Hoe til je een teckel veilig? Pas op voor rugklachten

teckel tillen

Het is belangrijk om te weten hoe je je Teckel veilig optilt. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de dierenarts. Teckels hebben snel problemen met hun rug, dus je wilt extra oppassen wanneer je hem optilt. Hoe til je een Teckel veilig op?

Over de Teckel

De Teckel is een kleine hond, met een lang lichaam en korte pootjes. Dat heeft hij, zodat hij gemakkelijk achter konijnen aan kan gaan. Hij kan zelfs konijnenholen in, dankzij zijn lichaam. De Teckel is niet alleen een jachthond, maar ook een fijn gezelschapsdier.

Problemen met de rug

Teckels staan erom bekend dat ze snel rugproblemen hebben. Dat heeft niet zozeer te maken met hun lange rug, maar meer te maken met zijn korte poten. Teckels hebben namelijk een gen dat voor een vorm van dwerggroei. Hierdoor zijn de ruggenwervels een stuk minder flexibel en zijn ze veel harder. Een Teckel zal hierdoor snel veel pijn hebben als de rug verkeerd beweegt. In extreme gevallen kan er zelfs verlamming ontstaan. Het is dus van groot belang dat je hem goed oppakt.

Hoe til je een Teckel veilig op?

Je moet beide handen gebruiken om een Teckel op te tillen. Doe de ene hand onder zijn borst en de andere onder zijn romp. Spreid je handen zo veel mogelijk, zodat je hem zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Zorg ervoor dat de Teckel zo recht mogelijk blijft. Voorkom dat zijn onderlichaam meer naar beneden valt of lager is. Een kleine buiging is niet erg, maar je wilt dit echt voorkomen. Te veel buigingen zorgt namelijk uiteindelijk voor problemen. Als je je Teckel regelmatig wilt oppakken, dan is het belangrijk dat je hem aanleert rustig te zijn. Beloon hem bijvoorbeeld na het tillen met een snoepje, een speeltje of wat opgewekte woorden.

Lees ook:  Kan een Teckel los lopen?

Andere manier van een Teckel oppakken

Een andere manier om je Teckel te tillen, is door hem op te tillen door hem op je arm te laten rusten, tegen je lichaam aan. Eigenlijk zoals het wiegen van een baby. Zorg ervoor dat je zijn lichaam voor de volledige lengte zo veel mogelijk ondersteunt.

Wat moet je niet doen?

Kleine honden worden vaak opgetild bij hun middel, of zoals je een baby ook tilt: met je handen onder de oksel. Dit is zeer schadelijk voor de rug van je Teckel. De meeste kleine honden kun je zo prima optillen, maar bij een Teckel is dit echt geen goed idee.

Veilig neerzetten

Ook bij het neerzetten van Teckels is voorzichtigheid belangrijk. Let er ook hier op dat zijn rug zo recht mogelijk blijft en breng hem langzaam naar de grond. Zet hem stevig op de grond, voordat je hem loslaat en voorkom dat je Teckel op de grond springt.

Teckel optillen voor andere honden

Eigenaren met kleine honden zijn sneller geneigd om hun hond op te tillen als er een andere hond in de buurt aankomt. Probeer dit niet te doen als het niet nodig is. Je Teckel heeft echt een gevoelige rug en in de meeste gevallen komen honden er samen wel uit. Maar blijf ook altijd alert. Als er werkelijk gevaar dreigt is het natuurlijk logisch dat je voor je eigen hond opkomt en hem optilt.

Andere mensen je hond laten tillen

Wanneer je andere mensen je hond laat tillen, is het belangrijk dat je ze goed uitlegt hoe ze dit moeten doen. Zo wordt de rug van je Teckel tenminste niet belast. Het is overigens wel goed als je Teckel af en toe ook door een ander wordt opgetild. Zo leert hij mensen te vertrouwen en is hij niet alleen gefocust op jou. Maar, het moet dan wel goed en veilig gebeuren.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl