Wat is het verschil tussen een American Staffordshire Terrier en een Pitbull?

verschil american staffordshire terrier pitbull

Wanneer je naar de American Staffordshire Terrier kijkt, zou je kunnen denken dat het een Pitbull is. Maar toch zijn er wel verschillen tussen die twee. Maar welke verschillen zijn dit? Hoe weet je nou precies met welke hond je te maken hebt?

Over de American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier is een prachtige, robuuste hond. Het is een loyale waakhond die veel liefde aan zijn eigenaar geeft. In eerste instantie werd hij vooral gekweekt als vechthond en later werd ontdekt dat hij toch ook wel een goede familiehond kan zijn. Hij heeft meerdere bijnamen, denk aan Amstaff of Staffy. In Nederland noemen we hem ook wel de Amerikaanse Staffordshireterriër.

De Pitbull

In Nederland is de Pitbull geen erkend ras. Het zijn meestal kruisingen tussen meerdere vechthonden, waaronder ook de American Staffordshire Terrier. Het doel van de Pitbull was om echte vechterbaasjes te creëren. In Amerika bestaat er wel een erkend ras dat Pitbull heet, namelijk de American Pitbull Terrier en dit ras beginnen we in Nederland steeds meer te zien. Hoewel het hier nog niet een erkend ras is, zijn er wel steeds meer fokkers.

In dit artikel gaan we uit van het ras de American Pitbull Terrier en niet kruisingen die ook allemaal Pitbull worden genoemd. Bij kruisingen die Pitbull heten, weet je sowieso nooit helemaal precies wat je kunt krijgen. Hierdoor bestaan er al verschillen binnen de Pitbull zelf. Voor de American Pitbull Terrier gelden duidelijke rasstaandaarden, waardoor het verschil met de American Staffordshire Terrier gemakkelijker te zien zijn.

Lees ook:  American Staffordshire Terrier pup kopen? Overzicht fokkers

Uiterlijk

Als je kijkt naar het uiterlijk van beide honden, dan zie je erg veel gelijkenissen. De Pitbull is wat kleiner en lichter dan de American Staffordshire Terrier, maar dit is lastig te zien. Je kunt altijd een Amstaff hebben die kleiner uitvalt of een Pitbull die juist groter uitvalt. Ze zijn allebei alsnog groot en gespierd. Beide rassen hebben ook veel kleurvariaties die zijn toegestaan. Bij de Amstaff is het niet toegestaan dat meer dan 80 procent van zijn lijf wit is. Merle is bij beide rassen een kleurvariatie die niet vaak voorkomt.

Karakter van beide honden

Zowel de Pitbull als de American Staffordshire Terrier is nog wel eens in het nieuws geweest als agressieve hond. Dit was zo erg, dat er in Nederland lang een speciale regeling gold en er niet zomaar gefokt mocht worden met de honden. Had je een Pitbull, dan moest deze een muilkorf om en moest hij met een korte lijn lopen. Tegenwoordig is die wetgeving opgeheven. Dit komt omdat beide honden best sociaal en loyaal kunnen zijn. Het zijn wel echte waakhonden en ze beschermen hun eigenaar als dat nodig is. Met de juiste training en socialisatie voorkom je bijtincidenten en heb je juist een hele leuke familiehond. Dit geldt voor beide rassen.

Je moet alleen wel oppassen met andere dieren. Daar zullen ze in het algemeen minder goed op reageren. Ze kunnen agressief gedrag vertonen, bijvoorbeeld uit angst, of omdat ze zich uitgedaagd voelen. Ook hierbij geldt: met de juiste training en socialisatie kun je dit enigszins voorkomen.

Lees ook:  Verhaart een American Staffordshire Terrier veel? (+ vachtverzorging tips)

Hoeveelheid beweging

Heb je een Amstaff of een Pitbull? Dan heb je een hond die regelmatig moet bewegen. Het zijn honden met genoeg energie, die elke dag toch zeker een uur moeten bewegen. Ze hebben ook veel mentale stimulans nodig. Dit doe je bijvoorbeeld met een hondenpuzzel. In het algemeen zal de American Staffordshire Terrier wat minder beweging nodig hebben en wat meer rust pakken dan de Pitbull.

Vachtverzorging

Beide honden hebben een korte vacht, zonder ondervacht. Dit maakt het makkelijk om de vacht te verzorgen. Borstelen is eigenlijk niet nodig en ze verharen niet veel. Hierin lijken de American Staffordshire en de Pitbull eveneens veel op elkaar.

Lees ook: Verhaart een American Staffordshire Terrier veel? (+ vachtverzorging tips)

Verkrijgbaarheid van pups

De Pitbull als rashond is in Nederland geen erkend ras. En dit betekent dat er ook geen rasclub is waar je de hond kunt kopen. De American Staffordshire Terrier heeft wel een rasclub, waardoor je erkende fokkers kunt vinden. Let wel op dat er niet heel veel fokkers zijn en dat ze soms maar weinig nestjes hebben. In het algemeen zul je wel gemakkelijker een American Staffordshire Terrier pup vinden dan een Pitbull pup. Maar, als je hard zoekt vindt je natuurlijk altijd wel een geweldige puppy.

Lees ook:  Verhaart een American Staffordshire Terrier veel? (+ vachtverzorging tips)

Lees ook: American Staffordshire Terrier pup kopen? Overzicht fokkers

De American Staffordshire Terrier of Pitbull, welke moet je kiezen?

Zoals je kon lezen zijn de verschillen tussen beide rassen minimaal. Er zijn wel wat kleine verschillen, maar waarschijnlijk zul je echt een leuke hond hebben, welke van de twee je ook kiest. Het zijn allebei loyale honden die een echte vriend kunnen worden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl