10 dingen die je nog niet wist over de Ierse Wolfshond

ierse wolfshond

De Ierse Wolfshond is een prachtige hond om te zien. En je kunt er vrijwel niet omheen: dit ras is namelijk de grootste van alle hondenrassen. Dat had je misschien al eens gehoord, maar hier zijn nog meer dingen die je nog misschien nog niet wist over de Ierse Wolfshond.

Over de Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een bijzondere hond, die we allemaal wel kennen. Al is het maar vanwege de vele films waar deze hond in voorkomt. Maar deze gezelschapshond heeft meer te bieden. Het is een echte allemansvriend.

1. De grootste hond van alle hondenrassen

De Ierse Wolfshond is de grootste hond van alle hondenrassen. Een reu kan tot wel 80 kilo wegen. Ook kan hij meer dan twee meter lang worden. Teefjes zijn doorgaans een stuk kleiner.

2. Lange geschiedenis

We weten niet precies hoe lang de Ierse Wolfshond al bestaat, maar we weten tenminste wel dat hij in het Romeinse Rijk al bestond. Er is namelijk een brief gevonden waarin een Romeinse Consul bedankte voor de Ierse hond die op een wolf lijkt. Die brief stamt vermoedelijk uit 391 na Christus.

3. Er waren er veel in Ierland

De Ierse Wolfshond heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij vroeger veel in Ierland voorkwam. Er is een legende over de Hoge Koning, Cormac mac Airt, die een leger van zeker 300 Ierse Wolfshonden zou hebben.

Lees ook:  Ierse Wolfshond pup kopen? 4 erkende fokkers

4. Jachthonden

De Ierse Wolfshond werd vroeger ingezet als jachthond. Hij ging mee om op herten en wilde zwijnen te jagen. Ook werden ze gebruikt om op elanden te jagen. Heb je een Ierse Wolfshond? Houd er dan rekening mee dat hij van oorsprong een jachthond is. Hij zou buiten best eens achter een prooi aan kunnen gaan.

5. Bijna uitgestorven

Er was een mogelijkheid dat de Ierse Wolfshond uitgestorven raakte. Toen er minder elanden in Ierland waren, wilde ook steeds minder mensen de Ierse Wolfshond hebben. Rond 1800 waren er nauwelijks Ierse Wolfshonden meer te vinden. Gelukkig was daar Capt. George A. Graham, die op zoek ging naar de paar Ierse Wolfshonden die er nog waren. Met succes, en na een fokprogramma waren er gelukkig weer meer van deze prachtige honden.

6. Een zeer vriendelijke hond

Hoewel de Ierse Wolfshond is ingezet als jachthond, is het vooral een echte goedzak. Veel mensen denken dat dit ras heel gevaarlijk is. Dat komt vooral door zijn formaat en ze verwachten dan ook dat hij een goede waakhond is. Niet dus. Hij is niet agressief naar onbekenden toe en is allesbehalve waaks. Hij zal een dief eerder welkom heten. Al kan een dief misschien wel schrikken van zijn grote formaat!

7. Snelle hond, maar tegelijkertijd lui

De Ierse Wolfshond kan enorm snel rennen. Hij houdt ook van rennen en moet elke dag zijn benen goed kunnen strekken. Laat hem dus veel rennen, bijvoorbeeld naast je aan de fiets. Wanneer hij eenmaal in huis is, is het vooral een zeer lui hond, die niet veel beweging nodig heeft en lekker ergens gaat liggen.

Lees ook:  Ierse Wolfshond pup kopen? 4 erkende fokkers

8. Goed met kinderen

Heb je kinderen? Dan is de Ierse Wolfshond daar heel vriendelijk tegen. Hij zal veel accepteren en absoluut niet snel boos, geïrriteerd of agressief raken. Het enige is natuurlijk wel dat hij zo groot is, en daardoor een klein kind makkelijk per ongeluk om kan duwen. Als je echt jonge kinderen hebt, kun je deze beter niet zonder toezicht bij je hond houden. Bij oudere kinderen ontstaan er geen problemen.

9. Gemakkelijke vacht

De Ierse Wolfshond heeft een gemakkelijke vacht. Je moet hem ongeveer één keer per week kammen. Hij verhaart niet veel. Zijn baard kan vrij smerig worden, dus dit moet je wel in de gaten houden. Dit geldt vooral wanneer hij veel vers voer eet.

10. Geen goede gezondheid

Helaas is de Ierse Wolfshond niet het ras dat het gezondste is. Hij kan een maagtorsie krijgen. Daarnaast heeft dit ras snel last van de gewrichten en kan hij hartproblemen krijgen. Zeker als hij ouder wordt, kan het hart er moeite mee hebben om overal in het lichaam bloed te pompen. Hij is er gewoonweg te groot voor. Vanwege deze slechte gezondheid wordt een Ierse Wolfshond meestal niet zo oud. De gemiddelde leeftijd is tussen de zes en de tien jaar.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl