7 dingen die je nog niet wist over de Abessijn

Abessijn weetjes

De Abessijn is een kat met een opvallend uiterlijk: slank, lang en heel behendig. Dit is een zogenaamde lichtere kat. Dat betekent dat de Abessijn zeker geen formaat Garfield zal worden. Een vrouwtje wordt zo’n vier kilo en een mannetje weegt zo’n 5 kilo. En er zijn nog meer leuke feitjes over de Abessijn.

Over de Abessijn

Ben je op zoek naar een elegante kat van gemiddelde grootte? Dan is de Abessijn een goede keuze. Hij heeft fijne en hoge poten. Ook de oren vallen door de grootte goed op. Deze bovendien verder uit elkaar dan bij veel andere katten het geval is. Daarnaast vallen ook de ogen op; het lijkt wel alsof ze geschminkt zijn. Deze kat staat bekend om zijn glanzende, fluweelzachte vacht. Deze kat lijkt niet voor niets op een somali, omdat de somali een afstammeling van de Abessijn is.

1. Het is een van de oudste gefokte kattenrassen

Dit ras is een van de oudste gefokte kattenrassen. Vaak wordt nog wel eens ten onrechte gedacht dat hij uit Abessinië komt. Dat is het gebied dat we tegenwoordig Ethiopië noemen. Maar dat is niet waar. Deze kat komt eigenlijk uit de jingle van Zuidoost-Azië. Waarschijnlijk is de kat ontstaan aan het einde van de 19e eeuw. De eerste wildkleurige katten kwamen door Britse handelaren in het Midden-Oosten. Rond de 19e eeuw werd er voor het eerst mee gefokt. Zo zagen we de eerst Abessijn rond 1871 in een kattenshow.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen aan Abessijn en een Somali?

2. Een lief koosnaampje

Hoe noem je je kat het liefst? Het woord ‘Abessijn’ kan nog best lastig spellen zijn en soms is het lastig uit te leggen welk kattenras je precies bedoelt. Als je het daarom hebt over een ‘aby’, zullen veel kattenliefhebbers begrijpen wat je bedoelt.

3. Basis voor de Somali

De gefokte kortharige Abessijn komt nog steeds voor, maar hij is eigenlijk de voorouder van een kat die we tegenwoordig veel vaker zien. Is het je wel eens opgevallen dat de aby en de halflangharige Somali heel erg op elkaar lijken?

4. Een Abessijn kan best oud worden

Katten hebben het vaak in zich om heel oud te worden en dat is bij de Abessijn niet anders. Dit kattenras kan rustig tussen de 12 en 15 jaar oud worden. De Abessijn is wel gevoelig voor een paar erfelijke aandoeningen, maar deze komen eigenlijk bij alle katachtigen voor. Dit kattenras is een van de sterkere rassen en zal lang een vriendje in huis blijven.

5. De Abessijn heet ook wel ‘mini puma’

De Abessijn wordt ook wel eens ‘mini puma’ genoemd. Dat komt vooral door zijn opvallende uiterlijk. Hij is erg slank en heeft lange benen. Daardoor kan de kat goed bewegen. Hij heeft maar een licht gewicht van 4 tot 5 kilo en kan daardoor vloeiend en behendig bewegen. De kat maakt dezelfde bewegingen als een puma, vandaar zijn bijnaam.

6. De Abessijn is lekker zacht

Een Aby is heerlijk lekker zacht om te aaien. Zij vacht is namelijk heel fijn en fluweel zacht. Deze kat heeft een goed ontwikkelde franje bij de schouders, maar de rest va zijn vacht is iets korter. En naast dat de kat een lekker zachte vacht heeft, heeft hij ook een opvallende kleur. Daardoor heeft hij soms iets weg van een wild konijn. Dit noemen we het ‘agouti-effect’.

Lees ook:  Kan een Abessijn goed alleen zijn?

7. Een duur kattenras

Mocht je het nog niet weten: een Abessijn is best een duur kattenras om aan te schaffen. Waarschijnlijk wilde je eerst meer weten over het karakter van deze kat, maar het prijskaartje is ook zeker niet mis. Een goede raskat vind je alleen bij een fokker. Daarbij krijg je dan wel alle benodigde papieren en informatie. Een dergelijke kat kost al snel 700 euro. Het gaat dan meestal om een kitten. Volwassen exemplaren zijn meestal iets goedkoper.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl