Wat eet een gekko? Tips voor gekko-eigenaren

gekko eten

Gekko’s zijn hartstikke leuke huisdieren. Ze zien er prachtig uit en hebben tegelijkertijd iets liefs. Als jij overweegt een gekko in huis te nemen, dan zul je hem ook moeten voeren. Wat eet een gekko en hoe vaak moet je hem voeren? Wat een gekko precies eet, is ook grotendeels afhankelijk van de soort gekko die je hebt.

Over de gekko

De gekko is een reptiel die je in verschillende varianten hebt. Zo heb je de luipaardgekko, de dikstaartgekko, de Tokeh en de Wimpergekko. Deze dieren kun je houden als huisdier. Ze leven in een terrarium met veel beschutting. Gekko’s komen oorspronkelijk in veel gebieden voor. Denk aan Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De gekko is tevens steeds vaker een huisdier die mensen kiezen.

Wat eet een gekko? Insectivoor en Frugivoor

Gekko’s zijn insectivoren of Frugivoren. Een insectivoor is een dier dat insecten eet en een frugivoor is een dier dat fruit eet. Als je kijkt naar de gekko’s, dan zijn bijvoorbeeld de Wimpergekko en de Madagaskardaggekko frugivoren. De luipaardgekko, de dikstaartgekko, de TjikTjak en de Tokeh zijn insectivoren. Het is dus erg belangrijk dat je wel weet wat de voorkeuren van jouw gekko zijn als het om eten gaat.

De fruitetende gekko’s

Fruitetende gekko’s eten eigenlijk alle soorten fruit. Maar het is wel verstandig dat je flink afwisselt in de soorten fruit die je uitkiest. Zo weet je zeker dat je gekko alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Let vooral erg op de hoeveelheid calcium in het fruit. Wanneer een gekko te weinig calcium binnenkrijgt, is dit heel slecht voor zijn botten en kunnen er allerlei vervelende complicaties ontstaan. Dit wil je dus echt zien te voorkomen. Enkele vruchten die goed zijn om te eten en die voldoende calcium bevatten, gecombineerd met andere belangrijke voedingsstoffen zijn:

  • Bramen
  • Druiven
  • Framboos
  • Papaya
  • Sinaasappel
  • Vijg
Lees ook:  Luipaardgekko - verzorging, huisvesting en voeding

Je kunt de gekko gepureerde vruchten geven of een mix van de kleingesneden vruchten. Fruit moet echt klein gesneden zijn, omdat je dier anders kan stikken. Let bij bramen wel op, want de pitjes hiervan zijn wat groot. Voor sommige gekko’s kan dit voor wat problemen zorgen. Zeker voor de kleinere gekko’s. Als je merkt dat hij moeite heeft met het eten van de bramen, dan kun je beter voor frambozen kiezen.

Als je geen risico wilt lopen, kies je voor een fruitmix die door een dierenwinkel is gemaakt. Zo weet je zeker dat je gekko voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Insectetende gekko’s

De meeste gekko’s die als huisdieren worden gehouden zijn insectetende gekko’s. Ze eten geen brokjes, zoals veel andere dieren wel doen, maar hebben de voorkeur voor levende insecten. Hierin zijn veel opties mogelijk, en het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Eigenaren van gekko’s kiezen er meestal voor om insecten te kopen, of om ze zelf in huis te kweken. Het beste is om af te wisselen in de insecten die je geeft. Als je maar één soort insecten geeft, is de kans aanwezig dat je gekko te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Welke insecten geef je aan je gekko?

Er zijn meerdere insecten die je aan je gekko kunt geven. De meeste mensen kiezen voor krekels, omdat ze gemakkelijk te koop zijn en ook goed thuis gekweekt kunnen worden. Behalve krekels, kun je ook nog de volgende insecten aan je gekko geven:

  • Meelwormen
  • Fruitvliegjes
  • Maden
Lees ook:  Luipaardgekko - verzorging, huisvesting en voeding

Zelf kopen of kweken?

Voor de meeste eigenaren is het gemakkelijker om de insecten te kweken, omdat er dan altijd voer in huis is. Wanneer je het bij de dierenwinkel haalt, is het slim om meteen meer te halen en het goed op te bergen, zodat je niet iedere dag naar de winkel moet. Wanneer je de insecten kweekt, moet je er altijd voor zorgen dat ze genoeg hebben gegeten voordat je ze aan de gekko voert. Geef hen bijvoorbeeld fruit, zodat je gekko voldoende vitaminen en mineralen uit zijn eten haalt.

Insecten uit het wild

Het klinkt misschien als een goed idee om insecten die je tegenkomt in je huis aan je gekko te voeren. Pas hier echter mee op. Sommige insecten, zoals bepaalde spinnetjes, kunnen giftig zijn voor je reptiel. Dit komt bijvoorbeeld door iets dat het insect eerder heeft gegeten of omdat het een soort is waar de gekko niet goed tegen kan. Als je wilt voorkomen dat je gekko gezondheidsklachten krijgt, is het beter om te kiezen voor insecten uit de winkel of die je zelf hebt gekweekt.

Hoe vaak eet je gekko?

Een jonge gekko moet je iedere dag voeren, zodat hij goed kan groeien. Voor volwassen gekko’s geldt dat om de dag voeren vaak genoeg is. Hoeveel je precies moet voeren is erg afhankelijk van het type gekko, de leeftijd en de hoeveelheid beweging hij krijgt. Kijk daarom vooral hoe hij reageert op het eten dat je geeft. Wil hij het meteen eten? Dan kun je het hem geven. Reageert hij niet meteen, dan heeft hij er geen behoefte aan en kun je het beter niet geven.

Lees ook:  Luipaardgekko - verzorging, huisvesting en voeding

Wanneer voeren?

Gekko’s zijn vooral in de avond en nacht actief, dus dit zijn de beste tijdstippen waarop je je gekko kunt voeren. Overdag zal je gekko minder hongerig zijn en vooral willen slapen.

Andere tips

Laat insecten of fruit nooit lang in het terrarium. Als je gekko het niet eet, haal het dan weg. Anders gaat het rotten en dat is niet goed voor de gezondheid van je gekko. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je gekko altijd schoon drinkwater heeft. Zo zorg je ervoor dat je gekko nooit iets tekort heeft.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl