Wat is het verschil tussen een husky en een malamute

verschil husky malamute0

Twee honden die in het eerste opzicht erg op elkaar lijken zijn de Siberische husky en de Alaska Malamute. Beide honden zijn poolhonden en ze hebben veel beweging nodig. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze rassen? Hoe maak je de keuze tussen een husky of een Malamute?

Over de Siberische Husky

De Siberische Husky komt oorspronkelijk uit een koud gebied in Rusland. De Chukistam hield de honden. De husky hielp hen overal mee en dat deden ze eeuwen lang achter elkaar. De honden hielpen met de jacht en de verzorging van kinderen. Het grote voordeel was dat de Siberische Husky vooral lange afstanden kon lopen en dat het voor de Chukistam een trouwe kameraad was. Ook kon de hond goed tegen de kou. Ze hadden veel respect voor de hond. De Husky staat er ook nu nog steeds om bekend dat hij lange afstanden kan lopen in de kou. Tegenwoordig zien we de honden bijvoorbeeld vaak voor een sledetocht.

Over de Alaska Malamute

De Alaska Malamute komt uit het westen van Alaska. Daar werd hij vooral door de Inuit opgevoed. De Inuit zag de hond als een echte toevoeging voor de stam en zo werd hij ook behandeld. De Malamute zorgde er namelijk mede voor dat de Inuit ook in barre, koude tijden konden overleven. De Malamutes werden vooral gebruikt om de dorpsbewoners van de ene naar de andere plek te vervoeren. De dieren hadden een flink uithoudingsvermogen en waren daarnaast zeer loyaal naar hun eigenaren toe. Toen later de goudkoorts toesloeg in Amerika en Canada, werd de Alaska Malamute steeds populairder.

Lees ook:  Kan een Siberische Husky goed tegen warmte?

Karaktereigenschappen van de Husky

De Husky is een vriendelijke hond die veel energie heeft en graag uitgedaagd wordt. Dit moet je ook mentaal doen, in de vorm van denkspelletjes. De Siberische Husky houdt van rennen en kan dit lang volhouden. Hij komt graag buiten, zeker wanneer het koud is en er sneeuw ligt. Een Husky is een prima gezinshond. Het is een erg intelligente hond, die gemakkelijk commando’s leert. Een hondensport zoals behendigheid is een goede optie voor deze honden. Een Husky zit liever niet in de volle zon. Hier moet je wel rekening mee houden.

Karaktereigenschappen van de Malamute

De Malamute is een gehoorzame hond die het heel goed in gezinnen doet. Hij richt zich niet op één gezinslid, maar echt op de hele familie. Het is een hond die goed te trainen is, maar waarbij het vooral belangrijk is dat je positief blijft. Ook consequent blijven is van groot belang. Let op dat de Malamute in veel opzichten dichtbij de wolf zit en daardoor minder goed om kan gaan met kleine dieren, zoals konijnen. Laat zulke dieren nooit vrij rondlopen zonder zelf in de buurt te zijn. Het oerinstinct van de Malamute kan dan namelijk aanwezig zijn. De Malamute heeft net als de Husky veel beweging nodig. Hardlopen is altijd een goede optie. Een Malamute houdt niet erg van de zomer.

Wat is het verschil tussen een Husky en een Malamute?

Het eerste zichtbare verschil dat je vooral ziet, is het uiterlijk. Beide honden hebben dezelfde kleuren en een vergelijkbaar masker met donkere lijnen, maar de Malamute is duidelijk een stuk groter en breder dan de husky. De kop van de Malamute is in verhouding veel groter dan die van de Husky. Kijk ook altijd goed naar de oren. Beide hebben ze hetzelfde formaat oren, maar omdat de Malamute een veel grotere kop heeft, lijken de oren meteen ook een stuk kleiner.

Lees ook:  Kan een Siberische Husky goed tegen warmte?

Verschil in de vacht

Het kleurenpatroon van de Siberische Husky en de Alaska Malamute zijn gelijk. Ook hebben ze allebei een dikke ondervacht, maar toch is er wel degelijk een verschil te zien bij de vachten van beide honden. De haren van de Siberische Husky zijn meestal wat korter dan die van de Malamute. Het haar van de Malamute kan wel zeker 5 centimeter lang zijn, soms nog langer. De vacht van de Husky is doorgaans wat zachter, terwijl die van de Malamute wat ruw aanvoelt.

Opvallende verschillen in de ogen

Husky’s staan bekend om hun opvallende ogen. Ze kunnen ogen hebben die lichtblauw of groen zijn en soms zijn de irissen zelfs licht van kleur. Sommige mensen vinden dit heel mooi, terwijl anderen het juist helemaal niet mooi vinden. Zij hebben het idee dat een husky dwars door hen heen kan kijkt. Een Malamute heeft eigenlijk altijd bruine of zwarte ogen.

Gezondheid

Husky’s en Malamute’s zijn allebei gevoelig voor problemen met de heupen. Ook kunnen ze huidproblemen ontwikkelen, wanneer de vacht niet goed wordt verzorgd. Als laatste kunnen ze allebei problemen met de ogen krijgen. Er zijn qua gezondheid dus weinig verschillen tussen de twee rassen.

Wat kies je, een Husky of een Malamute?

Beide rassen lijken erg op elkaar. In de karaktereigenschappen zitten minimale verschillen. Het is daarnaast altijd mogelijk dat je hond net wat andere karaktertrekken heeft dan gebruikelijk is voor zijn ras. Het grootste verschil zit hem dan ook vooral in het formaat. Wanneer je twijfelt welk ras je moet kiezen, zoek dan vooral naar een hond die bij jou past. Vergeet niet om je hond voldoende te laten bewegen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl