De Labradoodle is een geweldige, lieve een energieke hond. Het zal je dan ook weinig verbazen dat dit hondenras heel wat beweging nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Ben je een baasje dat maar weinig tijd heeft om de hond uit te laten en geen uren per dag tijd heeft om het dier te laten spelen, rennen en andere vormen van beweging te geven? Dan is een Labradoodle geen goede keus. Hoeveel beweging heeft een Labradoodle nodig?
Over de Labradoodle
De Labradoodle bestaat een stuk minder lang dan andere rashonden. Dit hondenras werd eind jaren ’80 uitgevonden door een Australische fokker. Daar komt dan ook de naam ‘Australian Labradoodle’ vandaan. De fokker had één keer een poedel met een labrador gekruist op verzoek. Daar kwam de onweerstaanbaar schattige Labradoodle vandaan. Maar er werd later veel mee doorgefokt. Dat kwam vooral doordat er wereldwijd veel vraag ontstond naar deze lieve honden. Ze zijn erg aanhankelijk, sympathiek en loyaal. Het is de ideale gezinshond. Hij is altijd vrolijk en kan goed met kinderen. Maar door zijn hoge energie is het wel belangrijk hem regelmatig te laten bewegen.
Hoeveel beweging heeft een Labradoodle nodig?
De Labradoodle is een erg atletische hond. Het is een compacte hond, mede doordat het de kruising is tussen een labrador en een poedel. Beide rassen hebben als eigenschap dat ze veel energie hebben. Daardoor haal je bij de aanschaf van een Labrador ook zeker een brok energie in huis. Deze honden hebben heel wat energie, wat betekent dat veel beweging absoluut nodig is.
Dit hondenras zin bomvol energie. Hij vindt het niet fijn om alleen maar te wandelen. Hij moet vooral lekker ros kunnen rennen en spelen. Deze hond is een slimme hond en wil daarom de hele dag in de weer zijn. Hij vindt het geweldig om te speuren of getraind te worden. Leer hem dus gerust allerlei commando’s. Doordat deze hond zo slim is, is het belangrijk hem wat afwisseling te geven. Op één dan ben je toch wel één of twee uur per dag met een volwassen Labradoodle in beweging.
Hoeveel moet een Labradoodle puppy bewegen?
Als je een Labradoodle puppy aanschaft, is het goed om te weten dat je niet meteen uren met het diertje moet bewegen, ook al zit hij nu al hoog in zijn energie. Dit hondenras heeft van zichzelf al veel energie, maar als puppy heeft hij zeker de tijd nodig om op te groeien. Aanvankelijk zal hij veel slapen. Dat is ook nodig, want deze hond zijn gewrichten zijn nog volop in de groei. Daarom is het goed om de standaardrichtlijn voor een puppy aan te houden.
Dat betekent dat je hem ongeveer 10 minuten per levensmaand uitlaat. Zodra de Labradoodle pup uit het nestje komt, is 10 minuten per dag voldoende. Een maand later worden dat 20 minuten per dag en ga zo maar door. Uiteindelijk krijg je na anderhalf jaar een volwassen Labradoodle die veel energie heeft. Deze laat je gerust één tot twee uur per dag lekker rennen over het veld of spelen door de bossen. Verspreid de wandelingen over de dag en laat de hond nog niet meerennen tijdens het fietsen.
Hoeveel moet een oude Labradoodle bewegen?
Een Labradoodle gaat lang mee. Hij kan tussen de 10 en 13 jaar oud worden, afhankelijk van zijn gezondheid. Dat betekent ook dat je oude Labradoodle nog best wat moet bewegen. Houd er wel rekening mee dat op zo’n 80 procent van zijn verwachte leeftijd de hond mogelijk klachten ontwikkelt. Dit is lang niet altijd zeker: de ene Labradoodle heeft nergens last van, de ander krijgt al snel allerlei kwaaltjes.
Deze honden staan bekend om hun slechte gewrichten. Lopen en springen kan voor een oudere Labradoodle behoorlijk lastig zijn. Laat hem daarom geen trappen lopen of in de auto springen. Omdat dit ras bovendien vaak last heeft van slecht zicht of doofheid, is het belangrijk dat je hem op oudere leeftijd niet in gevaar brengt. Je kunt dus niet meer zolang lopen en spelen als toen hij jonger was. Houd het op ongeveer een uurtje per dag. Dat is voor een oudere hond van dit ras meer dan voldoende.
Vormen van beweging
Labradoodles hebben heel wat energie en kunnen bovendien goed gehoorzamen. Alles wat groter dan henzelf is, is voor deze rashond dominant. Dat betekent dat je deze hond goed kunt opvoeden en dit ook relatief gemakkelijk is. Daardoor zijn er heel wat verschillende vormen van bewegen die je kunt proberen om je hond uitgedaagd te houden. Zo kun je bijvoorbeeld met de hond gaan fietsen of bijvoorbeeld speltraining doen.
Fysieke beweging met de Labradoodle
Deze rashond laat je het liefst 1 tot 2 uur per dag bewegen. Dat kan van alles zijn, een wandeling of lekker even spelen en ravotten. Zorg ervoor dat je deze oefeningen regelmatig afwisselt. Dit is een slimme hond die je er geen plezier mee doet om iedere dag hetzelfde te doen. Denk aan leuke sporten zoals agility, canicross of dogfrisbee. Deze sporten kun je volgen aan de hand van een vast schema. Zo kun je overbelasting van spieren en gewrichten voorkomen. In de eerste 8 maanden kun je lichte spellen doen, zoals lopen over een hoopje zand of zoekspelletjes. Daarna kun je de conditie op gaan bouwen.
Eén van de favoriete bezigheden van de Labradoodle is zwemmen. Laat ze dus gerust in de plas zwemmen in de zomer. Na 14 maanden kun je er ook voor kiezen om te springen boven elleboog hoogte of weavetraining te doen. Houd wel rekening met de gewrichten en de wervelkolom.
Labradoodle en denkspelletjes
Deze hond is erg leergierig. Je kunt ze daardoor gemakkelijk nieuwe trucjes leren of laten helpen met klusjes. De labradoodle is één van de meest geschikte honden om ze bijvoorbeeld te leren tellen. Hij doet er alles aan om indruk op je te maken. De KONG is een voorwerp waarin je eten kunt verstoppen en de hond zijn neus moet gebruiken om dat lekkers te vinden. Deze hond houdt namelijk enorm van speuren. Ook leuk: doe een speurtocht in- of om het huis. Zo kun je ook zonder budget je Labradoodle aan het denken zetten.