Kan een Cavalier King Charles Spaniel goed alleen zijn?

cavalier king charles spaniel alleen

Ben je op zoek naar een leuke Cavalier King Charles Spaniel? Dan wil je ook graag weten of het dier alleen kan zijn. Immers: het kan eens voorkomen dat je ook even boodschappen moet doen of het dier tijdelijk alleen moet laten. Dit sociale en speelse dier kan maar beperkt alleen zijn. Kan een Cavalier King Charles Spaniel wel alleen zijn?

Over de Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel komt voort uit de Toy Spaniel. Het is een klein hondje dat rond de 15e eeuw vanuit Frankrijk werd meegenomen naar Schotland. Dat lieve en aardige karakter is het resultaat van het feit dat de royals de honden vaak als schoothondjes gebruikten. De naam is te herleiden aan King Charles II. Deze koning was gek op dit soort honden. Zelfs naar het parlement gingen de hondjes gewoon mee. Dat laat zich al raden; de Cavalier kan maar slecht alleen zijn.

Kan een Cavalier goed alleen blijven?

De Cavalier kan helemaal niet goed alleen zijn. Het is een gezelschapsdier dat gek is op zijn familie en bovendien erg aanhankelijk is. Hij is dol op aandacht en het alleen laten van de Cavalier King Charles Spaniel kan maar zeer beperkt. Als je vaak langere periodes achter elkaar van huis bent, kun je beter voor een ander hondenras kiezen. Dat betekent niet dat je de hond helemaal nooit alleen kan laten, maar meerdere uren per dag alleen thuis zijn is voor deze hond niet weggelegd. Fulltime gaan werken zit er met dit hondenras beslist niet in.

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van een Cavalier King Charles Spaniel?

Hoe lang kan een Cavalier alleen zijn?

Als je toch van plan bent om een Cavalier alleen te laten, dien je er rekening mee te houden dat dit maar heel beperkt kan. Het liefst laat je deze hond helemaal niet alleen, want dat kan gevaarlijke situaties voor de hond opleveren. Een puppy Cavalier laat je in ieder geval niet langer dan twee uur achter elkaar alleen thuis. Deze hond leeft voor menselijk gezelschap en is zeer afhankelijk. Laat je ze te lang alleen, dan worden ze ongelukkig. Scheidingsangst is een enorm probleem bij deze rashond. Langer dan een uur alleen zijn kan voor deze hond al problematisch zijn. Hij begint dan te kauwen en te blaffen en kan gerust je bankstel opkauwen. Ga je dus fulltime werken en is er niemand thuis, zoek dan liever een ander ras.

Trainen Cavalier alleen laten

Dat betekent niet dat je de Cavalier helemaal niet alleen kan laten. Je moet immers ook eens boodschappen doen en het is fijn als het dier dan een uurtje alleen thuis kan zijn. Het is belangrijk om te weten dat je dit liever niet doet en een oppas een beter idee is. Wil je dit toch gaan doen, zorg er dan voor dat de hond een veilige omgeving heeft.

Begin daarom eerst met hem een paar minuten alleen te laten tijdens de puppyfase. Beloon hem voor de momenten dat hij nog geen gedrag van verlatingsangst heeft vertoond. Geef hem een aai of speel met zijn favoriete speeltje. Als blijkt dat de hele training mislukt, dan is het duidelijk; jouw hondje kan echt niet alleen zijn.

Lees ook:  Kun je een Cavalier King Charles Spaniel gemakkelijk trainen?

De Cavalier houdt van aandacht

De Cavalier King Charles Spaniel is een hond die houdt van aandacht. Wil het lukken om de hond een uurtje alleen te laten, dan dien je hem daarvoor behoorlijk te belonen, want alleen zijn is zeker geen talent van dit hondenras. Hij houdt van aandacht en dat is dan ook de beste manier om hem te belonen. Geef hem dus genoeg aandacht op de momenten dat je wel in huis aanwezig bent.

Laat je Cavalier altijd binnen bij het alleen zijn

Deze rashond is gesteld op contact met andere honden en vooral met mensen. Niet voor niets staat dit ras bekend als het ultieme schoothondje. Hij is meestal vrolijk en gemakkelijk in de omgang. Hij is je vriend voor het leven. Je laat je beste vriend niet buiten slapen of buiten wonen. Daarom doe je dit ook niet met je Cavalier. Deze hond moet altijd binnen zijn als je hem alleen wilt laten. Als hij buiten de deur moet blijven en alleen is, zal hij al snel denken dat hij buitengesloten is en dat je boos op hem bent. De kans dat het dier dan tekenen van verlatingsangst gaat vertonen, is zeer groot. Om deze reden laat je je Cavalier altijd binnen als hij alleen is. Zo kun je ook voorkomen dat hij zich zal bezeren.

Zorg voor een veilig thuis

Een veilig thuis is voor een Cavalier heel belangrijk. Hij heeft al een vrij timide gezondheid en om deze reden zorg je ervoor dat hij zich niet kan bezeren. Zorg ervoor dat er wat leuks in huis is om te doen, anders zal hij zich al snel eenzaam voelen en zich gaan vervelen. Hij zal zich dan richten op de bank of zelfs hard gaan blaffen, terwijl dat normaal niets voor hem is. Zet daarom de televisie of radio aan, zodat de hond het gevoel heeft dat er wel iemand thuis is. Het is immers niet de bedoeling dat het diertje gewond raakt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl