14 dingen die je nog niet wist over de Afghaanse Windhond

afghaanse windhond

De Afghaanse Windhond is een prachtige, elegante hond. Hij valt direct op met zijn schitterende uiterlijk. Wil jij meer leren over dit ras? Ontdek dan onze 14 dingen die je nog niet wist over de Afghaanse Windhond. Ken jij deze feiten al?

Over de Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is een hond uit Afghanistan die een prachtige, lange vacht heeft die doet denken aan mensenhaar. Deze hond kan wat gereserveerd zijn, maar als je er eenmaal een connectie mee hebt opgebouwd, heb je een geweldige vriend in huis.

1. Het is een zeer oud ras

De Afghaanse Windhond is een heel oud ras. Hoe oud precies, is onbekend, maar vermoedelijk kwam dit ras al mee met het leger van Alexander de Grote. Het is waarschijnlijk een van de oudste rassen die we nu komen.

2. Jachthond

De Afghaanse Windhond oogt heel erg elegant en mooi, dus waarschijnlijk verrast het je wel: de Afghaanse Windhond is van oorsprong een jachthond. Dit ras ondersteunde jagers in woestijnen, bijvoorbeeld tijdens de jacht op antilopen en luipaarden.

3. Afghaanse Windhond is bijzonder gebouwd

Dankzij zijn bijzondere bouw, is de Afghaanse Windhond heel erg wendbaar. Zijn heupen zijn hoger en wijder van elkaar in vergelijking met andere honden. En juist dankzij deze bouw kunnen ze zich soepel bewegen tijdens het rennen en bijvoorbeeld plotseling van richting veranderen. Ook kunnen ze heel hoog springen. Let hier op wanneer je een Afghaanse Windhond hebt, want hij kan gemakkelijk twee meter hoog springen.

Lees ook:  Afador: Kruising tussen Afghaanse Windhond en Labrador

4. De vacht van de pups

Als een Afghaanse Windhond nog een pup is, heeft hij een heel andere vacht dan wanneer hij ouder wordt. De eerste maanden heeft hij een korte vacht. Die valt daarna uit en vervolgens krijgt de hond zijn lange lokken.

5. Opvallende vacht

Het meest opvallende aan de Afghaanse Windhond is zijn vacht. Hij heeft prachtig, lang haar waar menig fotomodel jaloers op zal zijn. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen en heeft een belangrijke functie: in het gebied waar de Afghaanse Windhond officieel vandaan komt, kan het vooral ‘s nachts zeer koud worden. De vacht zal hem beschermen tegen die vervelende kou.

6. Vachtverzorging kost veel tijd

De vachtverzorging van de Afghaanse Windhond kost veel tijd. Denk aan dagelijks borstelen en regelmatig wassen. Ook zou het slim zijn als je hond met regelmaat naar de trimmer gaat. Zo behoudt hij zijn prachtige vacht het beste.

7. Snelheidsduivels

Het is bekend dat windhonden erg snel zijn. Dit geldt ook voor de Afghaanse Windhond. Hij kan een snelheid bereiken van rond de 65 kilometer per uur! Dit zijn dus wel echte snelheidsduivels! Houd hier rekening mee als je een Afghaanse Windhond in huis haalt. Deze hond heeft flink veel beweging nodig. Ga lekker met hem joggen of neem hem mee aan de fiets, zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Hondensporten waarbij vooral het rennen de focus heeft, kan ook een goede optie zijn.

afghaanse windhond rennen

8. In huis juist lekker rustig

Als je genoeg met je Afghaanse Windhond gaat wandelen, zul je in huis eigenlijk geen last van hem hebben. Binnen is de Afghaanse Windhond juist heel rustig – zelfs een tikkeltje lui. Maar, let goed op: geef je hem niet genoeg beweging, dan kan hij binnen vervelend en destructief gedrag vertonen.

Lees ook:  Verhaart een Afghaanse Windhond veel? (+ vachtverzorging tips)

9. Trainen is moeilijk

Hoewel de Afghaanse Windhond een intelligente hond is, is het geen gemakkelijke hond om te trainen. Hij heeft een behoorlijke eigen wil en zal daarom lang niet altijd luisteren. Deze hond vertrouwt duidelijk zijn eigen instinct meer. Je hebt veel geduld nodig om hem te laten doen wat je wil. Het is dus zeker geen hond voor beginners.

10. Houd ze aan de lijn

Nou moet je honden sowieso op steeds meer plekken aan de lijn houden, maar bij de Afghaanse Windhond wordt het sowieso aangeraden om hem aan te lijnen. Wanneer hij iets ziet, zoals een kat of konijn, kan zijn jachtinstinct naar boven komen. En dan gaan ze rennen. Snel, en ver. En met een beetje pech springen ze ook nog ergens overheen. Het wordt een hele klus om je hond dan terug te vinden. En luisteren doen ze waarschijnlijk niet.

11. De Afghaanse Windhond is een gevoelige hond

De Afghaanse Windhond is een erg gevoelige hond. Je moet hem daarom niet te streng opvoeden. Hij kan er niet tegen als je met een ferme toon tegen hem praat. Dit geldt ook voor veranderingen in bijvoorbeeld de leefomgeving. De kans is vrij groot dat jouw hond wel even nodig heeft om te wennen aan de hele nieuwe omgeving. En ook als het gaat om kleine pijntjes zul je dit vrij snel merken bij de Afghaanse Windhond.

12. Gezondheid van deze hond

In het algemeen heeft de Afghaanse Windhond een goede gezondheid. Hij wordt tussen de 12 en 15 jaar. Toch kan hij wel wat gezondheidsproblemen hebben. Denk aan problemen met de heupen, de schildklier en het hart. Ook is de Afghaanse Windhond erg gevoelig voor allergische reacties.

Lees ook:  Afador: Kruising tussen Afghaanse Windhond en Labrador

13. De Afghaanse Hond is fabulous

Je kunt er niet omheen: De Afghaanse hond is werkelijk fabulous. En dat merk je wanneer je met hem over straat loopt. Geheid dat mensen je vragen stellen over je hond of er zelfs foto’s van willen maken.

14. Picasso raakte geïnspireerd

De schilder Picasso zag in de Afghaanse Windhond een grote inspiratiebron. Hij had een teckel en een Afghaanse Windhond, die regelmatig op schilderijen van hem te zien waren.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl