Luipaardgekko – verzorging, huisvesting en voeding

luipaardgekko

De luipaardgekko is een hartstikke leuk dier om als huisdier te hebben. Het is één van de beste reptielen die geschikt zijn voor beginners, maar je moet alsnog wel weten waar je mee bezig bent. Hoe verzorg je de luipaardgekko? Welke tips zijn er?

Over de luipaardgekko

De luipaardgekko ziet er prachtig uit. Hij is meestal wit gekleurd met bruine en gele varianten, maar er bestaan ook andere kleurvariaties, waaronder de albino. Het is een geliefde gekko om als huisdier te houden. Het is een gekko die gemakkelijk te houden is en waar kinderen vaak ook dol op zijn. Een Luipaardgekko kan tussen de tien en de twintig jaar oud worden. Hij zal een lichaamslengte krijgen tussen de 20 centimeter en 25 centimeter.

Welk geluid maakt een Luipaardgekko?

Luipaardgekko’s kunnen schreeuwen, vooral wanneer ze wat jonger zijn. Ook kunnen ze een zacht, tjipend geluid. Maar in het algemeen zul je ze niet zo veel horen. Het zijn vrij stille dieren.

Hoe houd je ze vast?

Eigenlijk is een Luipaardgekko een zeer gemakkelijk dier om vast te houden. Ze springen niet en zullen niet snel onverwachte dingen doen, zoals bijten. Houd ze echter nooit te stevig vast en pak ze nooit bij de staart. De Luipaardgekko heeft er niet zo veel problemen mee om vastgehouden te worden. Als ze jong zijn kunnen ze wel wat bang zijn en proberen te bijten, maar dat doet meestal niet echt pijn. Als een Luipaardgekko niet gewend is om vastgehouden te worden, kan hij eveneens wat schrikkerig zijn.

Kan een Luipaardgekko zijn staart verliezen?

De staart van de Luipaardgekko wordt gebruikt om vocht in op te slaan, zoals een kameel dit eigenlijk ook doet in zijn bulten. Sommige gekko’s hebben een hele dikke staart. Dan wordt er veel vocht in opgeslagen. Om die reden kunnen ze soms dagenlang zonder water. Een Luipaardgekko kan zijn staart verliezen wanneer hij aan zijn staart wordt vastgepakt of wanneer hij ergens van schrikt. De staart kan wel weer opnieuw aangroeien, maar ziet er altijd wat anders uit als dit gebeurt.

Lees ook:  Wat eet een gekko? Tips voor gekko-eigenaren

Vervellen

Luipaardgekko’s vervellen een aantal keer per jaar. Ze raken dan in één keer hun huid kwijt, bijvoorbeeld omdat ze groeien. Dit is normaal en de meeste reptielen doen dit. Het is ook heel normaal dat je Luipaardgekko zijn eigen huid zal opeten. Waarom ze dit doen, is niet bekend. Sommige experts denken dat Luipaardgekko’s hun eigen huid eten, zodat roofdieren niet weten dat er een gekko in de buurt is. Anderen denken dat er belangrijke voedingsstoffen in de huid zitten. Maar het is dus goed om te realiseren dat het helemaal geen kwaad kan als de Luipaardgekko zijn eigen vel opeet.

Hoe groot moet het terrarium zijn?

De luipaardgekko heeft genoeg bewegingsruimte nodig. Zorg daarom voor een terrarium dat tenminste 60 x 40 x 40 groot centimeter. Maar, groter is altijd beter. Je luipaardgekko heeft dan tenminste nog meer ruimte. Kies vooral voor een terrarium dat breed is. De Luipaardgekko kan namelijk niet goed omhoog klimmen.

Een terrarium met een achterwand heeft de voorkeur. Hierdoor zal de Luipaardgekko zich veilig voelen. Heb je een terrarium zonder achterwand, plaats hem dan in huis op zo’n manier dat de Gekko niet aan alle kanten benaderd kan worden.

Wat moet er op de bodem van het terrarium van een luipaardgekko?

Kies voor een goede bodembedekker. Je zou hiervoor calciumzand. Maar je kunt ook een mix kiezen van zand en rotswerk of turf. Blijf weg van een bodembedekker zoals aspen, hooi of zaagsel.

Inrichting van het terrarium

Luipaardgekko’s verstoppen zich graag. Creëer dus voldoende verstopplekken. Het liefst op meerdere plaatsen binnen het terrarium. In de meest ideale situatie is één deel van je terrarium warm en een ander deel van je terrarium een stuk koeler. Wanneer er aan beide kanten verstopplekken zijn, zal de Luipaardgekko daar heel blij mee zijn. Hij voelt zich dan vooral veilig. Dit soort verstopplekken creëer je met rotsen, stenen, stukken hout, turf en planten. Ook heb je twee bakjes nodig: eentje voor het eten en eentje voor het water. Let er op dat het bakje met water niet te diep is. Je wilt niet dat je Luipaardgekko er in valt en er niet meer uit kan komen.

Temperatuur

Luipaardgekko’s komen uit een warme, droge omgeving. Er zijn veel rotsen, die behoorlijk warm kunnen worden. Maar in de gebieden waar deze gekko’s vandaan komen, kan het in de nacht juist flink afkoelen. Daarom is het slim om een warm en een koud gedeelte te creëren in het terrarium van je Luipaardgekko. Het koude gedeelte moet zo’n 22 tot 26 graden zijn en het warme gedeelte 28 tot 32 graden. Je mag hierin best iets afwijken. Zie het vooral als richtlijnen.

Lees ook:  Hoe kun je een Luipaardgekko tam maken? Stappenplan

De temperatuur hiervan kun je goed bijhouden met een terrarium warmtemat. Deze kun je het beste aan een termometer, zodat je altijd precies kunt zien hoe warm het is. Let goed op dat de warmtemat niet té warm wordt, want dit is gevaarlijk voor je Luipaardgekko. Doe de warmtemat niet overal in het terrarium, maar slechts aan één kant, zodat je gekko zich ook kan afkoelen als hij dat wil.

Ook zijn er speciale UV-B lampen. Je kunt deze gebruiken wanneer het bijvoorbeeld te koud is in je huis. Ze zijn niet perse nodig voor een Luipaardgekko, maar toch zijn er eigenaren die hiervoor kiezen. Als je hiervoor kiest, doe er dan eentje een een laag UV-percentage heeft. Vooral bij albino’s wil je liever geen lampen. Maar kies je er toch voor dan kun deze je op een tijdschakelaar zetten, zodat deze in de avond automatisch uitgaat. Een Luipaardgekko kan er niet tegen om constant in het licht te zitten en heeft dus ook echt schemer en donker nodig. Kies je voor een UV-B lamp, dan moet je er dus echt aan denken deze niet altijd aan te laten staan. Als je de lampen gebruikt, doe dit dan aan dezelfde kant als je warmtemat.

Eten van de luipaardgekko

De Luipaardgekko eet alleen insecten. Je hoeft geen fruit te geven of allerlei andere dingen te regelen. Insecten zijn genoeg en zorg dat ze hier wat afwisseling in krijgen. Geef bijvoorbeeld meelwormen, krekels of maden. Deze zijn bij de meeste dierenspeciaalzaken wel te koop. Let er op dat de insecten altijd kleiner zijn dan de kop van de gekko. Geef de Luipaardgekko eens in de drie tot vier dagen wat eten. In de winterrust zal je Luipaardgekko minder eten.

Lees ook:  Wat eet een gekko? Tips voor gekko-eigenaren

Aanvullend heeft je Luipaardgekko calcium nodig. Dit is verkrijgbaar in speciaal poeder. Je kunt dit poeder over het eten doen, of een beetje door het water roeren.

Kun je een Luipaardgekko met een ander houden?

De Luipaardgekko kan prima met een ander gehouden worden. Het is ook geen probleem om er eentje te houden. Wil je er twee hebben? Doe dan nooit twee mannetjes bij elkaar, want die gaan waarschijnlijk vechten. Als je een mannetje en een vrouwtje samen hebt, moet je er rekening mee houden dat ze eieren gaan leggen.

Waar kun je Luipaardgekko’s kopen?

Luipaardgekko’s zijn reptielen die je vrij gemakkelijk kunt kopen. Deze reptielen worden veel gekweekt. Ga bijvoorbeeld eens naar een reptielenbeurs of zoek een kweker van Luipaardgekko’s bij jou in de buurt. De Luipaardgekko’s zijn ook goed betaalbaar. Hoeveel je precies moet betalen hangt vooral af van de kleuren en tekeningen die de gekko heeft. Hoe bijzonderder, hoe duurder.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl