Verhaart een Samojeed veel? (+ vachtverzorging tips)

Samojeed verharen

De Samojeed is een prachtige hond, waarvan wordt gezegd dat hij altijd lacht. Maar hoe zit het met al die vacht? Verhaart een Samojeed veel? En hoe moet je die dikke vacht goed verzorgen?

Over de Samojeed

De Samojeed is een hond die van oorsprong uit Siberië komt. Daar werd hij ingezet om sleden te trekken. Het is dus een zeer actieve hond, die zeer sociaal is en veel wilt doen voor zijn eigenaren. Het is een prima gezinshond. Deze hond heeft een enorm dikke vacht, die natuurlijk erg opvallend is.

Verhaart een Samojeed veel?

De Samojeed is een echte hond die geschikt is voor de kou. Daarom heeft hij ook enorm veel vacht, inclusief een dikke ondervacht. Dit beschermt hem tegen de enorme kou. Omdat dit ras zo veel haar heeft, is het logisch dat hij ook veel verhaart. Sterker nog: het is één van de honden die het meeste verhaart van alle hondenrassen bij elkaar.

Hoe vaak verhaart een Samojeed?

Een Samojeed zal altijd wel veel verharen. Wanneer je een Samojeed in huis haalt, moet je er dus rekening mee houden dat je overal witte haren gaat vinden. Altijd, het hele jaar door. Maar er zijn wel periodes dat je hond veel meer zal verharen dan andere momenten. Dit is voornamelijk wanneer de wintertijd aanbreekt en wanneer het weer zomertijd wordt. Als je hond in de rui is, moet je hem extra goed borstelen.

Lees ook:  Kan een Samojeed goed tegen warmte?

Is de Samojeed hypoallergeen?

Heb je een hondenallergie? Dan is de Samojeed geen geschikte keuze. De Samojeed is namelijk niet hypoallergeen. Zelfs wanneer je het huis goed schoonhoudt, zal iemand met een hondenallergie behoorlijke last kunnen krijgen. Je zou dus beter een andere hond kunnen nemen wanneer je een allergie hebt.

Vachtverzorging voor tijdens de rui

De Samojeed heeft dus een dikke ondervacht en lange haren. Hierdoor kunnen losse haren van de ondervacht gemakkelijk vast komen te zitten. Dit kan zorgen voor irritaties of zelfs voor hotspot. Je moet je hond dus regelmatig borstelen. Dit moet je sowieso het hele jaar doen, maar in de ruiperiode is het belangrijk om echt om de paar dagen te borstelen.

Wil je weten wat hotspot precies is? Lees dan ons artikel: Help! Mijn hond heeft hotspot

Omdat de ondervacht zo gemakkelijk voor problemen kan zorgen, is het aan te raden om te kiezen voor een speciale borstel die ook de ondervacht meeneemt. Wij raden hier de Furminator voor aan Met deze kam kun je de ondervacht gemakkelijk borstelen en ook de bovenvacht meenemen. Voor een Samojeed is de maat M of L de beste keuze.

Moet je naar een trimmer?

Je kunt natuurlijk ook altijd naar de trimmer gaan. Een Samojeed hoeft niet persé in een bepaald model worden geknipt, maar het kan wel helpen om te ontwollen. De ondervacht wordt dan losgeplukt. Heeft jouw hond erg veel last van haarverlies in de ruiperiode? Dan kan een trimmer zeker een oplossing bieden. Let wel op: niet alle trimsalons zijn even blij met een grotere hond. Informeer daarom altijd goed of de trimsalon naar keuze ruimte heeft voor een Samojeed.

Lees ook:  Kan een Samojeed goed tegen warmte?

Andere reden van haarverlies

Helaas kan een hond – en dus ook jouw Samojeed – ook andere redenen hebben voor haarverlies. Hoewel een Samojeed dus sowieso veel haar kwijtraakt, is het belangrijk om altijd alert te blijven. Zo Is het goed mogelijk dat er een ziekte is, of dat je Samojeed niet zo lekker in zijn vel zit. Het is ook mogelijk dat je hond last heeft van parasieten, vlooien of teken. Blijf daarom altijd alert en ga eventueel naar een dierenarts als je merkt dat het haarverlies erger is dan normaal.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl