De Siberische Husky staat erom bekend dat ze van kou en sneeuw houden, maar hoe zit het met warmte? Hoe goed kan een Husky omgaan met hitte? Denk aan een hittegolf. Kan een Husky daar wel goed mee omgaan? En welke tips zijn er tegen de hitte?
Over de Siberische Husky
De Siberische Husky is een echte poolhond die bekend staat om zijn dikke vacht. We kennen de honden van de sledetochten, die vele afstanden kunnen rennen. De husky is ook een vriendelijke hond, die vanwege zijn prachtige vacht bij veel mensen heel geliefd is.
Lees ook: Wat is het verschil tussen een husky en een malamute?
Kan een Siberische Husky goed tegen warmte?
Je verwacht het misschien niet, maar een Husky kan eigenlijk overal wel leven. Ze kunnen goed met hitte omgaan, zolang er genoeg schaduw, eten en water is. Let vooral goed op dat je hond geen uitdrogingsverschijnselen krijg. Je kunt je hond niet zomaar buiten in de volle zon zetten.
Zorg voor voldoende water
Een Husky drinkt veel meer water wanneer het warm is. Honden hebben veel vocht nodig bij hitte, dus je wilt dat ze altijd genoeg kunnen drinken. Dit geldt voor zowel binnenshuis als buitenshuis. Houd er rekening mee dat een hond door het hijgen veel vocht kwijtraakt en dus ook meer nodig heeft.
Een Husky buiten in de zomer
Leeft jouw hond vooral in je tuin? Dan moet je deze voldoende aanpassen, zodat je Husky genoeg koelte en schaduw heeft. Zorg bijvoorbeeld voor een hondenhok, een schuurtje of een andere plaats waar je hond koelte kan voelen. Houd ook rekening met de tegels in je tuin. Deze worden in de zomer ontzettend warm, en kunnen de poten van je husky gemakkelijk verbranden. Zand, gras en planten zijn dan ook beter. Voldoende schauwplekken zijn eveneens nodig.
Zorg voor verkoeling
Voor honden zijn er ook verschillende manieren om verkoeling te krijgen. Zo zijn er speciale matten met een koelingseffect, en kun je ook een speciaal hondenbad in je tuin zetten. Een systeem waar water uit sproeit. Controleer ook altijd de temperatuur van het water. Zodra het warmer wordt, is het voor je husky nog steeds geen goede verkoeling en kunnen er zelfs gevaarlijke bacteriën in het water terechtkomen.
Het gevaar van oververhitting
Wanneer je Husky oververhit raakt, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. In het ergste geval kan je hond zelfs komen te overlijden. Let vooral goed op deze symptomen om oververhitting:
- Flink aan het hijgen
- Hoge lichaamstemperatuur
- Trillen
- Kwijlen
- Verhoogde hartslag
- Overgeven
- Glazige ogen
Het kan ook zijn dat je hond bewusteloos raakt. Dit wil je voorkomen, omdat er dan al sprake is van zeer ernstige oververhitting.
Wat doen bij oververhitting van je Husky?
Is je Siberische Husky toch oververhit geraakt tijdens een zomerdag of hittegolf? Zorg dan dat hij kan afkoelen. Breng hem bijvoorbeeld naar een koele ruimte brengt, zoals een garage. Geef water, maar pas op dat hij niet te snel drinkt. Een vochtige doek helpt ook om je hond wat af te koelen. Werkt dat allemaal niet? Ga dan naar de dierenarts.
Uitdroging en husky’s
Ook uitdroging is een serieus probleem voor Siberische Husky’s die in de warmte zitten. Honden verliezen warmte door te hijgen en via hun poten. Ze zweten niet, maar raken alsnog wel veel vocht kwijt via hun ademhaling. Er zijn veel problemen die kunnen ontstaan wanneer je Husky uitdrogingsverschijnselen heeft, zeker wanneer er sprake is van hitte. In het ergste geval valt hij flauw of zal hij sterven. Uitdroging herken je o.a. door:
- Hijgen
- Droge neus
- Doge mond
- Erg zwak en weinig energie
Zorg dat je Husky meer gaat drinken en als dat niet helpt is het slim om zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat.
Wat moet je zeker niet doen met je Husky?
Husky’s hebben een dikke vacht, en ook nog een ondervacht. Veel hondeneigenaren zijn geneigd om de Husky’s te scheren of trimmen als het warm is, maar dit is absoluut niet verstandig. De vacht is dik en lijkt heel warm, maar biedt ook enige verkoeling voor je Husky. Een Husky scheren betekent dat er een grotere kans is op verbranding van de huid, maar ook op oververhitting. De hond kan zijn lichaamstemperatuur dan juist minder goed regulieren.
Scheer je hond dus absoluut niet, zelfs als dit een goed idee lijkt.
Husky in de auto
Je kent vast de nieuwsberichten wel over honden die in auto’s worden gelaten door hun eigenaren op zomerse dagen. Ook voor jouw Husky is dit niet goed om te doen. De kleine ruimte van de auto warmt al snel op, waardoor oververhitting een groot probleem wordt. Laat je Husky dus nooit in de auto als je zelf even een boodschap moet doen. Zelfs een paar minuten kunnen al een enorme gevolgen hebben.
Het is beter je hond thuis te laten als het warm is of als je nog ergens heen moet. Voor een hond is het sowieso al niet fijn om alleen in een auto achter te blijven. Voorkom dit daarom ook.