Kan een rottweiler in een appartement of flat wonen?

rottweiler flat

Wanneer je een nieuwe hond aanschaft, zijn er allerlei dingen waar je aan moet denken. Rottweilers zijn hartstikke leuke honden, maar kunnen ze wel overal wonen? Kan een Rottweiler bijvoorbeeld in een appartement of flat wonen? Of ontstaan er dan problemen?

Over de Rottweiler

De Rottweiler is een hond die bekend staat als waakhond. Door zijn donkere kleuren en grote bouw, zijn veel mensen bang voor hem. Toch kan het ook echt een hele vriendelijke en leuke hond zijn. Voor veel mensen is het echt een vriend voor het leven. Met de juiste opvoeding en training heb je gemakkelijk een heel leuke hond.

Kan een Rottweiler in een appartement of flat wonen?

Rottweilers kunnen in een appartement wonen. Wel moet gezegd worden dat appartementen en flats geschikter zijn voor volwassen Rottweilers en minder voor puppy’s. Dit heeft vooral met de hoeveelheid energie van de hond te maken. Waar je Rottweiler woont maakt doorgaans niet zo heel veel uit: zo lang hij maar genoeg buiten komt en voldoende beweging krijgt.

De voordelen

Er zijn verschillende voordelen van een rottweiler in een flat. Ze bieden veel gezelschap en hebben als ze ergens slapen niet veel ruimte nodig. Gedurende de dag zullen ze vooral inactief zijn. Iets dat wel kenmerkend is voor de meeste rottweilers, is dat ze hun eigenaar overal naartoe volgen. Dit kan soms heel vervelend zijn, omdat je je niet eens goed om kunt draaien zonder over je hond te struikelen. In een flat of appartement heb je hier doorgaans minder last van. De Rottweiler kan je overal zien, en zal daardoor minder achter je aangaan.

Lees ook:  Is de Rottweiler agressief? Een echte waakhond of een lieverd

De nadelen

Besef je goed dat er ook nadelen kleven aan een Rottweiler in een flat. Zo zul je veel naar buiten moeten gaan om te wandelen. Is er geen gras of groen in de buurt van de flat, dan zul je regelmatig verder moeten lopen. Rottweilers zijn honden die veel energie hebben en dus ook echt veel moeten bewegen. Een Rottweiler die zich verveelt kan een erg vervelende hond worden. Ze worden dan misschien zelfs agressief of gaan je spullen slopen.

Een ander nadeel is dat er veel flats zijn waar (grote) honden niet zijn toegestaan. Controleer dit altijd goed voordat je een hond aanschaft. Zo voorkom je problemen met je huurbaas of de woonstichting.

Puppy’s in huis halen

Met een puppy kan het nog best lastig zijn om deze op een flat te houden. Een puppy Rottweiler is erg energiek en nieuwsgierig. Ze hebben heel veel aandacht nodig en je moet daarnaast ook heel vaak naar buiten om in beweging te blijven.

Traplopen in een flat

Rottweilers mogen tot ze volgroeid zijn geen trappen lopen. Dit is niet goed voor hun heupen en kan later voor problemen zorgen. Bedenk goed dat als je flat of appartement geen lift heeft, je de hond dus een lange periode iedere keer moet tillen. Voor een puppy gaat dat nog wel, maar naarmate de hond ouder wordt, wordt hij ook groter. Hij is dan alleen nog niet uitgegroeid. Een Rottweiler is pas op de leeftijd van 9 maanden tot een jaar volledig volgroeid, maar tegen die tijd is hij wel een stuk zwaarder geworden. Als je je hond niet kunt tillen, dan is het beter om geen puppy aan te schaffen in een flat zonder lift.

Lees ook:  Is de Rottweiler agressief? Een echte waakhond of een lieverd

Een Rottweiler zindelijk maken

Een grote uitdaging is om je Rottweiler puppy zindelijk te maken als je in een flat of appartement woont. Je wilt voorkomen dat een hond in huis plast, ook als het op een vaste plek is, omdat dit gedrag later moeilijker af te leren is. Maar een puppy moet vaak plassen, ook in de nachten. Dit betekent dat je iedere keer naar buiten moet. De trap af (en dus de puppy) tillen, hem daar laten plassen en weer naar boven gaan. En dat meerdere keren per dag. In het algemeen duurt het bij een puppy op een flat langer om hem zindelijk te krijgen dan bij een puppy in een huis met een tuin.

Let op: als je puppy nog niet zindelijk is en daardoor per ongeluk in het trappengat of de lift van het appartement of de flat plast, dan dien je dit wel goed en grondig schoon te maken. Een urinelucht in dit soort gebouwen kan zeer penetrant zijn en vaak komt de schoonmaakploeg maar één keer in de week of zelfs één keer in de twee weken.

Een volwassen Rottweiler op een flat

Een volwassen Rottweiler kost minder tijd en aandacht dan een puppy. Al hebben ook volwassen Rottweilers veel energie die ze moeten uiten. Behalve energie is het ook belangrijk dat je Rottweiler regelmatig in contact komt met andere honden. Gebeurt dit niet, dan is de kans aanwezig dat hij agressief wordt naar andere honden toe.

Hoeveel beweging heeft een Rottweiler nodig?

Een Rottweiler heeft per dag enkele uren beweging nodig. Dit helpt tegen vervelend gedrag, maar voorkomt ook overgewicht. Een Rottweiler is er nogal gevoelig voor om te zwaar te worden. Als je in een flat of appartement woont, heb je geen tuin en moet je dus een goed plan hebben om je Rottweiler voldoende te laten bewegen. Ga bijvoorbeeld iedere dag tenminste twee uur met je hond wandelen, verdeeld over twee tot drie wandelingen. Dit moet dus ook als het slecht weer is of wanneer je een drukke dag hebt. Er zijn ook andere manieren om je hond lekker uit te putten, zoals zwemmen, hardlopen of fietsen. Spelen met een bal, frisbee of touw kan ook je hond uitputten. Is je Rottweiler goed gesocialiseerd? Dan kan hij ook naar een losloopgebied en daar lekker ravotten met andere honden. Honden kunnen zichzelf heel goed uitputten. Maak daar dus gebruik van.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl