Is de Rottweiler agressief? Een echte waakhond of een lieverd

rottweiler agressief

De Rottweiler is een hond die je nog best vaak ziet, maar waar ook veel verhalen over in de rondte gaan. Wat voor een persoonlijkheid heeft deze hond nou eigenlijk echt? Is de Rottweiler agressief of juist niet? We vertellen het je!

Over de Rottweiler

De Rottweiler is een krachtige hond, die middelgroot is. Hij heeft een korte, zwarte vacht. Het ras is ontstaan in het Duitse stadje Rottweil en de hond wordt vooral ingezet als waakhond, politiehond en speurhond.

Het karakter van de Rottweiler

De Rottweiler is loyaal en een echte waakhond, maar tegelijkertijd is het een hond vol liefde voor zijn eigenaren. Veel mensen denken dat de Rottweiler zeer agressief is. Het imago van de hond is niet al te best. En het klopt: er zijn ook absoluut agressieve Rottweilers. Dit heeft echter vooral te maken met de opvoeding.

Het slechte imago van Rottweilers

Rottweilers hebben een slechte reputatie. Veel mensen denken bij het horen van het ras, aan een groot terrein met enorme hekken eromheen, waar de Rottweilers waken. Ze rennen achter alles en iedereen aan dat ook maar probeert in de buurt te komen. Dat beeld is echter niet helemaal correct. De Rottweiler is vooral een hond die dapper en kalm is. Ook zijn ze erg zelfverzekerd en houden ze enorm van knuffelen. Echt agressief hoeven ze niet te zijn.

Lees ook:  Kan een rottweiler in een appartement of flat wonen?

Pas wel goed op

Wanneer een Rottweiler verkeerd wordt opgevoed, is het wel zo dat hij snel gevaarlijk of agressief kan worden.De Rottweiler staat niet voor niets in de top tien van de meest gevaarlijke honden. Het is bij deze hond erg belangrijk dat je consequent blijft. Blijf ook altijd alert. Waar komt de agressie vandaan? Wat is het precieze probleem? De kans is vrij groot dat het te maken heeft met angst. Een hond die bang is – en dat geldt dus ook voor een Rottweiler – kan zich agressief uiten. Zorg ervoor dat je de bron van zijn agressie direct aanpakt. Weet je niet goed hoe? Neem dan contact op met een specialist.

Je hond trainen

Het is verstandig om met je Rottweiler naar training te gaan. Zeker wanneer deze nog jong is. Zo leer je om op de juiste manier naar jou te luisteren. Een ander belangrijk aspect is dat je hond voldoende socialiseert. Zorg dat jouw Rottweiler al vanaf jonge leeftijd in aanmerking komt met allerlei mensen. Kinderen, senioren en verschillende uiterlijke kenmerken. Een Rottweiler kan ongemakkelijk voelen bij onbekenden, maar als je hem op jonge leeftijd al leert dat onbekenden niet eng of gevaarlijk zijn, is er niets aan de hand en heb je een leuke hond.

Geef een Rottweiler genoeg aandacht

Mensen vinden Rottweilers vaak wat eng. Dat komt door hun reputatie en hun uiterlijk. Maar een Rottweiler houdt enorm van knuffelen en aandacht. Een Rottweiler heeft echt voldoende aandacht nodig om een leuke, gezellige hond te zijn. Waar het dus vaak mis gaat, is dat de hond wordt gebruikt als waakhond en dat er vervolgens amper naar hem gekeken wordt.

Lees ook:  Kan een rottweiler in een appartement of flat wonen?

Voldoende beweging

Een ander punt dat belangrijk is, is dat de Rottweiler ook voldoende beweging nodig heeft. Als hij zijn energie niet genoeg kwijt kan, kan hij zich gaan misdragen. Zorg dus dat je met hem wandelt, of speelt, zodat hij lekker bezig is en daardoor zijn energie voldoende kwijt kan.

Verschil tussen een reutje en een teefje

Reuen zijn vaak wat waakser dan teefjes. Ze zijn doorgaans ook wat sneller beschermd naar hun eigenaar toe. Het is dan ook van groot belang dat je vooral de reutjes goed opvoedt en voldoende training biedt. Zij moeten goed gesocialiseerd worden. Een teefje is doorgaans wat rustiger en heeft meer behoefte aan knuffelen en aandacht dan het reutje.

Is een Rottweiler agressief?

Wanneer je de hond goed opvoedt, is er niets aan de hand en heb je juist een heel leuk huisdier. Rottweilers zijn dus niet perse agressief. Waar je wel voor moet waken is dat de hond zich onveilig voelt. Het is natuurlijk ook belangrijk om goed te beseffen dat het temperament per hond sowieso sterk kan verschillen. Kijk daarom ook altijd goed naar het individu en het karakter van de hond zelf.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl