Kan een Labradoodle goed met kinderen overweg?

labradoodle kinderen

Als je in een park in Nederland loopt, is de kans groot dat je wel eens een Labradoodle tegenkomt. Dit hondenras bestaat nog niet eens heel lang. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw heeft een fokker genaamd Wally Conron de kruising uitgevonden. Een Labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. Het zijn erg lieve honden en daarmee weten ze de harten van velen te stelen. Maar wat als je kleine kinderen hebt? Kan een Labradoodle goed met kinderen overweg?

Over de Labradoodle

De Labradoodle is een erg lieve hond met een zacht karakter. Hij werd eind jaren ’80 uitgevonden door een Australische fokker. De fokker, Wally Conron, heeft op verzoek een labrador retriever met een Franse poedel gekruist. Sindsdien zijn deze honden mateloos populair. Dat komt vooral door het lieve, trouwe karakter van de labrador, maar hij lijkt meer op een groot uitgevallen poedel. Het is een erg gemakkelijke gezinshond en hij luistert goed. Opvoeden is dus niet erg lastig. Bovendien houden ze van veel beweging, maar ook van gezelschap. Wil je een vriend voor het leven, dan is de Labradoodle een goede keuze. Hij kan niet goed alleen zijn.

Kan een Labradoodle goed met kinderen overweg?

Als je kinderen in huis hebt, wil je zeker weten dat je er goed aan doet om een hond in huis te halen. Het is daarom heel verstandig om van tevoren uit te zoeken of de Labradoodle goed met kinderen overweg kan. Dat is zeker het geval, want deze honden zijn zeer geschikt als gezinshond. Ze zijn vrijwel altijd vrolijk en blij en zijn heel gemakkelijk op te voeden. Ze zitten boordevol energie en willen altijd wel met je spelen. Dit is dan ook de reden dat ze veel beweging nodig hebben.

Lees ook:  Labradoodle pup kopen? 34 betrouwbare fokkers

Ook met kleine kinderen in huis is een Labradoodle geen enkel probleem. Het zijn geduldige, lieve honden. Het karakter komt meer overeen met dat van een labrador dan met dat van een poedel. Ze voelen zich al snel thuis in het gezin waarin ze gaan wonen. Opvallend is hoe goed dit hondenras samengaat met kinderen. Ze zijn lief en zachtaardig, maar hebben wel veel energie.

Labradoodle opvoeden met kinderen

Bij het adopteren van een Labradoodle is het wel goed om te beseffen dat opvoeden niet vanzelf gaat. Dat is bij kinderen niet het geval en dus ook niet bij dit hondenras. Ze zijn erg gemakkelijk op te voeden, maar het is wel belangrijk om regels en discipline te houden. Heb je nog jonge kinderen? Zorg er dan voor dat je de kinderen duidelijk maakt dat een hond geen levende teddybeer is. Een hond is daarmee zeker geen speelgoed. Daarom laat je een hond nooit alleen met kinderen. Dat geldt ook voor de Labradoodle. Hij blijft zeker niet eeuwig klein en kan op den duur best fors zijn. Zeker met kleine kinderen kan het gebeuren dat hij de kleine per ongeluk omver loopt.

Een Labradoodle en kinderen gaan het best samen als je je kinderen leert hoe ze een hond moeten behandelen. Ook het benaderen is erg belangrijk. Dit hondenras mag dan wel erg rustig en begripvol zijn, maar geen enkele hond vindt het leuk om opgejaagd te worden. Laat ze daarom niet alleen met elkaar en houd toezicht als ze samenzijn. Jonge kinderen trekken vaak aan het oor of de staart van een hond. De Labradoodle is een erg begripvolle hond. Maar dat betekent dat niet dat hij slecht gedrag van kinderen toelaat. Zelfs zo’n altijd vrolijke hond kan wel eens boos worden als je hem pijn doet, of zijn eten afpakt.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Labradoodle nodig?

Kan je een Labradoodle alleen laten met kinderen?

Je kunt een Labradoodle niet alleen laten met jonge kinderen. Dat geldt eigenlijk voor ieder hondenras. Ondanks het erg lieve en aanhankelijke karakter kan iedere hond fel uit de hoek komen. Kinderen zien vaak geen gevaar, dus kan het gebeuren dat het kind een hond onbedoeld pijn doet. De Labradoodle heeft engelengeduld, maar vindt het niet leuk als je hem pijn doet. Laat een kind nooit over de kop aaien. Daar wordt het dier bang van. Dit hondenras luistert naar iedereen die groter dan hem is. Heb je dus kinderen die in de pubertijd zitten? Dan zal de hond graag naar ze luisteren. Maar heb je een kleuter in huis? Dan wordt het heel anders, want de hond zal dan het kind lager in rang inschatten.

Dat rangverschil kan behoorlijk belangrijk zijn bij kleine kinderen. De Labradoodle zal er de baas over spelen, omdat het kind een lagere rang heeft. Daardoor laat hij niet alles geworden. Leer je kind dat hij af moet blijven van een eten,- of drinkbakje. Ook speeltjes kun je het best niet delen. Laat de hond dus duidelijk zien wat voor hem is. Om deze reden laat je kinderen en honden ooit alleen.

Regels bij Labradoodles en kinderen

Je ziet regelmatig foto’s voorbij komen van kinderen die met Labradoodles knuffelen en spelen. Dat kan prima, want deze hond is een ideale gezinshond en heeft nooit kwaad in de zin. Leer je kinderen hoe je met de hond om moet gaan, en ze hebben er een nieuw vriendje bij. Houd er wel rekening mee dat een hond geen speeltje is. Schreeuwen tegen de hond of agressief worden is zeker niet de bedoeling. Het is belangrijk dat kinderen weten wanneer je de Labradoodle met rust moet laten.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Labradoodle nodig?

Hoewel deze hond het fantastisch vindt om te spelen – hij heeft veel energie -, vindt het dier het niet leuk als je achter hem aanrent. Dan voelt hij zich opgejaagd. Kinderen en Labradoodles kunnen samen goed verstoppetje spelen, want deze hond is erg intelligent. Onder toezicht spelen met een frisbee of bal is voor zowel kinderen als de hond erg leuk. De Labradoodle en kinderen kunnen dus prima met elkaar overweg. Als kinderen wat ouder zijn, zal de hond ze zelfs gehoorzamen. Dat zit in hun natuur.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl