Kan een Ragdoll goed met honden overweg?

ragdoll honden

Als je een hond en een kat samenzet, kan er veel misgaan. We kennen de verhalen allemaal. Hoe zit dat met de Ragdoll? Kan een Ragdoll goed met honden overweg? Is het wel slim om een hond te introduceren met een Ragdoll?

Over de Ragdoll

De Ragdoll is een grote langharige kat die afstamt van de Perzische langharige poes. Het is een grote kat, maar wel eentje met een zacht, rustig en meegaand karakter. De vacht van de kat is ontzettend zacht en heeft verrassend genoeg weinig verzorging nodig. De Ragdoll houdt van aandacht en mensen en is ook heel geschikt in een gezin met kinderen.

Kan een Ragdoll goed met honden overweg?

Je kent alle verhalen vast wel: honden en katten die niet met elkaar door één deur kunnen. Dat kan behoorlijk problematisch zijn, bijvoorbeeld als je een hond op bezoek hebt of wilt aanschaffen. Het is misschien erg bijzonder: maar doorgaans kan een Ragdoll erg goed overweg met honden. Dit komt vooral omdat ze vergelijkbare eigenschappen hebben met honden. Hij wordt zelfs de hond onder de katten genoemd.

Rustige kat

De Ragdoll is een erg rustige kat. Ze zijn niet erg agressief en zullen daardoor ook niet snel uithalen als een hond in de buurt van de Ragdoll komt. Eén van de redenen waarom honden en katten het vaak niet met elkaar kunnen vinden, is het temperament van een kat. Katten kunnen heel gemeen zijn en daar juist de hond weer mee uitdagen. Bij een Ragdoll hoef je je hier doorgaans geen zorgen om te maken.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Ragdoll en een Siamees?

Ragdolls lijken op honden

Zoals gezegd: de Ragdoll wordt vaak de hond onder de katten genoemd. Het is een kat die gemakkelijk trucjes kan leren, die veel van aandacht houdt en die zelfs zou kunnen apporteren. Omdat een Ragdoll erg op een hond lijkt, kan hij vaak ook goed overweg met honden. De match is snel gemaakt.

Beste honden voor bij een Ragdoll

Als je een Ragdoll hebt, dan zijn er verschillende honden die goed samen kunnen met een Ragdoll. Dit heeft vaak vooral te maken met de persoonlijkheid van die honden. Kies voor rassen die doorgaans wat rustiger zijn en sowieso minder snel problemen met katten hebben. Kies bij voorkeur niet voor een jachthond, waakhond of herder. Zij zijn sneller geneigd om achter katten aan te gaan. Rassen die bijvoorbeeld sneller geschikt zijn:

Golden Retriever

  • Mopshond
  • Labrador Retriever
  • Boxer
  • Cocker Spaniel
  • Collie

Voordelen

Er zijn meerdere voordelen van het hebben van een Ragdoll en een hond. Als eerste is het meermaals bewezen dat het hebben van huisdieren goed is voor je psycische gezondheid. Dit geldt ook zeker voor het hebben van meerdere huisdieren. Ook vermaken honden en katten elkaar, zodat je zelf soms ook wat minder omkijken hebt naar je dieren.

Nadelen van Ragdoll en een hond samen

Hoewel honden en Ragdolls erg goed samengaan, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De dieren kunnen bijvoorbeeld gaan vechten, omdat ze elkaar niet begrijpen. Vergeet ook niet dat je met hogere kosten te maken hebt. Hoe meer huisdieren je hebt, hoe meer kosten je hebt. En dat zijn niet alleen het eten en de verzorging, maar ook bijvoorbeeld de jaarlijkse inentingen. Als je lieve huisdier meer medische zorg nodig heeft, betaal je daar ook grof voor. Als laatste kan het een hoop geregel zijn wanneer je bijvoorbeeld op vakantie of zelfs een dagje weg gaat. Een Ragdoll kan redelijk makkelijk alleen thuis blijven, maar een hond kan dit absoluut niet en moet er zeker tussendoor even uit om te wandelen.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Ragdoll en een Siamees?

Hoe introduceer je een Ragdoll en een hond?

Zelfs als je weet dat een Ragdoll goed met honden overweg kunnen, is het goed om de introductie tussen hond en kat zo goed mogelijk te laten verlopen. Het blijven dieren en je weet nooit echt hoe ze zullen regeren. Begin daarom door de dieren wel in hetzelfde huis te hebben, maar niet in dezelfde ruimte. Zo wennen ze alvast aan elkaars geur. Daarna kun je ze alvast wat bij elkaar in de buurt laten, maar nog wel met gepaste afstand. Zo zien ze elkaar, maar gaan ze niet meteen naar elkaar toe. Je zou er ook een hekje tussen kunnen doen.

Een hond is vooral snel erg enthousiast en katten snappen dit niet altijd. Je Ragdoll kan er dus ook verkeerd op reageren als het te snel is. Leid je hond af met brokjes als hij te druk wordt en houd het allemaal goed in de gaten. Laat je hond en kat steeds vaker samen en verleng de tijd hiervan, tot ze daadwerkelijk aan elkaar gewend zijn.

Houd altijd goed in de gaten hoeveel tijd het kost om je Ragdoll en kat aan elkaar te laten wennen. Dit zal per dier verschillend zijn. In het begin is het belangrijk dat je er altijd bij bent als je dieren samen zijn. Naarmate ze elkaar beter kennen en je weet dat het goed gaat, kun je ze ook alleen laten als je er zelf niet bij bent.

Blijf altijd opetten

Hoewel Ragdolls en honden doorgaans goed met elkaar overweg kunnen, is het belangrijk om altijd goed op te blijven letten. Een Ragdoll kan meestal goed met honden overweg, maar niet alle honden kunnen goed met katten overweg. Daarnaast is het per situatie verschillend. De ene kat is de andere niet. Zeker in het begin is het belangrijk om altijd bij de dieren te blijven om te zien hoe ze op elkaar reageren.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl