De beste tips voor nieuwe Axolotl eigenaren – bijzonder dier

axolotl tips beginners

Een Axolotl? Wat is dat? Veel mensen zijn niet bekend met de Axolotls en dat terwijl het ontzettend leuke dieren zijn, die zeer geschikt zijn als huisdier. Maar wat is een Axolotl precies en waar moet je rekening mee houden als je er eentje wilt hebben? Een aantal tips op een rij.

Wat is een Axolotl?

De Axolotl is een salamander-achtige die alleen in het water leeft, dat komt omdat hij zijn hele leven in het larvestadium blijft. Hij komt oorspronkelijk uit een speciaal meer in Mexico, waar ze ook wel de wandelende vis worden genoemd. De Azteken noemden hem watermonster en dat is precies wat de naam ‘Axolotl’ betekent. In het wild komt de Axolotl helaas een stuk minder vaak voor. Het meer waar ze in leefden is door vervuiling zo smerig geworden, dat er nog maar weinig Axolotls over zijn. Het is daardoor een bedreigde diersoort geworden. In gevangeschap zijn er echter nog wel een heleboel Axolotls. Sterker nog: de Axololth begint steeds populairder te worden. Dat komt vermoedelijk omdat het dier wat lijkt op de Pokémon Mudkip en Wooper. Er zijn meerdere soorten gefokt, zodat je de Axolotl in meerdere kleuren kunt krijgen. Een Axolotl wordt zo’n twintig tot veertig centimeter lang en kan zeker vijftien jaar oud worden.

Eén van de meest opmerkelijke kenmerken van de Axolotl is dat hij bijna alles opnieuw kan laten groeien. Raakt hij een staart of poot kwijt? Dan kan hij dus een nieuwe groeien. De Axolotl kan dit zelfs met ingewanden of met zijn hersenen. Door deze eigenschap is de Axolotl het meest bestudeerde dier ter wereld. Wetenschappers begrijpen nog steeds niet hóe het dier dit toch telkens doet.

Lees ook:  Wat eet een Axolotl? Dieet en voedingadvies

Een Axolotl als huisdier

Realiseer je goed dat een Axolotl niet te vergelijken is met een kat, hond of knaagdier. Je kunt er namelijk niet mee knuffelen. Het is een dier waar je vooral naar moet kijken. Hij leeft vooral op de bodem van het water, en wanneer hij te lang uit het water is, zal hij sterven. Daarnaast kun je hem niet echt aanraken, omdat zijn huid daar niet goed tegen kan. Om een Axolotl goed te verzorgen, is het vooral belangrijk dat je goed let op het water. De kwaliteit en temperatuur van het water moet namelijk goed zijn.

Waar koop je dit watermonster?

Het is goed om te weten dat er niet gejaagd mag worden op de Axolotl. Dit betekent dat je alleen Axolotls kunt kopen die in gevangenschap zijn gekweekt. Er zijn speciale fokkers waar je de diertjes kunt kopen. Pas op met het kopen via websites als Marktplaats. Hier weet je niet altijd in welke omstandigheden het diertje is gefokt. Axolotls zijn ook te koop bij bijvoorbeeld reptielenbeurzen.

Bedenk je goed dat de populariteit van de Axolotls alsmaar groeit en dat er daardoor ook steeds meer broodfokkers zullen zijn. Dit betekent dat er veelvuldig wordt gekweekt en dit zal niet altijd ten goede zijn van het dier. Het beste is als je ergens heen mag gaan en ook echt kunt zien wat de omstandigheden zijn waarin de Axolotls leven.

Wat voor een aquarium?

Het formaat van het aquarium waar je Axolotl in zal verblijven is van groot belang. Axolotls hebben veel ruimte nodig. Kies voor een aquarium dat minstens 40 centimeter diep is en tenminste 50 tot 100 liter water kan bevatten. Hoe groter, hoe beter. Wil je meerdere Axolotls huisvestigen? Dan moet je aquarium ook wel echt groter zijn. Een pomp voor je aquarium is prima, maar pas op dat deze niet te veel voor stromend water zorgt. De Axolotl kan hier niet goed mee omgaan.

Lees ook:  Wat eet een Axolotl? Dieet en voedingadvies

Tips voor het water van de Axolotl

Axolotls houden niet van warmte. Daarom moet het water tussen de 12 en de 20 graden zijn. Zorg er daarnaast voor dat het aquarium niet in de volle zon of warmte komt te staan. Veel eigenaren hebben niet in de gaten hoe schadelijk dit voor het diertje is. Een flinke hittegolf kan er al voor zorgen dat de Axolotl het loodje legt. Het is daarnaast belangrijk dat er geen chloor in het water zit. In Nederland kun je gewoon kraanwater gebruiken, maar woon je in het buitenland, controleer dit dan goed. Pas ook op met water dat te veel stroomt. Sommige pompen zijn hierdoor niet geschikt voor een Axolotl.

Zorg dat je het water regelmatig ververst en dat de temperatuur goed is. Hoe beter de kwaliteit van het water, hoe beter het met je Axolotl gaat. Dit is de een van de belangrijkste tips voor beginners. Let hier echt goed op!

Huisvestiging van de Axolotl

Een groot aquarium dus. Op de bodem van het aquarium kun je fijn zand leggen of heel fijn grind. Let echter op bij grind en steentjes. De Axolotl kan deze inslukken en hiermee verwondigen oplopen. Sommige Axolotl eigenaren kiezen ervoor om geen bodembedekkers te kiezen. Kijk zelf wat je het prettigst vindt hierin.

Je Axolotl wil zich graag kunnen verstoppen. Zorg daarom voor genoeg schuilplekken op de bodem van je aquarium. Zeker wanneer je meerdere Axolotls hebt is het belangrijk dat er genoeg schuilplaatsen zijn. Dit doe je bijvoorbeeld met stukken steen, kapotte plantenbakjes en beplanting. Een bodemdekker kan, zoals grint, maar veel Axolotl-eigenaren doen dit liever niet. De kans is namelijk aanwezig dat je diertje de steentjes doorslikt en stikt. Als je fijn zand kiest is er geen verstikkingsgevaar.

Lees ook:  Wat eet een Axolotl? Dieet en voedingadvies

Zorg ook dat de Axolotl niet in te veel licht staat. Het beestje heeft dit niet nodig en veel licht kan daarnaast stressvol zijn. Een Axolotl kan zijn ogen namelijk niet dichtdoen en veel fel licht kan hierdoor een stoorzender zijn. Let hier goed op.

Wat eet een Axolotl?

Axolotls eten vlees. Dat zijn vooral wormen of kleine visjes. Erg geliefd bij de Axolotl is bijvoorbeeld de regenworm, muggenlarven en watervlooien. Je kunt levend aas geven aan ze, of het eten met een tang geven. De Axolotl zal alleen toeslaan als hij het namelijk ziet bewegen, maar het maakt niet uit het vlees niet meer leeft.

Samen met andere vissen?

Het is niet verstandig om de Axolotl in een aquarium met andere vissen te doen. Omdat de Axolotl vlees eet, is de kans vrij groot dat de vissen worden opgegeten. Wil je wel vissen houden? Doe deze dan in een apart aquarium.

Nooit een saai moment

Als je een Axolotl in huis hebt, heb je nooit meer saaie momenten. Deze dieren zijn geweldig om naar te kijken. De meeste mensen krijgen vanzelf een lach bij het zien van de Axolotl. Als je je diertje goed verzorgd, heb je er ongetwijfeld veel plezier aan.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl