Kun je een kat een weekend alleen laten? Tips en adviezen

Er wordt vaak van katten gezegd dat je ze goed alleen kunt laten. Katten zijn erg zelfstandig en redden zich prima. Het komt dan ook wel eens voor dat mensen hun kat voor een weekendje alleen laten. Maar kun je je kat wel alleen laten in het weekend? Waar moet je rekening mee houden?

Kan een kat alleen blijven voor een weekend?

Katten staan bekend om hun zelfstandigheid, maar ze hebben natuurlijk nog steeds onze hulp nodig. Sommige katten hebben daarnaast veel meer behoefte aan aandacht van hun eigenaar. Kan een kat alleen blijven voor een weekend? Ja, maar dan moet je wel de juiste voorbereidingen treffen.

Een kat voor de eerste keer ‘s nachts alleen laten

Als je kat nog niet gewend is om alleen te blijven, is meteen een heel weekend wellicht wat teveel gevraagd van het goede. Het is belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Begin daarom eerst eens met een hele nacht alleen en kijk hoe je kat hierop reageert. Gaat dat goed? Breid het dan langzaam uit.

Een heel weekend alleen

Een kat redt zich vaak prima als je weg bent, maar het kan alsnog een vervelende ervaring voor ze zijn. Ze krijgen geen aandacht meer, geen vers voer en een kattenbak die nog smerig is. Ook het water dat al een tijdje staat smaakt misschien minder lekker. Als je voor de juiste voorbereidingen zorgt, dan gaat je kat hier ook al minder goed mee om.

Lees ook:  4 katten met krullen - ken jij deze al?

Wat doe je met het eten

Zorg dat je kat genoeg te eten heeft. Hoe je dit aanpakt is geheel afhankelijk van de voeding die je al geeft. Het meest makkelijke is natuurlijk wanneer je aan een kennis of familie vraagt om de kat eten te geven op de tijdstippen waarop je kat normaal ook te eten krijgt. Dit is echter niet altijd te realiseren en dan zul je andere maatregelen moeten treffen.

Vers voer en droog voer

Geef je je kat vers of nat voer? Dan weet je dat dit tijdens je afwezigheid niet mogelijk is. Zorg er daarom vooraf al voor dat je kat leert wennen om droogvoer te eten. Begin hier op tijd mee, door de kat af en toe ook wat droge brokjes te geven. Combineer het in het begin met het verse voer, zodat je kat aan het idee kan wennen.

Automatische voerder

Er zijn ook apparaten waarmee je je kat automatisch kunt voeren. Het is verstandiger om niet voor een heel weekend aan brokjes neer te leggen. De kat kan zich overeten en alles in één keer opeten. Ook is het niet heel hygiënisch om brokjes een paar dagen lang te laten liggen. Met een automatisch kattenvoer systeem, geef je gedoseerd voeding gedurende de dag. Hierin zijn verschillende systemen beschikbaar. Kies bijvoorbeeld voor een systeem dat automatisch bijvult als het bakje leeg is. Of systemen die op bepaalde tijden telkens wat meer eten in het bakje gooien. Het is zelfs mogelijk om een voedingssysteem aan te schaffen met een ingebouwde camera er in. Zo kun je ook op afstand zien hoeveel eten er is en hoe het met je kat gaat. Zo’n systeem is in de aanschafprijs wel een stuk duurder, dus zoiets is vooral verstandig als je regelmatig een weekend weg gaat.

Lees ook:  Alle kattenrassen op alfabetische volgorde - meer dan 50 soorten

Het water van je kat

Als je een weekend weggaat, is ook het water van je kat van groot belang. Dit is misschien nog belangrijker dan het eten. Vers en schoon water is van groot belang voor je kat. Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waarom een kat geen water heeft. Als je thuis bent, vul je het water telkens aan en is het niet erg als je wat te weinig geeft. Als je weg bent, kan dit natuurlijk niet. Er zijn ook nog andere oorzaken waardoor de kat te weinig water heeft. Bijvoorbeeld:

  • Het water wordt omgestoten;
  • Het is heel warm, waardoor je kat meer drinkt.

Hoe zorg je voor voldoende water?

Het beste is natuurlijk als je iemand hebt die het water af en toe kan bijvullen of verversen voor je kat. Lukt dat niet? Dan is een drinkfontein speciaal voor je kat een goed idee. Zo weet je zeker dat er altijd genoeg water is. Een speciale drinkfontein voor katten is ook moeilijk om om te stoten. Als je deze wilt gebruiken, introduceer het dan al met je kat wanneer je thuis bent. Zo weet je zeker dat je kat er ook van drinkt.

De kattenbak

Een schone kattenbak is van groot belang. Voor je kat is het veel prettiger als de kattenbak schoon is. Overigens zal een kat alsnog wel zijn of haar behoefte doen als de bak wat smerig is, maar het kan wel voor stress zorgen als de bak echt vies is. Als je een weekend weg gaat, dan is dit dus wel iets om rekening mee te houden. Hoe los je dit op?

  • Laat iemand de kattenbak af en toe schoonmaken;
  • Plaats meerdere kattenbakken in het huis wanneer je weg bent;
  • Kies voor een kattenbak die zichzelf schoonmaakt.
Lees ook:  4 katten met krullen - ken jij deze al?

Kattenbakken die zichzelf schoonmaken zijn wel aan de prijzige kant en houd er rekening mee dat je er speciaal kattengrit voor nodig hebt. Ook dit is wat duurder dan normaal kattengrit.

Laat iemand oppassen

Het werd al een paar keer genoemd. Iemand die even bij je langs kan komen om goed op de kat te passen, kan erg helpen. Zo weet je zeker dat je kat voldoende te eten en drinken krijgt en indien jouw kat er behoefte aan heeft, krijgt hij meteen wat extra aandacht. Is er geen mogelijkheid om iemand in je vriendenkring af en toe langs te laten gaan? Dan zou je ook eens kunnen kijken of je iemand kunt inhuren die dit professioneel doet. Er zijn veel mensen die lokale diensten aanbieden waarbij ze jouw huisdier verzorgen als jij een weekendje weg bent.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl