9 dingen die je nog niet wist over de Kangal

Kangal

De Kangal is een echt bakbeest. Met zijn imposante uiterlijk zal hij mening mensen laten schrikken. En misschien dat hij daarom wel zo geliefd is bij mensen. Wil je meer leren over dit bijzondere ras? 9 dingen die je nog niet wist over de Kangal.

Over de Kangal

Dit Turkse ras is geen kleine hond. Hij kan een schofthoogte bereiken tot wel 85 centimeter. Het is een imposante hond, die tegelijkertijd nog best een vriendelijke uitstraling heeft. Dit komt vooral door zijn bouw en vachtkleur.

1. Verschillende namen voor de Kangal

De Kangal kent verschillende (bij)namen. Zo wordt hij bijvoorbeeld ook wel Turkse Kangal genoemd, of Anatolische Herder, of Anatoliër. En soms wordt hij zelfs Karabash genoemd. Veel namen dus, voor deze hond!

2. Oud hondenras

De Anatolische Herder bestaat waarschijnlijk al ruim 5000 jaar. Waar hij precies vandaan komt, weten mensen niet, maar er zijn wel veel verschillende theorieën over te vinden. Zo zou hij af kunnen stammen van de Mastiff, of werd hij gefokt door dorpsbewoners om tegen wolven te kunnen vechten.

3. Berghond, waakhond én herder

De Kangal komt van oorsprong uit Turkije, waar hij voornamelijk in het berggebied liefde. Het is dus van oorsprong een berghond. Ook werd de Kangal veel gebruikt als waakhond. Deze hond is erg defensief als het gaat om het bewaken van zijn eigen grond, zeker wanneer hij een goede band heeft met de mensen die er wonen. Hij is sterk gebouwd en kan een behoorlijke snelheid bereiken. Tel dat op bij het feit dat de Kangal niet bang is aangelegd.

Lees ook:  Is de Kangal verboden in Nederland?

En, als laatste is het ook een herdershond. Omdat hij niet zo lomp gebouwd is als andere waakhonden, is hij ook in staat om als herder ingezet te worden. Meestal wordt hij dan ingezet als herdershond, maar ook eentje die de schapen veilig houdt van gevaren, zoals wolven. Al wordt dat laatste tegenwoordig steeds minder gedaan. Maar we kunnen dus wel concluderen dat dit een multi-inzetbare hond is.

4. Meerdere variaties van de Anatolische Herder

De Kangal kent sinds 1956 meerdere erkende kleurvariaties. Dit zijn Karabaş (ook wel zwartkop), Akbaş (ook wel witkop), de Malaklı, die eigenlijk weer een variant is op de Karabaş.

5. Moeilijk te trainen

Wanneer je een Kangal hond hebt, ontdek je al snel hoe moeilijk hij te trainen is. Dit ras heeft een eigen wil en volgt niet snel commando’s op. Hierdoor is het geen geschikte hond om bijvoorbeeld een hondensport mee te doen. Het is heel belangrijk bij dit ras dat jij de dominantste bent en dat hij dit goed weet. Anders loopt hij zo over je heen en heb je een vervelende hond. Het trainen is dus wel mogelijk, maar kost veel tijd en moeite.

6. Kangal is loyaal

Ondanks dat de Kangal niet eenvoudig te trainen is, is het wel een loyale hond. Het duurt misschien even tot hij een band heeft met zijn eigenaar, maar als die er eenmaal is, is dit een hond die ontzettend loyaal is. Het is dan wel belangrijk dat hij een goede band met je heeft.

Lees ook:  Is de Kangal verboden in Nederland?

7. Veel beweging nodig

De Kangal heeft veel beweging nodig. Het is een herdershond en die barsten doorgaans van de energie. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat die energie er ook goed uit kan komen. Regelmatig wandelen of fietsen is dan ook aan te raden.

8. Vachtverzorging van de Kangal

De Kangal heeft een vacht die redelijk eenvoudig is. Ongeveer één keer per week borstelen is meestal meer dan voldoende.

9. Postzegels van Turkije

De Anatolische Herder is zo belangrijk in Turkije, dat hij zelfs op postzegels staat vermeld.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl