Afador: Kruising tussen Afghaanse Windhond en Labrador

Afador kruising

Vind je een rashond te duur, of zoek je een bijzondere hond? Een kruising, zoals de Afador, kan een hele goede optie zijn. De Afador is een kruising tussen de Afghaanse Windhond en de Labrador Retriever. Deze energieke honden kunnen een echte meerwaarde bieden in een gezin. Wat kun je verwachten als je de Afador in huis haalt?

Kruising tussen Afghaanse Windhond en Labrador

De Afghaanse Windhond is een echte atletische hond, oorspronkelijk gefokt voor zijn snelheid en zijn jachtinstinct. De Labrador Retriever wordt gezien als een van de trouwste honden die er is. Het is een hele populaire hond voor gezinnen, families, maar wordt ook regelmatig ingezet als politiehond of hulphond.

De kruising tussen deze twee honden is in Nederland minder bekend. In Amerika zie je deze kruising meer. Oorspronkelijk komt de Afador uit Alaska. Maar ondanks dat je de Afador meer in Amerika ziet, betekent niet dat het een veelvoorkomend ras is. De Afador is namelijk best een zeldzame kruising. De Afador wordt ook vaak Afghan Lab genoemd.

Is de Afador een designhond?

Veel kruisingen worden gezien als designhonden. Dat komt omdat het geen erkend ras is, maar toch nog wel vaak zo wordt behandeld. Je zou de Afador dus zeker een designhond kunnen noemen.

Lees ook:  Labrador pup fokker - 37 betrouwbare kennels in Nederland

Uiterlijk van de Afador

Hoe een Afador er precies uit zal zien, ligt altijd erg aan de ouders. Het wordt een mix van een Afghaanse Windhond en van een Labrador. En je weet nooit of een pup meer van de vader, of de moeder zal krijgen.

Je kunt er wel vanuit gaan dat een Afador tussen de 20 en de 30 kilo weegt. Het zal een middelgrote hond zijn. Hij kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, zwart, bruin en geel. Meestal heeft de vacht een gemiddelde lengte.

Karakter van de Afador

Een Afador is een intelligente en leergierige hond. Hij wilt graag dingen voor je doen en hij zal dus eenvoudig te trainen zijn. Een hondencursus of een speciale hondensport kan zeker slim zijn. Want behalve intelligent, wil de Afador ook echt in beweging komen. De kans is zeer groot dat hij dol is op rennen, maar ook op bijvoorbeeld water. Ook zal deze hond zeer beschermend zijn naar zijn eigenaren toe.

Kan hij goed met kinderen overweg?

Een Afador vindt een familie doorgaans geen probleem en kan prima met kinderen overweg. Het is natuurlijk wel altijd goed om hem te socialiseren, zodat hij ook echt gewend raakt aan kinderen.

Training

Dankzij zijn leergierigheid, is de Afador een hond die je goed kunt trainen. Hij wilt graag blijven leren, dus een hondensport of een hondencursus is een goed idee. Je kunt hem ook met puzzels en zoekspelletjes bezig houden. En wanneer je met hem gaat wandelen, kun je natuurlijk ook altijd iets actiefs ondernemen.

Lees ook:  Boxador - kruising tussen een Labrador en Boxer

Vachtverzorging van de Afador

De Afador moet een tot twee keer per week worden geborsteld. Wanneer hij in de rui is, kun je hem meer borstelen. Wanneer hij een dikke ondervacht heeft, is het mogelijk dat hij veel zal verharen. Houd hier rekening mee. Je zou hem af en toe naar ene trimmer kunnen meenemen, zodat zijn vacht in optimale gezondheid blijft.

Gezondheid

De Afador kan dezelfde gezondheidsklachten hebben als de Labrador en de Afghaanse Windhond. Denk aan Heupdysplasie, problemen met de huid en problemen met de schildklier. Een Afador kan ziektes erven van de ouders. Het is dus verstandig als zij wel van tevoren gezondheidstesten hebben gedaan.

Is een Afador geschikt voor je?

Ben je op zoek naar een actieve, intelligente hond die echt deel uitmaakt van de familie? Dan is een Afador een goede keuze. Let er wel op dat deze hond echt genoeg in beweging moet komen en dat je hem geestelijk moet blijven uitdagen.

Waar kun je Afadors kopen?

Een Afador is een vrij zeldzame hond en hij is dus niet gemakkelijk ergens te koop. Je moet echt geluk hebben dat er een nestje pups is. Je zou eventueel kunnen kijken in asiels. Daar zitten veel herplaatsers die een nieuw huisje nodig hebben. Er zitten ook regelmatig kruisingen tussen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl