Kan een Berner Sennenhond goed tegen warmte?

Berner Sennenhond warmte

De Berner Sennenhond is een grote hond met ontzettend veel haar. Niet heel gek dus, dat je je misschien afvraagt of hij goed tegen warmte kan. Wat moet je doen tijdens een hittegolf of een zomerse dag? Welke tips zijn er om oververhitting te voorkomen?

Over de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond wordt ook vaak Berner Sennen genoemd. Van oorsprong komt deze hond uit Zwitersland, waar hij veel in de bergen leefde. Hij werd veel als waakhond gehouden op boerderijen. Het is een grote hond, die echt opvalt als je hem ergens ziet. Bijzonder is vooral de combinatie van waakzaamheid en zachtaardigheid die de Berner Sennen zo populair maakt.

Kan een Berner Sennen goed tegen warmte?

De Berner Sennen hond is geen hond die goed tegen warmte kan. Hij heeft zijn grote formaat niet mee en kan er daardoor moeite mee hebben zijn lichaamswarmte kwijt te raken. Veel mensen denken misschien dat zijn dikke vacht een probleem vormt in de zomer, maar dat valt nog mee.

De dikke ondervacht van de Berner Sennenhond zorgt namelijk niet alleen voor extra warmte in de winter, maar heeft ook een verkoelend effect in de zomer. Maar ondanks die bescherming van de dikke vacht, kan de Berner Sennen het dus alsnog moeilijk hebben met hitte.

Lees ook:  Is een Berner Sennenhond een goede waakhond?

Zorg voor voldoende water

Je kent het wel van jezelf: als het heel warm is, drink je vanzelf meer. Ook een Berner Sennenhond heeft extra drinken nodig. Houd daarom heel goed in de gaten dat je hond echt genoeg te drinken heeft en vul het water regelmatig aan.

Buiten in de zon

Voorkom dat je jouw Berner Sennenhond uitlaat op het warmste moment van de dag. Zeker als er een hittegolf is. De tegels buiten zijn dan veel te warm voor de poten van jouw Berner en ze kunnen daardoor ernstig verbranden. Let ook goed op als je hem in de tuin hebt. Zorg ervoor dat er altijd genoeg schaduw en verkoeling is. Een schuurtje of een hondenhok biedt bijvoorbeeld uitkomst.

Verkoeling voor jouw Berner Sennenhond

Hoe warmer het buiten wordt, hoe meer behoefte Berner Sennen aan verkoeling heeft. Extra handig zijn bijvoorbeeld matten met een koeleffect of een hondenzwembad dat je in de tuin kunt zetten. Een sproeisysteem voor je tuin biedt ook voor jouw hond natuurlijk lekker veel verkoeling.

Pas op met oververhitting!

Wat je vooral niet wilt, is een Berner Sennenhond die oververhit is. Je hond kan bewusteloos raken en als je niet oppast zelfs doodgaan aan oververhitting. Blijf daarom altijd alert op de volgende symtpomen:

 • Je Berner Sennenhond hijgt meer dan normaal
 • Hij heeft een verhoogde lichaamstemperatuur
 • Hij trilt
 • Hij kwijlt
 • Hij geeft over
 • Hij heeft glazige ogen
 • Hij heeft een verhoogde hartslag
Lees ook:  Berner Sennenhond pup kopen? 22 betrouwbare fokkers in Nederland

Wanneer je Berner Sennenhond oververhit raakt tijdens een hittegolf, zorg dan dat hij afgekoeld raakt. Breng hem naar een koele ruimte of leg een handdoek die vochtig en koud is over hem heen. Maak je je nog steeds zorgen over je Berner Sennenhond? Neem dan geen risico en raadpleeg een dierenarts.

Uitdroging

Een ander gevaar dat tijdens warme dagen kan ontstaan, is uitdroging van jouw Berner Sennenhond. Een Berner Sennenhond is groot en heeft dus echt veel water nodig. Wanneer het warm is, zal hij meer hijgen. Dit doet hij om warmte kwijt te raken – een beetje zoals een mens die zweet. Maar hierdoor raakt hij wel sneller veel vocht kwijt. Het is dus van groot belang dat je Berner Sennen altijd voldoende water in de buurt heeft.

Uitdroging herken je aan de volgende symptomen:

 • Meer hijgen
 • Een droge neus
 • Een droge mond
 • Weinig energie en oogt zwak

Denk je dat jouw Berner Sennenhond uitgedroogd raakt? Zorg dat hij gaat drinken. Let wel op dat hij dan niet te snel drinkt. Wil hij niet drinken? Neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Wat moet je niet doen met een Berner Sennenhond bij hitte?

De dikke vacht van een Berner Sennenhond lijkt extreem warm. Waar wij mensen graag kleding uitdoen als het warmer wordt, ben je misschien geneigd om ook iets te doen aan de vacht van je Berner Sennen. Doe dit niet! Ga hem niet scheren of knippen. Zijn vacht is dik, maar biedt tegelijkertijd ook een vorm van verkoeling. Jouw Berner kan zijn lichaamstemperatuur minder goed reguleren als hij geknipt of geschoren is.

Lees ook:  Boulab - kruising tussen Labrador en Berner Sennen

Berner Sennenhond in de auto

Een Berner Sennenhond onbemand in de auto laten is sowieso al niet verstandig, maar moet je al zeker voorkomen wanneer het buiten warm is. Een auto warmt heel snel op en het kan er vele malen warmer worden dan buiten. Hierdoor kunnen zelfs een paar minuten al voor enorme problemen zorgen. Laat dus nooit je Berner Sennenhond onbemand in een auto. Moet je toch een boodschap doen? Laat dan je hond bij voorkeur gewoon lekker thuis.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl