Wat zijn de nadelen van een Cavalier King Charles Spaniel?

cavalier king charles spaniel nadelen

Als je een Cavalier King Charles Spaniel in huis haalt, ga je op zoek naar een vriend voor het leven. Deze hond verovert met zijn schattige uitstraling al snel je hart. Hij is lief, speels en zorgzaam. Het is een sociaal en vrolijk dier en hij is ook nog eens vrij klein. Hij is sportief en dus is het dier alles wat je zoekt. Maar er zijn ook nadelen. Wat zijn de nadelen van een Cavalier King Charles Spaniel?

Over de Cavalier King Charles Spaniel

Zie je hem voor het eerst, dan is de kans groot dat je er snel verliefd op zal worden; de Cavalier. Dit is een lieve gezelschapshond. Ze zijn erg aanhankelijk en hebben nooit een driftbui, al kunnen ze wel verwaand worden. Een Cavalier kan tussen de 9 en 14 jaar oud worden, maar zal tijdens zijn leven toch tegen flinke gezondheidsproblemen oplopen. Hij kan zo’n 6 tot 8 kilo wegen en is daarmee relatief klein. Dat zie je ook terug aan zijn schofthoogte tussen de 30 en 33 centimeter. Deze lieve gezelschapshond komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en is een populair ras in Nederland.

Kan niet goed alleen zijn

De Cavalier King Charles Spaniel vindt het fijn om samen te zijn met andere honden en mensen. Het is een vriendelijk hondenras. Dat is ook meteen de reden waarom deze hond absoluut geen ster is in alleen zijn. Deze hond wil graag knuffelen en is zijn hele leven lang speels en energiek. Tot zijn eerste levensjaar is hij zelfs extreem hyperactief.

Lees ook:  Kun je een Cavalier King Charles Spaniel gemakkelijk trainen?

Laat je dit soort hond daarom nooit zonder toezicht alleen. Laat je puppy nooit langer dan twee uur alleen thuis. Dit ras is afhankelijk van menselijk gezelschap en hij vindt het niet leuk om alleen te zijn. Daar krijgt hij stress van.

De Cavalier King Charles Spaniel slaapt binnen

Buiten slapen is voor de Cavalier King Charles Spaniel niet weggelegd. Het is een echt gezelschapsdier dat enorm last heeft van scheidingsangst. Om die reden wil hij verblijven waar mensen wonen. De hele dag in de tuin laten is voor deze hond niets. Dan raakt hij te veel afgezonderd en zal hij gedragsproblemen veroorzaken.

Ontwikkelt snel gedragsproblemen

Over het algemeen is de Cavalier King Charles Spaniel vriendelijk en beleefd tegen andere honden en katten. Hij zal eerder verlegen dan agressief worden. Maar als je ze te zelfverzekerd maakt, worden ze extravert en gaan ze een vervelend temperament opbouwen. Daarom is het belangrijk dat je gedragsproblemen onder de duim houdt en hem opvoedt aan de hand van een goede honden Bench. Zo kan hij zijn energieke karakter een beetje onder controle houden.

Heeft veel beweging nodig

Een Cavalier schaf je niet aan alleen voor de gezelligheid. Je moet er namelijk ook flink mee bewegen. Laat hem minstens drie keer per dag uit voor een korte dagelijkse windeling. Een goede wandeling duurt ongeveer twintig tot dertig minuten in het geval van een lange wandeling. Korte wandelingen duren tien tot vijftien minuten. Met dit ras moet je kilometers per dag lopen. Joggen is prima, maar door zijn korte pootjes is rennen geen goed idee.

Lees ook:  Kan een Cavalier King Charles Spaniel goed alleen zijn?

Heeft een slechte gezondheid

Het grootste nadeel van een Cavalier is zijn broze gezondheid. Hij heeft veel erfelijke gezondheidsproblemen. Zo hebben veel honden van dit ras last van een erfelijke hartziekte. Dit heet mitralisinsufficientie en leidt ertoe dat de helft van alle Cavalier King Charles Spaniel dit rond zijn vijfde levensjaar zal ontwikkelen. Als ze tien jaar oud zijn, hebben ze er vrijwel allemaal last van. Wees er dus op voorbereid dat het behoorlijk wat geld kan kosten om dit dier te onderhouden. Bovendien heeft de helft van de Cavaliers last van een neurologische aandoening. Daardoor zullen ze veel pijn hebben en moeilijk lopen. Zelfs de kleinste aanraking kan als een enorme schok door het dier ervaren worden. Een remedie is er niet.

Duur in de aanschaf en onderhoud

De broze gezondheid van de Cavalier King Charles Spaniel is dus een groot probleem voor het dier, maar ook voor het baasje. Het is belangrijk er goed bij stil te staan dat deze hond veel onderhoud nodig heeft. Je zult er dus regelmatig mee naar de dierenarts moeten als hij problemen met zijn hart ontwikkelt of wanneer hij last krijgt van deze neurologische aandoening. Je bent dus behoorlijk wat geld kwijt aan de dierenarts.

Bovendien is het maar de vraag of je een dier in huis wilt halen waarvan je van tevoren weet dat hij rond zijn vijfde last van zijn hart kan krijgen en bij zijn tiende levensjaar last heeft van allerlei ziektes. Dit komt voor bij het hele ras en een oplossing is er niet. Ook de aanschafprijs van deze allemansvriend liegt er niet om. De prijzen liggen tussen de 1500 en 3000 euro.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl