Wat is het verschil tussen een Ragdoll en een Siamees?

verschil ragdoll en siamees

Als je de Ragdoll en de Siamees naast elkaar ziet staan, dan is de kans groot dat het je moeite kost om de verschillen te zien. Ze hebben een vergelijkbare tekening op de vacht. En toch lijken deze twee katten helemaal niet zo veel op elkaar. Wat is het verschil tussen een Ragdoll en een Siamees?

Over de Ragdoll

Ragdoll

De Ragdoll is van oorsprong een Amerikaanse kat, die rond 1960 in Californië is ontstaan. Het is een kat die een mix is van de Pers, de Heilige Birmaan en de Turkse Angora. Door deze combinatie aan katten is de Ragdoll zo’n leuke en mooie kat geworden, die bij veel mensen worden opgemerkt.

Over de Siamees

Siamees

De Siamese kat komt van oorsprong uit Thailand. Dat heette toen nog Siam. Vermoedelijk werd hij voor het eerst gezien in de veertiende eeuw. Het is een kat die meteen geliefd was. En die liefde is niet verdwenen. De kat is ook nu bij veel mensen favoriet. De Siamees is een van de oudste kattenrassen.

Verschil in uiterlijk

Qua kleuren en tekeningen lijken de Ragdoll en de Siamees erg op elkaar. De vacht van de Ragdoll is een stuk pluizger. Ragdolls zijn langharige katten. Ze hebben flink wat vachtverzorging nodig. Borstel ze bijvoorbeeld met regelmaat. De Siamees is kortharig en kan doorgaans zijn eigen vacht gemakkelijk verzorgen.

Lees ook:  Kan een Ragdoll goed met honden overweg?

De Ragdoll is daarnaast wat groter dan de Siamees. De Siamees heeft hierdoor vaak een wat sierlijkere uitstraling. Ook heeft de Ragdoll altijd blauwe ogen. Een Siamees kan blauwe ogen hebben, maar hoeft dit niet te hebben.

Verschillen in karakter

De Ragdoll is een hele rustige, relaxte kat. Hij gaat ergens liggen en heeft maar weinig aandacht nodig. Al wil hij wel heel graag met je knuffelen. De Siamees is daarentegen een heel stuk drukker. Hij volgt je overal en is eigenlijk altijd wel in voor een spelletje. De Siamees heeft ook echt meer aandacht nodig dan de Ragdoll. Geef je deze kat niet genoeg aandacht, dan is de kans groot dat hij depressief raakt. De Ragdoll is net iets onafhankelijker. Ben je van plan om regelmatig weg te gaan van huis? Dan kun je beter een Ragdoll dan een Siamees kopen.

Er zijn echter ook wel veel overeenkomsten als het gaat om het karakter van deze twee kattenrassen. Ze houden allebei heel erg van aandacht en spelen. Het zijn twee zeer intelligente katten en het is daardoor zelfs mogelijk om ze trucjes te leren. Dit maakt beide katten heel leuk als familiekat.

Verzorging van de katten

De Siamees en de Ragdoll hebben allebei veel verzorging nodig, maar hier zitten wel wat verschillen in. De Ragdoll is een kat die veel verhaart. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt. Je komt de lange haren werkelijk overal tegen. Het is belangrijk dat de deze kat toch zeker iedere week borstelt. De Siamees heeft een kortere vacht, en als je hem af en toe borstelt, is dat meer dan voldoende.

Lees ook:  Kan een Ragdoll goed met honden overweg?

De Siamees heeft erg veel aandacht nodig. Hij speelt graag met je, en heeft veel behoefte aan aanraking. Koop voldoende speeltjes voor hem, maar geef hem ook meteen genoeg aandacht. De ragdoll heeft hier een stuk minder behoefte aan.

Hoeveel aandacht hebben ze nodig?

Beide katten hebben veel aandacht nodig. Ze zullen mauwen om zich te laten zien, of zich op een andere manier aan je opdringen. Ze vinden het heerlijk om aandacht van je te krijgen en laten zich ook absoluut geregeld horen.

Welk ras kies je?

Beide kattenrassen zijn hartstikke leuk om te hebben. Ze houden allebei van aandacht en zijn erg intelligent. Je zult echt een band krijgen met jouw kat als je één van de rassen neemt. De Ragdoll is iets meer relaxed en de Siamees wil graag met je spelen. Bekijk met welke kat jij een klik hebt en waar jij het beste gevoel bij hebt. Je kunt hier amper de fout mee ingaan.

Andere katten die op de Ragdoll en Siamees lijken

Wist je dat er nog meer katten zijn die op de Ragdoll en Siamees lijken? Denk aan de Heilige Birmaan, de Himalaya en de Balinees.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl