Welke warmtelamp voor reptielen? Complete lijst

reptiel warmtelamp

Reptielen hebben warmtelampen nodig. Wanneer jij een reptiel aan wil schaffen, is dit wel iets om rekening mee te houden. Waarom is een warmtelamp zo belangrijk? En waar moet je op letten wanneer je een warmtelamp aanschaft?

Reptielen zijn koudbloedig

Bij zoogdieren is het zo dat we onze lichaamstemperatuur zelf in de hand hebben. We zweten bijvoorbeeld als het warm is en onze haartjes gaan overeind staan als het kouder is. Reptielen hebben warmte en licht nodig om energie te krijgen. Ze zijn koudbloedig, en dit betekent dat ze afhankelijk zijn van externe bronnen om hun lichaamstemperatuur te regulieren. Hoewel dit koudbloedig heet, betekent het vooral dat ze warmte nodig hebben.

Je ziet het in het wild ook: reptielen zoeken vaak een veilige plek ergens in de zon. Heb je een terrarium met een reptiel? Dan moet je hier wel rekening mee houden. Jouw reptiel haalt zijn energie uit warmte en licht. Wanneer het te koud is in het terrarium, kan een reptiel zijn eten niet goed regulieren. Is de temperatuur te hoog? Dan kan een reptiel juist weer oververhit raken.

Temperatuur in de nacht

Wanneer het nacht is, is het doorgaans veel kouder. Zeker in de gebieden waar reptielen van nature veel voorkomen. Dit is precies waarom er voor veel reptielen wordt aangeraden om de temperatuur ‘s nachts omlaag te laten gaan. Zo heeft jouw reptiel een leefomgeving die overeen komt met hoe ze in het echt leven. Uiteraard moet in de nacht ook de lamp uit gaan, om zo het dag- en nagritme na te boosten. Als er altijd een lamp aan staat, kan dit zeer stressvol zijn voor je reptiel.

Lees ook:  5 ideale reptielen voor beginners (inclusief foto’s)

Verschillende temperaturen in een terrarium

De meeste reptielen moeten de keuze hebben. Ze kunnen niet constant in de hitte zitten en zullen ook gedurende de dag koelte willen opzoeken, bijvoorbeeld wanneer ze te warm worden. Daarom is het voor de meeste reptielen belangrijk dat er in het terrarium verschillende temperaturen zijn. Een koeler gedeelte en een warmer gedeelte.

We spreken hier van een warme kant en een koude kant. Het is erg belangrijk dat je deze temperaturen echt verschillend houdt voor je reptiel.

UV-licht

Warmte en licht is niet het enige waar je aan moet denken wanneer je een warmtelamp aanschaft. Een reptiel heeft UV-licht nodig. De straling op de huid wordt omgezet in verschillende vitamines, waaronder Vitamine D. En Vitamine D heeft een reptiel nodig om beter calcium op te slaan, wat weer helpt voor sterkere botten. Ook voorkomt het botontkalkig. In het wild krijgt je reptiel de UV-licht van de zon, maar in een terrarium krijgt een reptiel te weinig UV-licht. Je hebt dus een lamp nodig die niet alleen warm wordt, maar ook UV-licht is belangrijk.

Hoeveel UV-licht een reptiel nodig heeft, is per soort verschillend. Sommige reptielen hebben nauwelijks UV-licht nodig, terwijl andere reptielen juist veel meer nodig hebben.

Warmtemat

Sommige reptielen hebben een warmtemat nodig die je onder je terrarium plaatst. Je kunt hier de temperatuur van je terrarium mee regulieren. Kies bij voorkeur voor een warmtemat die of heat pad die speciaal gemaakt is voor reptielen.

Create Your Free Price Drop Alert!

Welke warmtelamp voor jouw reptiel?

Bekijk de onderstaande tabel om te zien wat voor een warmtelampen worden aangeraden voor specifieke soort reptielen. Staat jouw reptiel er niet tussen? Laat het dan weten in de reacties.

Lees ook:  5 ideale reptielen voor beginners (inclusief foto’s)

Kijk altijd goed wat een reptiel verder nog nodig heeft. Zorg bijvoorbeeld voor een terrarium dat groot genoeg is en kies voor de juiste beplanting en beschutting.

Het aantal genoemde graden, is in Celsius. Wil je meer artikelen lezen over het betreffende reptiel? Klik dan op de naam, om alle artikelen te zien die we gepubliceerd hebben.

Soort reptielKoude temperatuurWarmte temperatuurSoort warmtelampKoop lamp
Anolis23 graden 32 graden50 Watt lampKoop lamp
Baardagaam23 graden37 graden100 Watt lampKoop lamp
Groene leguaan23 graden29 graden50 Watt lampKoop lamp
Indochinese wateragame23 graden26 graden50 Watt LampKoop lamp
Jemenkameleon21 graden35 graden75 Watt lampKoop lamp
Koningspython26 graden32 gradenWarmtemat onder bakKoop warmtemat
Koningsslang21 graden32 gradenWarmtemat onder bakKoop warmtemat
Korenslang21 graden29 graden50 Watt lampKoop lamp
Luipaardgekko23 graden35 graden75 Watt lampKoop lamp
Madagaskardaggekko23 graden29 graden50 Watt lampKoop lamp
Melkslang21 graden32 graden75 Watt lampKoop lamp
Rattenslang21 graden29 graden50 Watt lampKoop lamp
Roodwangschildpad23 graden35 graden100 Watt lampKoop lamp
Sierschilpad23 graden35 graden100 Watt lampKoop lamp
Steppevaraan23 graden29 graden50 Watt lampKoop lamp
Tokeh21 graden23 graden50 Watt lampKoop lamp
Wimpergekko23 graden29 graden50 Watt lampKoop lamp
Zesstreeplangstaarthagedis23 graden29 graden75 Watt lampKoop lamp

Nog vragen?

Heb je nog vragen over warmtelampen voor reptielen? Stel ze gerust in de reacties hieronder. Je kunt ook je eigen ervaringen delen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl