Kan een Teckel los lopen?

teckel los lopen

Een Teckel is een vriendelijke, levendige hond om als gezelschap thuis te hebben. Die levendigheid is onderdeel van het specifieke karakter van een Teckel. Hij is avontuurlijk en nieuwsgierig. Hoe gaat dat samen met los lopen? kan een Teckel los lopen.

Over de Teckel

De Teckel, of dashond, is van oorsprong een jachthond. In Duitsland, waar het ras vandaan komt, worden de honden nog regelmatig gebruikt voor de jacht op dassen. Het beestje heeft dus een jachtinstinct, wat in de huiselijke situatie ook terug te zien is. Hij speelt graag, heeft een uitdagende houding en alerte blik. De Teckel maakt een goede waakhond ondanks zijn kleine formaat. Zijn korte pootjes zorgen ervoor dat hij snel kan zijn. De Teckel heeft ook een groot uithoudingsvermogen.

Kan een Teckel los lopen?

De Teckel kan wel los lopen, maar heeft niet altijd zin om te luisteren, als hij wordt teruggeroepen. Hij is zeer zelfstandig en zal dat trekje niet zomaar opgeven. Met veel geduld en uithoudingsvermogen bij het baasje zelf kan het lukken om de Teckel succesvol los te laten lopen.

Let er wel altijd op dat je je Teckel alleen los laat lopen op plaatsen waar dit is toegestaan.

Leer je hond luisteren


Het wordt sterk aangeraden om met je hond een hondencursus te volgen, zodat hij leert luisteren. Het beste is dit om dit al te doen wanneer je hond een puppy is. In zo’n cursus zal zeker aandacht worden besteed aan hoe gedrag van de Teckel te belonen of te bestraffen. Belonen van goed gedrag bij de Teckel is veel effectiever gebleken dan bestraffen van slecht gedrag. Het belonen kan in de vorm van een woordje op vriendelijke toon. Teckels maken hun baasjes graag blij. Het bekende beloningssnoepje kan dan achterwege blijven. Dit is ook beter met het oog op het gewicht van de Teckel. Overgewicht ligt namelijk op de loer bij dit ras.

Lees ook:  Hoe til je een teckel veilig? Pas op voor rugklachten

Het karakter van je Teckel


Het volgen van de puppycursus is geen enkele garantie dat de hond altijd en in elke situatie goed reageert op bevelen. De Teckel is een zeer eigenzinnig beestje, die van nature niet gehoorzaam is. Onthoud altijd dat hij van oorsprong een jachthond is, waardoor hij altijd doelgericht en waakzaam rondloopt. Eigenlijk is het advies om hem altijd aangelijnd te houden. Doe je dit niet en hij komt daadwerkelijk niet terug, dan is straffen zinloos. Het jachtinstinct zit er bij de volgende wandeling nog steeds in. Wat ook niet helpt is schreeuwen tegen het beestje. Hij kan dan wegrennen uit angst.

Gebruik een lange lijn


Een goede tip om de Teckel te leren los te lopen is oefenen met bijvoorbeeld een 10-meter lijn, waarbij je de hond regelmatig roept naar je toe te komen. Denk er wel aan dat je dit oefent, als hij nog een pup is. Is de Teckel al volwassen, dan zal dit heel lastig zijn om aan te leren.

Lees ook: Lange hondenlijn – meer vrijheid voor jouw hond

Tot slot


Heb je het bovenstaande allemaal toegepast, dan is het van belang om je Teckel te leren omgaan met kinderen en onbekende mensen, het zogeheten socialiseren. Een teckel is een gezelschapshond, maar door zijn jachtinstinct kan hij wel venijnig uit de hoek komen. Kinderen moeten dit weten en leren dat hij geen speelgoed is. De Teckel kan ook, uit waakzaamheid, constant blaffen naar onbekende mensen. Dit is af te leren tijdens de eerdergenoemde puppycursus. Het leren loslopen zal meer geduld en consequentie vragen.

Lees ook:  Hoe til je een teckel veilig? Pas op voor rugklachten


En dan nog zal het eigenwijze karakter van het beestje je regelmatig op de proef stellen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl