Wat eet een Axolotl? Dieet en voedingadvies

axolotl eten

Axolotls zijn heel bijzondere dieren, en wanneer je er eentje hebt, dan wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Maar wat eet een Axolotl precies? Hoe ziet zijn dieet eruit en hoe zorg je ervoor dat hij voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt? Welk voedingsadvies is belangrijk?

Over de Axolotl

De Axolotl is een bijzonder diertje. Het wordt soms ook wel de Mexicaanse salamander of de loopsalamander genoemd. Het heeft zowel longen als kieuwen, maar hij heeft onder water. Het doet soms wat denken aan een Pokémon. Het dier komt oorspronkelijk uit een meer in Mexico en is daar bijna uitgestorven. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het diertje als huisdier willen hebben, zodat hij niet volledig uitsterft.

Lees ook: De beste tips voor nieuwe Axolotl eigenaren

Wat eet een Axolotl?

Een Axolotl heeft drie soorten voeding die je hem kunt geven: speciale korrels, levend aas of dood aas. Een jonge Axolotl zal voornamelijk datgene willen eten dat beweegt en levend is. Het is dan ook verstandig om een jonge Axolotl altijd levend aas te geven. Is je huisdier ouder? Dan zijn korrels of bevroren voeding ook prima.

Hoe eet een Axolotl?

Een Axolotl eet niet door stukken van zijn voedsel af te scheuren. Hij kan er ook geen stukken afbijten. In plaats daarvan zuigt hij als het ware het eten naar binnen. Hierdoor zal het soms lijken alsof hij eten naar binnen slurpt en weer uitspuugt, en dat een aantal keer achter elkaar. Dit is misschien wat vreemd als je het nooit eerder hebt gezien, maar voor een Axolotl volkomen normaal. Het eten wordt altijd onder water gegeven. De Axolotl leeft onder water en zal dus ook daar zijn voeding eten.

Lees ook:  De beste tips voor nieuwe Axolotl eigenaren - bijzonder dier

Net geboren

Als een Axolotl echt net uit het ei is gekomen, mag je hem niet meteen gaan voeren. Wacht minimaal 24 uur. In die tijd zal de Axolotl eten uit de restanten van het ei eten.

Levend aas

Jonge Axolotls grijpen alles wat beweegt. En dus is het logisch om te kiezen voor levend aas. Dit is voor een Axolotl wat het dichts in de buurt van zijn natuur komt. Bij een jonge Axolotl wordt sowieso geadviseerd om voor levend aas te kiezen. Als de Axolotl ouder is, dan zou je kunnen switchen naar bevroren eten of brokjes. Je kunt de volgende dingen geven:

  • Regenwormen
  • Muggenlarven
  • Watervlooien
  • Kleine visjes

Als je dit soort levend aas wilt geven, dan moet je ze wel echt bij een dierenspeciaalzaak halen. Haal ze zeker niet uit de natuur, want de kans is dan groot dat de dieren ziektes bij zich dragen die schadelijk zijn voor jouw Axolotl. Kies altijd voor veiligheid en voorkom dat je huisdier ziek wordt.

Dood aas

Je hoeft echt niet perse levend aas te geven aan je Axolotl. Dood aas werkt ook goed. Het is dan wel slim om het aas te laten bewegen. Dit doe je bijvoorbeeld door het eten aan een voedertang of pincet te bevestigen en dit voor de kop van de Axolotl te laten bewegen. Zo lijkt het levend en is de kans groot dat de Axolotl het ook zal pakken. Er zijn verschillende soorten eten die je kunt geven. Denk aan:

  • Bloedwormen
  • Pekelkreeftjes
  • Regenwormen

Let wel goed op, want het eten is niet altijd zonder risico. Laat bijvoorbeeld nooit restanten van de bloedwormen in het aquarium van je Axolotl zitten. Deze kunnen in de kieuwen van je huisdier terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Je huisdier kan dan niet ademen en zal verdrinken. Als je Axolotl dus restanten bloedworm achterlaat, dan moet dit wel goed worden weggewerkt. Bloedwormen worden wel heel erg vaak gekozen door eigenaren van Axolotls, omdat ze gemakkelijk te krijgen zijn en erg voedingsrijk zijn.

Lees ook:  De beste tips voor nieuwe Axolotl eigenaren - bijzonder dier

Let ook hier altijd goed op waar je het eten vandaan haalt. Ga niet zomaar regenwormen uit je eigen tuin halen om aan je Axolotl te geven. Hij eet het misschien wel, maar kan er ziek door raken als de worm ergens mee besmet is. Een Axolotl kan wat dat betreft weinig hebben.

Je Axolotl korrels geven

In dierenspeciaalzaken zijn er nog wel eens speciale korrels te koop voor Axolotls. Deze kunnen ze eten, maar realiseer je goed dat een Axolotl dit wel echt als eten moet zien. Als ze bijvoorbeeld alleen bewegend eten zijn gewend, kost het misschien moeite om het te geven.

Het beste is om voor korrels te kiezen die naar de bodem zinken, omdat dat de plek is waar de Axolotl zit. Kies ook altijd voor een korrel waar veel proteïne in zit. Dit is beter voor de Axolotl en bevat meer stoffen die hij nodig heeft.
Heb je een jongere Axolotl, dan zijn kleine korrels een goede optie, maar deze zinken minder snel en zijn daardoor lastig om te voeren.

Een gevarieerd dieet voor je Axolotl

Veel Axolotl eigenaren geven hun huisdier bijna altijd hetzelfde eten. Let er goed op dat variatie heel belangrijk is. Hoe meer verschillende dingen je Axolotl eet, hoe groter de kans is dat hij voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een tekort aan vitamine A zorgt bijvoorbeeld voor problemen aan de ogen en de huid. En wanneer er niet genoeg kalk in het eten zit, kan er rachitis ontstaan. Dit betekent dat de botten van de Axolotl zwak worden en dat er ook met de eieren veel mis zal zijn.

Hoeveel eten geef je je Axolotl?

Bij al het eten dat je aan je Axolotl geeft, is het vooral belangrijk om te kijken of je Axolotl ook echt eet. Veel eigenaren kiezen er bijvoorbeeld voor om twee minuten lang eten te geven. Daarna wordt alles weggehaald. Andere eigenaren hanteren een andere tijd hiervoor, bijvoorbeeld vijf minuten of een halfuur. Kijk altijd goed naar je Axolotl, zodat je beter in kunt schatten wat voor hem belangrijk is.

Lees ook:  De beste tips voor nieuwe Axolotl eigenaren - bijzonder dier

Hoeveel een Axolotl eet, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur van het water. Is het water te koud? Dan zal je Axolotl waarschijnlijk niet eten.

Wanneer voer je je Axolotl?

Sommige Axolotls eten amper overdag. Je kunt hen dus het beste in de avond of nacht voeren. Merk jij dat jouw Axolotl het eten niet meteen opeet? Dan is het verstandig het voedsel weg te halen. Probeer het dan in de avond of nacht nog een keer. Het vergt soms wat uitzoekwerk om het juiste tijdstip te vinden waarop je Axolotl goed eet.

Wat moet je niet voeren?

Je wilt natuurlijk dat je Axolotl goed eet en gezond blijft. Daarom is het verstandig om weg te blijven van eten dat voor mensen is bedoeld. Vooral eten dat vol met zout zit is niet goed voor je Axolotl. Pas ook op voor bijvoorbeeld stukjes biefstuk. Dit wordt vaak wel geadviseerd als lekkere snack voor je Axolotl, maar in het wild zou hij dit natuurlijk ook niet eten.

Geef ook geen eten met een hard uitwendig skelet. Denk bijvoorbeeld aan krill of schaaldieren. Ook meelwormen hebben een uitwendig skelet dat voor een Axolotl lastig is om te eten. Hun maag kan dit niet goed aan.

Hoe lang kan een Axolotl zonder eten?

Een Axolotl die genoeg gegeten heeft, kan vaak wel twee tot drie weken zonder eten. Dit is echter niet verstandig om te doen. Een volwassen Axolotl heeft elke twee tot drie dagen eten nodig. Een jonge Axolotl heeft genoeg aan één keer per dag eten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    1. Probeer verschillende tijdstippen uit. Sommige Axolotls eten overdag, anderen eten dan helemaal niet en hebben de voorkeur aan de avond of de nacht. Eet je Axolotl niet? Dan moet je het op een ander tijdstip proberen. Succes!

  1. In mijn aquarium van 1.20 wonen 2 axolotl dames van ongeveer 10 maanden oud. Nu heeft mijn zwarte meisje zo’n twee weken wat witte afscheiding gehad, een paar dagen. Sindsdien eet ze heel slecht. In de eerste week 1 worm en afgelopen week I stukje van dat soort vlees voor axolotls. Pellets weigert ze ook. Ik hou de waardes altijd goed in de gaten en op tijd waterwissels. Temperatuur is altijd 18 graden door de waterkoeler.

    Gisteren heb ik alles uit de bak gehaald ( kunstplanten en accessoires ). De bodem goed schoongemaakt en weer terug ingericht nadat ik alles goed gespoeld had. Het zuurstofpompje achterwege gelaten want dacht dat t misschien daar aan lag.

    Nu vond ik ze gisteren even wat actiever, ze zat weer voor het glas met haar hoofd fier omhoog en dat gaf me hoop. Toch weer niet gegeten En nu blijkt ze weer niet te willen eten. Ik ben ten einde raad. Mijn andere axo eet goed en komt altijd bedelen als ze me ziet. Wat kan ik doen?

    Ik hoop dat u me raad kan geven.

    Met vriendelijke groet,

    Jacqueline Willems

    1. Eén van de belangrijkste redenen waarom een Axolotl niet eet, heeft te maken met de temperatuur van het water. Wanneer het water te warm is, zal je Axolotl niet eten. Je geeft aan dat de temperatuur altijd 18 graden is. De ideale temperatuur is tussen de 16 en de 18 graden, dus misschien moet je het net iets kouder maken.

      Let wel op: ik ben geen medisch specialist. De afscheiding waar je het over hebt, klinkt sowieso niet goed… Ga er eventueel mee naar een dierenarts die wel gespecialiseerd is in Axolotls om echt goed geholpen te worden.

      Succes!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl