Is een Cane Corso gevaarlijk?

cane corso gevaarlijk

De Cane Corso is een grote hond, die vaak wordt ingezet als waakhond. Is het dan een gevaarlijke hond? Moet je je zorgen maken bij dit ras of valt het toch wel mee? En waar moet je zoal op letten?

Over de Cane Corso Italiano

De meeste mensen noemen de Cane Corso Italiano gewoon simpelweg Cane Corso. Deze hond komt van oorsprong uit Italië. Deze hond kan een zeer goede waakhond zijn, die opkomt voor zijn eigenaar. Ook is het een zeer trouwe hond en heeft hij veel beweging nodig.

Is een Cane Corso gevaarlijk?

Een Cane Corso is een grote hond, die er daardoor al snel gevaarlijk uitziet. En deze hond kan ook zeker gevaarlijk of agressief zijn. Dit geldt vooral wanneer hij met onbekenden te maken heeft. Hij is daardoor ook erg waaks en beschermend.

Hoe gevaarlijk de Cane Corso is, is vooral afhankelijk van de opvoeding. Hoe jonger de hond is, makkelijker het wordt om je hond te trainen. Een Cane Corso heeft duidelijkheid nodig en dient goed gesocialiseerd te worden. Met de juiste opvoeding is dit ras niet gevaarlijk. Maar; het is geen hond voor beginners. Je moet wel echt weten waar je mee bezig bent.

Veel energie

Mensen hebben niet altijd in de gaten hoeveel energie een Cane Corso heeft. De Cane Corso heeft ontzettend veel beweging nodig om zijn energie te kunnen uiten. Wanneer je hier geen gehoor aan geeft, kan de hond ongewenst gedrag gaan vertonen. Hij kan dan dus vervelend of zelfs agressief worden. Wanneer je een Cane Corso besluit te kopen, is het dus van groot belang dat je je hond voldoende uitlaat. Nog beter is om hem ook mentaal uit te dagen, bijvoorbeeld door hondenpuzzels te laten doen.

Andere oorzaken van agressie bij de Cane Corso

Socialisatie, training en beweging zijn dus erg belangrijk om agressief gedrag van een Cane Corso te voorkomen. Maar er kunnen andere oorzaken zijn van agressief gedrag bij Cane Corso, namelijk:

  • Angst – De Cane Corso lijkt een grote, stoere hond, maar hij kan ook erg bang zijn. En juist uit angst kan hij onvoorspelbaar reageren of van zich afbijten. Leer je hond dus goed kennen en begrijp wanneer hij bang is, zodat je hem makkelijker kunt trainen van zijn angst af te stappen. Als een hond een naar verleden heeft, kan angst ook zeker een probleem zijn en is het belangrijk om vertrouwen op te wekken.
  • Frustratie – Er zijn allerlei redenen waardoor een Cane Corso gefrustreerd kan raken. Bijvoorbeeld omdat hij lastig wordt gevallen, of omdat jij hem als eigenaar niet goed begrijpt.
  • Pijn – Een hond die pijn heeft, kan zich anders gedragen. Hij kan agressiever of gevaarlijker worden, bijvoorbeeld wanneer jij hem wilt aaien op een plek waar hij pijn heeft. Gedraagt jouw Cane Corso zich opeens agressiever dan eerder? Dan kan het helpen om eens met hem naar de dierenarts te gaan.
Lees ook:  Cane Corso pup kopen? 12 Erkende fokkers

Is de Cane Corso verboden?

De Cane Corso is in Nederland niet verboden. Wel staat hij op een lijst met 21 hondenrassen die volgens de overheid worden gezien als gevaarlijk. Er was eerst het plan dat eigenaren van deze rassen een verplichte training moeten volgen, maar hier is de overheid toch weer vanaf gestapt.

In andere gebieden in de wereld is de Cane Corso wel verboden. Zo zijn er verschillende Amerikaanse staten waar de Cane Corso niet is toegestaan. Ook in diverse Europese landen mag de Cane Corso niet worden gehouden, waaronder Frankrijk en Engeland. Het is mogelijk dat je de hond niet mag fokken, of dat je hem zelfs niet mag houden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl