De Cavalier King Charles Special valt om meerdere redenen op. Hij is lief, aanhankelijk, sociaal en heeft een vrij klein formaat. Met zijn lieve koppie weet hij veel harten te stelen. Ondanks zijn kleine formaat heeft hij een groot stel hersenen. Kun je een Cavalier King Charles Spaniel gemakkelijk trainen?
Over de Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniel heeft een lange naam, maar dat zegt niets over zijn formaat. Hij is redelijk klein van stuk en wordt niet groter dan zo’n 33 centimeter. Op volwassen gewicht weegt deze hond 13 tot 15 kilo. Hij komt oorspronkelijk voort uit een Frans ras, maar werd gefokt in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd dit ras het favoriete schoothondje van Koning Charles de Tweede. Daar komt dan ook zijn naam vandaan en de trekken van een schoothondje zie je nog steeds elke dag terug.
Cavalier trainen
Een Cavalier is vrij gemakkelijk te trainen. Hij is lief, sociaal en toch erg intelligent. Hij is enorm speels en zal op deze manier zeker als puppy de wereld beter leren kennen. Met een zee aan speelgoed maak je deze hond gelukkig, maar leert hij ook wat zijn grenzen zijn. Trainen doe je echt samen met de hond, want hij is heel aanhankelijk. Je hebt dan ook veel tijd nodig om deze hond echt goed op te kunnen voeden. Want zijn hyperactiviteit en nervositeit dien je behoorlijk onder controle te houden. Dat kan alleen maar door hem mentaal uit te dalen.
Leergierige hond
De Cavalier King Charles Spaniel is een zeer leergierig hondje. Hij heeft een goed stel hersenen en verwacht dan ook van zijn baasje dat hij wordt uitgedaagd. Trainen is daarom niet heel lastig. Hij zal al snel begrijpen wat je bedoelt met bepaalde commando’s of wat je precies van hem verlangt. Het is een zeer handige hond en hij kan zijn neus perfect gebruiken, want hij heeft het in zich om een jachthond te worden. Deze hond is dus niet alleen heel lief en slim, maar heeft een schat aan verborgen talenten.
Naar zijn naam luisteren
Deze hond houdt van aandacht. Niets leukers dus als zijn familie zijn naam roept en hij er ook nog voor beloond wordt. Zorg er dus voor dat je regelmatig zijn naam roept in de puppyfase. Zodra hij reageert, geef je hem een knuffel, want hij brengt graag tijd met je door. Binnen mum van tijd weet je hondje dan zijn naam en kun je met het echte trainen beginnen.
Hoe maak je een Cavalier zindelijk?
Een Cavalier kun je gemakkelijk trainen. Dat geldt gelukkig ook voor zindelijkheid. Net als bij iedere andere ras hond dien je er wel rekening mee te houden dat je duidelijke grenzen stelt. Dat betekent dat je het dier niet als een prins of prinsesje moet behandelen. Ook wanneer je puppy er nog maar net is en een plasje op je tapijt doet, dien je aan te geven dat dit niet te bedoeling is. Anders zal hij steeds weer op die plek terugkomen om er vaker te plassen. Op die manier liggen gedragsproblemen op de loer.
Zorg er daarom voor dat je in de eerste weken van zijn leven in zijn nieuwe gezin na het eten, slapen of spelen even naar buiten gaat en je hem daar zijn behoefte laat doen. Geef hem veel aandacht als hij buiten een plasje doet. Op die manier krijgt hij genoeg aandacht en krijg je wat je wilt; een schoon huis.
Aandacht is belangrijk
Deze rashond wil niets liever dan aanhankelijkheid en aandacht. Gelukkig kun je deze eisen gemakkelijk omzetten in je eigen voordeel. Als je hem probeert te leren zitten aan de weg, kun je dit gemakkelijk belonen door bijvoorbeeld lieve woorden te gebruiken of een lekker snoepje te voeren. Iedere hond wordt daar gelukkig van, maar deze hond maak je dolblij met een beetje aandacht of wat lekkers. Trainen is daardoor heel eenvoudig. Het is natuurlijk belangrijk om de training met succes af te leggen en het is essentieel om de hond op te voeden, maar je zult er veel plezier uit halen.
Moet ik naar puppycursus met mijn Cavalier?
Mocht je het zelf niet voor elkaar krijgen om de hond goed op te voeden, dan kun je er ook voor kiezen om een puppycursus met je Cavalier te doen. Cavaliers zijn erg sociale honden en zullen ook goed samengaan met de andere honden op de cursus. De leiding van de cursus zal je wat handige tips leren zodat je toch samen met je huisdier aan de slag kunt. Hij heeft een goed stel hersenen en is altijd nieuwsgierig. Daarom kun je toch snel beginnen met trainen en halen jullie allebei plezier uit het opvoeden.
Lekker spelen
De Cavalier King Charles Spaniel wil graag leren, maar even een pauze is ook belangrijk. Daarom is een wandeling en hem kennis laten maken met andere honden in de buurt belangrijk. Hij houdt van spelen. Niet alleen met zijn speelgoed en knuffels, maar ook zeker met andere honden. Daar zal hij enorm van genieten. Spelenderwijs leert de hond wat wel en niet kan. Spelen is niet alleen een ideaal tijdverdrijf voor de hond, maar is tegelijkertijd ook meteen onderdeel van de training. Het is immers belangrijk dat je op die manier een sociale hond krijgt. Zo kun je deze hond zijn hele leven lang gezellig met andere honden laten spelen.
Trucjes leren
Doordat de Cavalier zo slim is, kun je hem gemakkelijk een aantal trucjes leren. Hij is zelfs best wel een beetje een clown met trucjes. Je kunt hem dus de gekste dingen leren met een klein beetje oefening, doorzettingsvermogen en een hand vol snoepjes. Hij geeft je gerust een pootje, rolt om of rent graag rondjes. Al deze trucjes heeft hij binnen een mum van tijd door. Op die manier maak je deze toch al hyperactieve hond ook wat moe, zodat hij ’s nachts lekker kan slapen.