Wat is het verschil tussen aan Abessijn en een Somali?

verschil abessijn somali

De Abessijn en Somali zijn afstammelingen van elkaar. Daardoor hebben de twee katten veel overeenkomsten. Maar er zijn ook wel een aantal verschillen. Veel mensen raken verliefd op de Abessijn of Somali, omdat ze een opvallend uiterlijk hebben. Toch kan het moeilijk zijn om een goede keuze te maken. Wat is het verschil tussen een Abessijn en een Somali?

Over de Abessijn

De Abessijn valt meteen op vanwege zijn grote ogen en spitse oren. Het is duidelijk dat deze raskat altijd weet wat er in zijn omgeving gebeurt. Hij is namelijk erg nieuwsgierig en wil alles ontdekken. Het is een vriendelijke kat die je graag in huis neemt, ondanks dat hij ook wel ‘mini Puma’ wordt genoemd. Dat komt door zijn slanke, lange benen en atletische bouw. Hij is afkomstig uit de jungle van Zuidoost-Azië en heeft dus niets te maken met Abessinië, het land wat we tegenwoordig Ethiopië noemen.

Over de Somali

De Somali is eigenlijk dezelfde kat als een Abessijn, maar dan met een paar verschillen. Deze mooie kat heeft een halflange of lange vacht. Net als de Abessijn heeft hij een intelligent en nieuwsgierig karakter. Je zal dan ook merken dat hij zijn baasje graag volgt en overal aan mee doet. De voorouders van de Somali zijn Abessijn. Aanvankelijk werd de Abessijn beschouwd als een ras dat niet te fokken valt. Maar sinds 1967 is dat veranderd. Een nieuw kattenras was geboren, ‘de Somali’. Dat doet je waarschijnlijk denken aan Somalië en daar is hij dan ook inderdaad naar vernoemd.

Lees ook:  7 dingen die je nog niet wist over de Abessijn

Uiterlijke verschillen

Het zal niet veel moeite om de uiterlijke verschillen tussen de Abessijn en de Somali te zien. De kleur is grotendeels hetzelfde en allebeide hebben ze aan atletisch uiterlijk. Ook de bouw van de kop is ongeveer hetzelfde; grote ogen en spitse oren. Maar verder valt het overduidelijke verschil meteen op. De Abessijn heeft namelijk een korte vacht en behoort daarmee tot de kortharigen.

De Somali heeft dezelfde kenmerken als een Abessijn, maar heeft een halflange tot een lange vacht. Zo kun je dus zelf kiezen of je een kat met een korte of juist langere vacht wilt. Beide katten hebben vaak dezelfde kleuren: wildkleur, blauw, kaneel of fawn (een soort crèmekleurige vacht). Deze kleuren zijn officieel erkend. Bij de Somali katten komen er ook nog andere kleuren voor, zoals lila en chocolade, maar die worden niet officieel erkend.

Karakter

Als je een Abessijn in huis haalt, haal je wel een sterke onafhankelijke kat in huis. Het is wel een heel aanhankelijk gezelschapsdier. Je zult merken dat hij echt van je gaat houden. Hij is erg nieuwsgierig, actief en speels. Ze zijn erg gevoelig en zacht en zullen je regelmatig om aandacht vragen. Alleen zijn is niets voor deze kat. Opvallend is zijn zachte miauw.

Bij de Somali merk je dat dit kattenras wat minder ‘op zichzelf’ is. Ook de Somali is erg intelligent en houdt van spelletjes, maar je kan ze niet alleen houden. Deze katten willen graag in het gezelschap zijn van andere katten. De Somali kan bovendien ook iets dominanter zijn. Daarom houd je het liefst katten uit hetzelfde nest bij elkaar, want anders kan er wel eens ruzie ontstaan.

Lees ook:  Kan een Abessijn goed alleen zijn?

Gezondheid

Op gebied van gezondheid verschillen de Abessijnen Somali flink van elkaar. De Abessijnheeft namelijk vaker gezondheidsproblemen dan de Somali. Zo heeft de Albessijn vaker last van het zogenaamde ‘Fading Kitten Syndroom’. Dat komt voor al de bloedgroepen tussen de moederkat en haar kitten een kruising zijn tussen verschillende bloedgroepen. Daardoor ontstaat er bloedarmoede. Het gebeurt daardoor vaak dat Abessijnen het na de geboorte niet overleven, omdat Fading Kitten Syndroom vrijwel altijd dodelijk is.

Daarnaast heeft de Abessijn andere gezondheidsproblemen, zoals een tekort aan rode bloedcellen of problemen met de ogen. Vaak kun je dit herkennen aan nachtblindheid en komt het voor in de eerste zes levensjaren van de Abessijn. Een Somali is qua gezondheid iets beter doorontwikkeld en heeft een zogenaamde ‘ongecompliceerde gezondheid’. Dat betekent dat als je regelmatig voor een controle naar de dierenarts gaat en hoogwaardig kattenvoer voert, er over het algemeen weinig problemen zouden moeten voorkomen. Ook de Somali kat kan soms last krijgen van zijn ogen of van bloedarmoede.

Kiezen voor een Abessijn of een Somali?

Het zal je opgevallen zijn dat een Abessijn en een Somali sterk op elkaar lijken. Dat is niet voor niets. De Somali is immers een afstammeling van de Abessijn. De Abessijn zijn in feite de voorouders van de Somali. Welk kattenras je precies wilt kiezen, is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Vooral de vacht zal doorslaggevend zijn. Een Abessijn is korthartig, terwijl een Somali een halflange tot lange vacht heeft. Op gebied van karakter verschillen beide kattenrassen maar weinig van elkaar.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl