5 ideale reptielen voor beginners (inclusief foto’s)

reptielen voor beginners

Lijkt het jou tof om een reptiel als huisdier te hebben? Dan is het belangrijk om te realiseren dat het niet altijd de makkelijkste dieren zijn. Hoe gaaf en bijzonder ze ook zijn, de verzorging kan wat lastig zijn. Zo zijn er reptielen die zeer speciale dieetwensen hebben. Toch zijn er ook reptielen die zeer geschikt zijn voor beginners. Wij geven je 5 reptielen die je als beginner kunt nemen.

Wanneer is een reptiel geschikt voor beginners?

Ieder reptiel kan uiteindelijk wel worden gehouden, ook voor beginners. Vooral wanneer je bereid bent je goed in te lezen. Toch zijn er enkele reptielen die beter geschikt zijn voor beginners. Reptielen zijn namelijk zeer gevoelige dieren en goede zorg is dus extra belangrijk. Er zijn reptielen die je gemakkelijker kunt houden dan de ander. Voor de meeste beginners zijn de volgende zaken van belang:

Gemakkelijke huisvestiging

Een reptiel leeft in een terrarium dat ingericht moet worden naar de behoeften van de soort die jij hebt. Voor sommige reptielen geldt dat je erg veel moet aanschaffen en met allerlei zaken rekening moet houden. Denk aan temperaturen, luchtvochtigheid of bepaalde soorten planten. Het hoeft echter echt niet altijd zo lastig te zijn. Er zijn ook genoeg reptielen die een stukje minder kieskeurig zijn.

Tip: Wil je meer weten over de temperatuur die je in een terrarium moet hanteren? Lees ons artikel: Welke warmtelamp voor reptielen? Complete lijst

Eenvoudig te voeren

Er zijn beginners die het voeren van een reptiel nog best een ding vinden. Logisch. Een levende muis of een levend kuiken geven, kan nog allemaal best spannend zijn. In sommige gevallen moet je zelfs een behoorlijke voorraad aan voederdieren hebben. Wat het allemaal ingewikkeld en voor sommigen ook eng maakt.

Ze moeten leuk zijn

Veel mensen willen een reptiel, omdat ze leuk zijn. Bijvoorbeeld omdat je ze vast kunt pakken en zeer kindvriendelijk zijn, of omdat ze er prachtig uitzien. Een reptiel die de hele dag onder een steen zit en die je nauwelijks ziet, is misschien niet de meest uitnodigende om mee te beginnen.

Lees ook:  Welke warmtelamp voor reptielen? Complete lijst

Gemakkelijk te kopen

Er zijn ontzettend veel reptielen beschikbaar. De ene is gemakkelijk te kopen en kan soms zelfs bij lokale dierenwinkels worden aangeschaft. De ander is nauwelijks te koop en kan alleen via speciale handelaren. Het kopen van een reptiel zou – zeker voor een beginner – geen eeuwigheid moeten duren.

Betaalbaar

Wil je een exotische slang, dan kan dit met bepaalde kleurvariaties soms wel duizenden euro’s kosten. Daarom wordt de prijs ook echt meegenomen bij het bepalen of een reptiel gemakkelijk te houden is.

Let wel op

Ondanks dat de genoemde reptielen worden gezien als gemakkelijk, betekent het niet dat ze geen speciale eisen of verzorging nodig hebben. Lees je dus altijd zeer goed in, voordat je daadwerkelijk één van de dieren besluit aan te schaffen.

Luipaardgekko

De Luipaardgekko is een hele schattige gekko. Meestal zorgen reptielen voor wel een beetje angst in je omgeving, maar de luipaardgekko wint bijna iedereens hart wel. Ook zijn ze niet snel agressief of bang. Ze springen niet en bijten niet. De luipaardgekko is daarbij erg gemakkelijk te houden. Ze hebben insecten nodig, maar niet heel veel.

Het terrarium waar de luipaardgekko in moet, moet tenminste 60 x 40 x 40 groot zijn en het moet een achterwand hebben. Een terrarium waar je doorheen kunt kijken is minder geschikt voor deze gekkosoort. UVB-lichten worden aangeraden, maar hoeven bij deze soort niet perse. Let er op dat deze lichten aan de prijzige kant kunnen zijn.

Lees ook: Luipaardgekko – verzorging, huisvestiging en voeding

luipaardgekko beginner

Meer lezen over het eetpatroon van gekko’s? Lees dan ons artikel

Wimpergekko

De Wimpergekko is – net als de luipaardgekko – een schattige gekko. Ze kunnen met je spelen, maar zijn ook prachtig om naar te kijken. Een ander bijkomend voordeel is dat de Wimpergekko gemakkelijk is om te voeren. Wimpergekkko’s hebben namelijk speciaal voer, dat bestaat uit poeder. Je doet hier een beetje water bij en vervolgens heb je eten voor jouw gekko. Je kunt het vervolgens aanvullen met wat insecten. Het terrarium dat je voor deze diertjes koopt hoeft niet al te groot te zijn. Een terrarium van 40 x 40 x 70 voor twee wimpergekko’s is al voldoende.

Lees ook:  Welke warmtelamp voor reptielen? Complete lijst

Let wel op dat deze gekko’s elke dag verzorgd moeten worden. Sommige reptielen kunnen dagenlang zonder eten. Een ander nadeel is dat is ze vrij klein zijn en daardoor erg fragiel zijn. Als deze gekko schrikt, dan kan hij zijn staart verliezen. Deze zal niet meer aangroeien – wat bij andere dieren soms nog wel kan gebeuren. Sommige mensen vinden dit eng, dus dit is wel iets om rekening mee te houden.

wimpergekko beginners

Baardagaam

De baardagaam, of baardagame, is een hagedis, die redelijk makkelijk te verzorgen is en daarnaast erg tam kan worden gemaakt. Je kunt gemakkelijk je baardagaam op je schouder hebben, bijvoorbeeld. Omdat deze hagedis wat groter is, kan hij wat meer hebben van bijvoorbeeld kleine kinderen en wordt hij minder snel fijngeplet. Daarbij hebben deze dieren een geweldige persoonlijkheid, die je echt zult opmerken al je de baardagaam langer hebt.

Let er wel op dat de Baardagaam geen gemakkelijke eter is. Zo hebben ze dagelijks verse groente nodig. Ook moeten ze regelmatig levende insecten hebben. Ook is de verlichting die ze nodig hebben om goed warm te blijven aan de duurdere kant. Je hebt een UVB-lamp nodig en deze moet elke zes maanden worden vervangen. Het terrarium moet minstens 100 x 50 x 50 groot zijn. Liever groter.

baardagaam beginners

Korenslang of rattenslang

Slangen zijn meestal niet heel geschikt voor beginners. De korenslang, ook wel bekend als de rattenslang, is een uitzondering daarop. Deze slang is niet al te groot en daardoor makkelijk hanteerbaar. Ook zijn het hele leuke dieren om mee te te spelen en ze zien er ook nog eens mooi uit. Het terrarium is gemakkelijk in te richten. Een terrarium moet tenminste 75 centimeter lang zijn. Al is een groter terrarium altijd nog beter. Ververs het water dagelijks en geef af en toe wat te eten.

Lees ook:  Welke warmtelamp voor reptielen? Complete lijst

Het voeren kan wel een nadeel zijn voor sommige mensen. Besef goed dat de korenslang kleine dieren eet. Denk aan muizen, kuikens en ratten. Deze kun je dood voeren en zijn te koop bij dierenspeciaalzaken. Je kunt deze in de vriezer bewaren en ontdooien wanneer het voedertijd is.

korenslang beginners

Koningspython

Nog een slang. De Koningspython is groter dan de Korenslang. Dit is wel echt een grotere slang, zonder dat ze echt enorm zijn. Ook zijn het leuke, rustige slangen. Ze zijn heel relaxt bij mensen en daardoor gemakkelijker te houden. Deze slang wordt vaak genoemd als slang die prima is voor beginners. Kies voor een terrarium dat tenminste 40x80x50 is. Al is groter altijd beter.

Een nadeel aan de Koningspython is dat ze kleine dieren eten, zoals muizen, kuikens en ratten. Niet iedereen vindt het even prettig om dit aan hun huisdier te voeren. Deze slang kan ook wat kieskeurig zijn en zal niet zomaar alles eten wat je hem voorschotelt. Een ander nadeel is dat deze slang zeer goed is in het ontsnappen. Let er dus altijd op dat het terrarium goed gesloten is en er geen enkel gaatje is waar hij uit kan ontsnappen. Woon je in een huis met mensen die niet van reptielen houden? Dan is de koningspython om deze reden niet de beste keuze.

Lees hoe je zelf een koningspython kunt kweken

koningspython beginners

Conclusie

Er zijn genoeg interessante reptielen voor een beginner. Ken jij nog andere leuke reptielen die geschikt zijn voor een beginner, of wil je je ervaring delen met anderen? Laat dan een reactie achter om zo anderen te helpen met het maken van hun keuze.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl