Kan een Samojeed goed tegen warmte?

samojeed warmte

De Samojeed is een hond met veel haar. Als het buiten mooi weer is, is de kans groot dat hij het ontzettend warm krijgt. Kan hij daar goed tegen? En wat kun je het beste doen tijdens een hittegolf of een warme, zomerse dag?

Over de Samojeed

De Samojeed wordt ook vaak de Smiling Dog genoemd. Deze hond zien we veel bij hondenshows, al is het van oorsprong een echte werkhond. Het is een vriendelijke, leergierige hond die meestal wel met iedereen overweg kan. Het is dus een echte allemansvriend!

Kan een Samojeed goed tegen warmte?

Als je een Samojeed ziet, zie je meteen dat hij ontzettend veel vacht heeft. Zijn witte, dikke vacht lijkt ontzettend warm te zijn voor hem, maar het tegendeel is waar: zijn vacht beschermt hem niet alleen tijdens de winterdagen, maar ook tijdens de warme dagen. Toch betekent dit niet dat een Samojeed nooit last heeft van de warmte. Zeker als het kwik flink stijgt en hij veel in de zon komt, kan hij last krijgen van de hitte. Uitdrogingsverschijnselen kunnen dan ontstaan. Laat jouw Samojeed dus nooit zomaar buiten, in de volle zon.

Voldoende water is belangrijk

Om te voorkomen dat jouw Samojeed last krijgt van uitdrogingsverschijnselen, moet je ervoor zorgen dat hij voldoende water heeft. Vul zijn drinkbak regelmatig bij houd in je achterhoofd dat hij -net als wij eigenlijk – in de zomer veel meer wil drinken.

Lees ook:  Verhaart een Samojeed veel? (+ vachtverzorging tips)

Met je Samojeed naar buiten

Je kunt beter voorkomen dat je Samojeed teveel buiten gaat wandelen. Als je dat toch doet, houd er dan rekening mee dat zijn poten kunnen verbranden op warme tegels of afvalt. Laat je je samojeed veel in de tuin? Dan kan dat, maar alleen als er ook genoeg schaduwplekken zijn. Een schuurte of hondenhok is ook altijd slim.

Verkoeling voor je hond

Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer manieren om extra verkoeling voor je Samojeed te regelen. Zo heb je bijvoorbeeld speciale koelmatten voor honden. Heerlijk verfrissend voor hem om op te liggen. Een hondenzwembad buiten is ook een goed idee. En ga je je de planten in je tuin sproeien? Voor je Samojeed is een sproeisysteem voor de planten of een tuinslang ook een heerlijke vorm van verkoeling.

Pas op voor oververhitting

Wanneer je Samojeed oververhit raakt, is dit heel gevaarlijk. Hij kan bewusteloos raken of zelfs overlijden. Let daarom altijd op de volgende symptomen:

 • Hijgen
 • Trillen
 • Kwijlen
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Verhoogde hartslag
 • Glazige ogen
 • Braken
Lees ook:  Verhaart een Samojeed veel? (+ vachtverzorging tips)

Wat doe je als je Saomjeed oververhit raakt?

Is jouw Samojeed oververhit geraakt, bijvoorbeeld omdat het een flinke hittegolf is? Zorg er dan voor dat hij kan afkoelen. Breng hem naar een koelere ruimte, zoals een schuur of leg een vochtige, koele doek op hem. Pas op dat je hem niet in een keer te veel afkoelt, dus niet onder een ijskoude douche. Lukt het je niet je hond af te laten koelen? Ga dan naar de dierenarts.

Uitdroging en Samojeed

Een ander probleem waar je Samojeed mee te maken kan hebben, is uitdroging. Wanneer het warm is, zweet een hond niet. In plaats daarvan zal hij hijgen. En tijdens het hijgen raakt hij vocht kwijt. Als hij te weinig drinkt en het is te warm, kan dit voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Let op de volgende symtpomen:

 • Hijgen
 • Droge mond
 • Droge neus
 • Weinig energie
 • Zwak

Merk je dit? Geef je Samojeed dan water en zorg dat hij gaat drinken. Is hij daar al te zwak voor? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Knippen of scheren in de zomer?

Het is zeer onverstandig om een Samojeed in de zomer te knippen of te scheren. De vacht van een Samojeed helpt ervoor dat hij zijn lichaamstemperatuur goed kan regulieren. Als je je hond scheert, kan zijn huid daarnaast door de zon flink verbranden. Hoe warm die dikke vacht ook lijkt, pas hier echt mee op.

Samojeed in de auto

Je hebt vast wel nieuwsberichten gezien over honden in auto’s op parkeerplaatsen. Een auto kan heel snel een extreem hoge temperatuur bereiken. Laat daarom je Samojeed nooit in een auto, bijvoorbeeld wanneer jij boodschappen wil doen.

Lees ook:  Verhaart een Samojeed veel? (+ vachtverzorging tips)

Het is sowieso beter om jouw Samojeed lekker thuis te laten als jij met de auto ergens heen moet. Tenzij je ergens heen gaat waar hij lekker kan zwemmen. En houd tijdens de rit natuurlijk altijd in de gaten hoe het met je hond gaat.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl