedenis van het ras

In de tweede helft van de zeventiende eeuw werden met regelmaat verschillende honden die uit Europa naar Amerika werden geïmporteerd met elkaar gekruist. Hier ontstonden nieuwe rassen door. Eén van de bekendere fokkers was George Washington. Toen hij een Franse Bark geschonken kreeg, heeft hij deze gekruist met verschillende andere honden die hij ter beschikking had. Hier zaten verschillende Setters tussen. George Washington ging net zo lang door tot hij de perfecte jachthond had. En dat is de American Foxhound zoals we die tegenwoordig kennen.

Uiterlijk van de American Foxhound

De American Foxhound is met een schofthoogte van 50 tot 60 centimeter een middelgrote hond. Hij weegt tussen de 20 en 30 kilo, waarbij de teefjes meestal wat kleiner en lichter zijn dan de reutjes.

Lees ook:  American Foxhound pup kopen? Tips voor pups van dit zeldzame ras

De American Foxhound heeft een korte, ruwe vacht, die alle kleuren kan hebben. Toch zie je hem meestal in de tri-kleur variant. Juist door deze kleuren wordt hij soms nog wel eens verward met een Engelse Foxhound of een Beagle. Hij heeft hangende oren en een lange staart.

Karakter van de Amerikaanse Jachthond

De American Foxhound is een hond die erg zelfstandig en zelfs wat eigenwijs is. Het is een hond die speciaal gefokt is voor de jacht en meestal loopt hij ver van zijn eigenaar vandaan. Trainen om echt bij je te blijven en je in de gaten te houden kan daardoor een behoorlijke opgave zijn.

Deze hond heeft erg veel beweging nodig. Hij wordt niet snel moe en zal enorme afstanden kunnen afleggen. Het is dus erg belangrijk dat je bereid bent om flinke stukken met hem te wandelen of hardlopen. Doe je dit niet, dan kan hij behoorlijke destructief gedrag vertonen. Ook loopt hij gemakkelijk zijn neus achterna. Ruikt hij een prooidier en hij is bijvoorbeeld in de tuin? Pas dan op dat hij niet ontsnapt, want voor je het weet ben je je hond kwijt.

De American Foxhound bouwt een goede band op met zijn baasje en familie. Naar onbekenden toe kan hij wat gereserveerd zijn. Hierdoor kan hij ook waaks zijn, als er bijvoorbeeld een onbekende op het erf komt.

Kan hij in huis blijven?

Het is onverstandig om de American Foxhound de hele dag binnen te laten zitten. Dit is geen stille, rustige hond, en in een huis kan hij zijn energie niet voldoende kwijt. Het liefste heeft hij een groot terrein waar hij lekker vrij kan lopen. Als je deze ruimte hebt – en bereid bent voor een goede omheining te zorgen – kan de Amerikaanse Jachthond een geschikte keuze voor je zijn. Nog beter is om niet één, maar meerdere honden te hebben. De American Foxhound is het gelukkigste in een roedel met soortgelijke honden. Dit hoeven niet allemaal American Foxhounds te zijn, maar het is wel handig om andere jachthonden te kiezen waar hij bij samenleeft.

Lees ook:  American Foxhound pup kopen? Tips voor pups van dit zeldzame ras

Kan de Amerikaanse Foxhound overweg met kinderen?

Een American Foxhound kan met kinderen overweg, maar het is wel belangrijk dat hij dit gewend is. Socialisatie, zeker op een jonge leeftijd, is dus erg belangrijk. Laat je puppy al vroeg kennismaken met kinderen van alle leeftijden, zodat hij leert met ze om te gaan. Een American Foxhound die geen kinderen gewend is, kan wat gereserveerd reageren.

Kan de American Foxhound lang alleen zijn?

Je kunt een American Foxhound beter niet te lang alleen laten. Ondanks dat hij veel ruimte en vrijheid nodig heeft, is het nog steeds een zeer sociale hond die gericht is op zijn eigenaar. Daarom kun je hem beter niet te lang alleen laten.

Ideaal voor de jacht

De American Foxhound is dus speciaal gefokt om te kunnen jagen. Hij kan gemakkelijk meegaan in een peleton en is dan zelfs volledig in zijn element. Voor een jachtvereniging kan deze hond dan ook een prima keuze zijn. Ook zou je hem mee kunnen nemen voor een speciale jachtcursus.

Verzorging

Dankzij de korte vacht, heeft de American Foxhound weinig vachtverzorging nodig. Af en toe borstelen is voldoende en je zult merken dat het meeste vuil vanzelf uit zijn vacht valt. Ook verhaart hij helemaal niet zo veel. Waar je wel extra op moet letten zijn zijn oren. Omdat hij hangende oren heeft, is het risico op een oorontsteking aanwezig. Let er daarom goed op of hij met zijn kop schudt – dit is meestal het eerste teken van een oorontsteking. Leer hem ook dat je zijn oren zonder problemen kunt combineren.

Lees ook:  American Foxhound pup kopen? Tips voor pups van dit zeldzame ras

Gezondheid van de American Foxhound

De American Foxhound heeft een zeer goede gezondheid en er zijn niet veel problemen. Er zijn geen erfelijke ziektes bekend bij dit ras. Dit komt ook omdat het geen populair ras is dat al veel is doorgefokt. Toch moet je natuurlijk altijd alert blijven. Een ziekte kan ook bij een hond met een doorgaans goede gezondheid een probleem zijn.

Waar je wel op moet letten is het gewicht. De American Foxhound heeft de neiging zich te overeten en zal er dan ook geen moeite mee hebben om van alles te eten wat hij bijvoorbeeld tijdens een wandeling vindt. Zelfs als je hem dus gebalanceerd voert, is het mogelijk dat hij elders meer eten vandaan haalt en alsnog te zwaar wordt.

Leeftijd

Gemiddeld gezien wordt een American Foxhound tussen de 10 en de 14 jaar oud.

Waar vind je pups?

Zoek jij een leuke pup? Dat wordt dan een behoorlijke uitdaging. Er is namelijk geen erkende rasvereniging voor de American Foxhound in Nederland. Daardoor kan het heel lastig worden om een pup te vinden. In Nederland zie je het ras nauwelijks. De beste kans om te slagen is om een fokker in het buitenland te benaderen. Bij voorkeur eentje in Amerika.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl