8 dingen die je nog niet wist over de Spaanse Waterhond

Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond is een hartstikke lieve hond. Het is niet de populairste of bekendste hond die er bestaat. Daarom is het tijd daar wat verandering in te brengen. Hier zijn 8 dingen die je nog niet wist over de Spaanse Waterhond.

Informatie over de Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond is een werkhond, die in Spanje zelf al jaren wordt gehouden en wordt gebruikt op boerderijen, bijvoorbeeld als herdershond of als vissershond. Hij wordt ook wel Perro de agua español, wat de Spaanse vertaling is voor Spaanse Waterhond. Deze hond ziet er met zijn krullen erg leuk uit en hij heeft een fijn, lief karakter. Zijn krullen maken hem echt uniek. Het is een middelgrote hond. Maar welke dingen wist je nog niet over de Spaanse Waterhond?

1. De Spaanse Waterhond bestaat al duizenden jaren

Van veel rassen is precies bekend hoe hij ontstaan is, maar bij de Spaanse Waterhond weten we eigenlijk niet precies waar hij vandaan komt of hoe oud hij is. Wel zijn mensen het er onderling over eens dat dit ras al duizenden jaren bestaat. Er wordt gedacht dat de hond via Afrika of Turkije naar Spanje zijn gebracht.

Lees ook:  Is de Spaanse Waterhond een goede waakhond?

2. Het is eigenlijk geen waterhond

Hoewel de Spaanse Waterhond in de rasgroep waterhonden wordt gezet, is het eigenlijk geen Waterhond. Deze hond is absoluut goed in het water en zal geen probleem hebben om een prooi uit het water te halen. Het ras wordt ook ingezet als herdershond, om bijvoorbeeld achter de schapen op het weiland aan te rennen. Ook wordt hij vaak gebruikt als jachthond. In sommige landen staat de Spaanse Waterhond ook niet in de rasgroep waterhonden of retrievers, maar juist in de groep met de herdershonden. Het verschilt per land dus nogal behoorlijk waar de hond nou precies onder valt.

3. Een goede waakhond

De Spaanse Waterhond is geen agressieve hond, maar juist een zeer sociale hond. Hierdoor kan het voorkomen dat je hond het voor jou opneemt. Hij is namelijk ontzettend loyaal naar jou toe. Wil je dit liever niet? Dan is een goede socialisatie en training van groot belang.

4. De bijzondere vacht

De vacht van de Spaanse Waterhond is erg bijzonder. De krullen van de Spaanse Waterhond zijn uniek en soortgelijke krullen zie je niet bij andere hondenrassen. De Spaanse Waterhond kan verschillende kleuren hebben. Denk aan beige, zwart, wit of bruin. Ook een combinatie van de kleuren is mogelijk. Zelfs tricolor komt wel eens voor. Je mag deze vacht nooit borstelen of knippen. Je moet de gekrulde vacht echt zijn eigen werk laten doen. Vuil valt er vanzelf uit.

5. De Spaanse Waterhond is een energieke hond

De Spaanse Waterhond is een zeer energieke hond. Hij houdt van beweging en activiteiten. Het is een prima hond om bijvoorbeeld mee te nemen naar een hondensport. Laat hem dagelijks lekker wandelen, rennen of zwemmen, zodat hij alle energie kwijt kan.

Lees ook:  Is de Spaanse Waterhond een goede waakhond?

6. De Spaanse Waterhond is intelligent

Er wordt nog wel eens onderschat hoe intelligent de Spaanse Waterhond is. Tijdens de training merk je echter al snel hoe gemakkelijk deze hond de commando’s oppakt. Juist omdat deze hond zo intelligent is, is het belangrijk om hem mentaal goed uit te dagen. Maak bijvoorbeeld gebruik van speciale hondenpuzzels of ga met hem naar een training, zoals behendigheid, flyball of doggy dance. Zo moet hij zijn hoofd ook gebruiken en dat zal alleen maar goed zijn voor dit dier.

7. Gemakkelijk te trainen

Zoals gezegd: de Spaanse Waterhond is intelligent. Maar dit is niet de enige reden waarom deze hond gemakkelijk te trainen is. De Spaanse Waterhond is ook erg loyaal en graag actief bezig. En deze combinatie maakt het een ideale hond voor welke training of hondensport dan ook.

8. De hond kan wat verlegen zijn

De Spaanse Waterhond is heel actief en vriendelijk, maar kan juist naar onbekenden toe wat gereserveerd of verlegen zijn. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn. Zorg voor een goede socialisatie, waardoor de hond met veel andere mensen in aanmerking komt en de verlegenheid is nauwelijks meer zichtbaar.

Ken jij de Spaanse Waterhond al?

Ken jij dit mooie ras al? Wat is jouw ervaring ermee? We horen graag van je in de reacties!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl