Mag een baardagame banaan eten?

baardagame banaan

Wanneer je een baardagame hebt, dan wil je soms ook eens iets anders in zijn terrarium gooien om te eten. Een lekkere snack tussendoor. Hoe zit het met banaan? Mag een baardagame banaan eten of is het beter van niet?

Over de baardagame

De baardagame komt van oorsprong uit Australië. Hij wordt ook wel baardagaam genoemd, of bearded dragon. Dit dier is een vrij toegankelijk reptiel om als huisdier te hebben. Het wordt wel aangeraden om er slechts eentje te hebben, omdat meerdere baardagamen nog wel eens ruzie kunnen hebben. Baardagamen zijn alleseters. Ze eten vooral insecten, zoals krekels, of buffalowormen. Soms eten ze ook kleine knaagdieren. En ze eten graag bladgroente. Maar mogen ze ook fruit eten? Is dit ook veilig?

Mag een baardagame banaan eten?


Ja, een baardagame mag banaan eten. Maar het is wel belangrijk om niet vaker dan één of twee keer per maand banaan aan hem te geven. Geef je meer, dan is het juist gevaarlijk.

Wat is er goed aan bananen?

Bananen bevatten een aantal belangrijke voedingsstoffen die heel gezond en goed zijn voor jouw reptiel. Zo zit er bijvoorbeeld vitamine A en C in. Deze verbeteren het immuunsysteem van jouw baardagame. Ook calcium in banaan is goed voor je baardagame, omdat hij daar zijn botten en tanden mee versterkt. De kans is ook groot dat jouw baardagame dol is op banaan, dus het is een goede snack om af en toe te geven.

Lees ook:  Mag een baardagame spinazie eten?

Het gevaar van banaan: fosfor

Bananen zijn echter niet zo ongevaarlijk voor baardagamen als je misschien denkt. Dat komt met name door de fosfor in bananen. Zoals we al zeiden: calcium is erg belangrijk voor baardagamen. Maar je wilt dan wel het liefste dat er ongeveer evenveel fosfor als calcium in voeding zit. Als er meer fosfor ergens in zit dan calcium, dan betekent dit dat de baardagame de calcium minder goed kan opnemen. En op de lange termijn kan dit voor grote problemen zorgen, zoals flinke pijn bij je baardagame of zelfs verlamming.

Tweede gevaar: suiker

Rijpe bananen bevatten erg veel suiker. Voor een baardagame kan een beetje suiker geen kwaad, maar wanneer hij er te veel van binnenkrijgt, kan hij last krijgen van obesitas of problemen met het hart. Dit wil je natuurlijk zien te voorkomen. Te veel banaan is voor een baardagame dus geen goed idee.

Hoe veel bananen mag een baardagame eten?

Houd het bij een klein stukje één tot twee keer per week. Zo krijgt je baardagame toch iets lekkers, maar loopt hij geen gevaar.

Mag een baardagame bananenschil?

Je mag je baardagame best een stukje banaan geven inclusief de schil. De meeste baardagame zijn hier ook dol op. Let wel op: bij voorkeur geef je biologische bananen, omdat je dan zeker weet dat er geen gifstoffen op de schil zitten. Twijfel je? Dan kun je natuurlijk ook banaan zonder schil geven.

Hoe zit het met gedroogde bananen?


Gedroogde bananen bevatten meestal nog veel meer suiker dan een verse banaan. Je kunt dit dus beter niet geven aan jouw baardagame.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl