Hoe kun je een Luipaardgekko tam maken? Stappenplan

luipaardgekko tam maken

Luipaardgekko’s zijn gemakkelijke reptielen om als huisdier te houden. Toch krijg je een luipaardgekko niet direct tam. Hoe zorg je ervoor dat jouw gekko zich op zijn gemak voelt bij je en hoe maak je hem tam?

Over de luipaardgekko

De Luipaardgekko is een gekko die zo’n 20 centimeter lang is. Hij heeft prachtige kleuren, waardoor je ook echt een mooi dier hebt om naar te kijken. Een groot voordeel van de luipaardgekko is dat hij zeer geschikt is voor beginners. Dit reptiel is namelijk niet heel agressief.

Waarom een tam maken?

De Luipaardgekko staat er om bekend dat hij gemakkelijk in de omgang is. Je kunt hem goed vasthouden en hij wordt zelden agressief. Maar wanneer een luipaardgekko er nog niet aan gewend is om vastgepakt te houden, kan hij juist angstig zijn of zich in het terrarium proberen te verstoppen voor je. Een tamme luipaardgekko betekent dat je hem ook makkelijker kunt controleren en in de gaten kunt houden. Ideaal als hij bijvoorbeeld ziek is en je ermee naar een dierenarts moet.

Hoe maak je een luipaardgekko tam?

Het tam maken van je luipaardgekko is niet moeilijk, maar er zijn wel wat stappen die je het beste kunt volgen om jouw luipaardgekko tam te krijgen. Hoe jonger jouw gekko is, hoe gemakkelijker het is om hem tam te krijgen.

Lees ook:  Luipaardgekko - verzorging, huisvesting en voeding

Stap 1: Zorg dat jouw gekko aan je went

Zorg er als eerste voor dat je luipaardgekko aan jou went. Als je net een nieuwe luipaardgekko hebt, is de omgeving nog nieuw. Laat hem niet alleen wennen aan zijn terrarium, maar ook aan jou. Laat je gezicht regelmatig zien voor het glas en stop ook regelmatig je hand in het terrarium. Je hoeft dan nog niet je gekko te pakken: het is vooral bedoeld voor je gekko om te wennen aan jouw geur. Doe dit regelmatig en begin met zo’n vijf minuten per dag.

Reageert je gekko angstig of agressief? Haal je hand dan weer uit de bak en probeer het later opnieuw.

Stap 2: Raak je Luipaardgekko aan

Heb je het idee dat je gekko aan jouw geur en aanwezigheid gewend is geraakt? Raak hem dan zachtjes aan. Pak hem nog niet op, maar houd het bij een voorzichtige aanraking. Begin bij de kop en eventueel de rug. Nadat je gekko hier aan gewend is geraakt, kun je hem meer aaien.

Let op: Pak ze nooit bij de staart! Hij kan zijn staart dan verliezen

Stap 3: laat hem uit je hand voeden

Geef je gekko wat eten dat hij uit je handen moet eten. Geef bijvoorbeeld iets dat hij echt heel lekker vindt. Denk eraan: gekko’s eten insecten. Je moet je dus wel comfortabel voelen om insecten vast te houden.

Wanneer de gekko het eten pakt, zal hij jou associëren met iets positiefs. En dit is dus goed voor het tam maken van je gekko.

Let op: geef niet al het eten met de hand. Je wilt niet dat je gekko alleen maar eet als jij iets aan hem geeft. Constant met de hand voeren kan ervoor zorgen dat je gekko alleen nog maar wil eten als je het aan hem geeft.

Lees ook:  Luipaardgekko - verzorging, huisvesting en voeding

Stap 4: pak je luipaardgekko voorzichtig op

Pak je luipaardgekko op door je hand voorzichtig onder hem te plaatsen. Let goed op dat je hem niet aan zijn staart pakt. Houd vervolgens je andere hand boven hem. De kans is groot dat hij dit wat spannend en eng vindt. In het begin pak je hem binnen het terrarium op. Als je merkt dat hij bang wordt, kun je hem weer loslaten in zijn veilige omgeving. Het laatste wat je wil, is op zoek in huis naar een gestreste luipaardgekko.

Bouw de tijd dat je hem vasthoudt langzaam op. Begin met een minuut en breid dit steeds meer uit. Je zult uiteindelijk steeds langer je luipaardgekko vast kunnen houden en een geweldige band met hem kunnen opbouwen.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het duurt om een luipaardgekko tam te krijgen, is afhankelijk van de gekko. Een jonge gekko zal gemakkelijker tam te krijgen zijn dan een oudere. Heb in alle gevallen geduld. Het hoeft niet in één dag. Een gekko kan tussen de tien en twintig jaar oud worden, dus je hebt alle tijd.

Geniet

Geniet van het proces om je luipaardgekko tam te krijgen. Het is een manier om een band te krijgen met jouw huisdier, waar je voor een lange tijd profijt van hebt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl