boulab

Boulab – kruising tussen Labrador en Berner Sennen

Vind je een rashond te duur, maar wil je wel een gezellige familiehond? De Boulab is dus een kruising tussen de Labrador en de Berner Sennen. De Boulab is een combinatie van twee lieve werkhonden. Het resultaat? Een fantastisch dier. Wat maakt deze hond zo bijzonder?

Kruising tussen Labrador en Berner Sennen

De Labrador en de Berner Sennen zijn allebei honden die loyaal zijn en hard werken. De Labrador heet volledig Labrador Retriever, en wordt ook vaak afgekort tot Lab. De Berner Sennen kennen we ook als de Berner Sennenhond of de Bernese Mountain dog.

De kruising tussen deze twee honden wordt Boulab genoemd. Lab komt van het woord Labrador en Bou is afkomstig van de Franse naam van de Berner Sennen: Bouvier Bernois. Een andere naam voor deze kruising is ook wel de Labernese, wat afkomstig is van de Engelse benaming voor de Berner Senner.

Is de Boulab een designhond?

Veel mensen zien deze kruising – en vele andere kruisingen – als een designhond. Omdat het geen erkend ras is, kan er soms wat denigrerend over worden gedaan. Toch is het zo dat de Boulab qua gezondheid vaak een stuk sterker is de gemiddelde rashond. Kruisingen pakken namelijk vaak het beste van beide kanten en de Boulab is daar geen uitzondering op.

kruising labrador bernen sennen

Hoe ziet de Boulab er uit?

Je kunt bij een Boulab nooit precies zeggen hoe hij er uit zal zien. Je kunt er wel vanuit gaan dat het een grote hond is, aangezien de Labrador en de Berner Sennen dat allebei ook zijn. Houd rekening met een schofthoogte van 50 tot 75 centimeter. Ook is de kans groot dat je een sterke hond krijgt. Qua kleuren en vacht is het altijd even afwachten. De ene Boulab heeft een langharige vacht en de ander een kortharige vacht. De ene Boulab is zwart met wit, terwijl de andere meer een blonde of chocoladekleur heeft. Ook tri-kleuren komen veel voor bij de Boulab.

Lees ook:  Weten labradors het wanneer je verdrietig bent?

Karakter van de Boulab

De Berner Sennenhond en de Lab zijn allebei erg vriendelijke honden en zeer geschikt ook als familiehond. Dit zie je ook terug in de Boulab. Wanneer je een Boulab hebt, is de kans vrij groot dat je een hond hebt die vriendelijk is. Ook zijn ze erg loyaal naar hun eigenaren en maken ze graag deel uit van het hele gezin. De kans is groot dat het honden zijn die graag in beweging komen. Zorg dat je huisdier daarom genoeg beweging krijgt. Daar krijg je een gelukkige hond mee. Ook leergierigheid zul je terugzien. De hond is gemakkelijk te trainen.

Let wel op: dit betekent dat je de hond ook gemakkelijk verkeerde dingen aan kunt leren. Wees dus duidelijk in wat mag en vooral ook wat niet.

Training

Wanneer je een Boulab of een Labernese wilt trainen, is het dus vooral belangrijk om consequent te blijven. Training is sowieso erg belangrijk: doe je dit niet, dan kan het zijn dat de hond zich gaat vervelen en daardoor vervelend gedrag gaat vertonen. Het is dan ook slim om je Boulab mee te nemen naar een puppycursus. Zo leer jij hoe je je hond moet trainen en krijgt de Boulab goede socialisatie.

Gezondheid

Meestal is het zo dat kruising vaak net een wat betere gezondheid heeft dan een rashond. De hond krijgt het beste mee van twee rassen. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar de gezondheid van de ouders van de Boulab. Zo liggen problemen met de heupen en ellebogen op de loer. Omdat het een vrij grote hond is, is de kans op hartproblemen eveneens aanwezig. De levensverwachting van de Boulab is ongeveer 6 tot 10 jaar. Dit komt vooral omdat de Labrador gemiddeld 10 tot 12 wordt en de Berner Sennenhond 6 to 8.

Lees ook:  Verhaart een Labrador veel? (+ vachtverzorging tips)

Vachtverzorging van de Boulab

Houd er rekening mee dat je met de Labernese veel haren in huis zal vinden. De kans is zeer groot dat je een hond hebt met een dubbele vacht en met lange haren. Dit betekent dat vachtverzorging heel belangrijk is. Borstel hem regelmatig. Dit kan bijvoorbeeld met de Furminator, die gemakkelijk alle losse haren uit de vacht trekt.

Het is ook goed mogelijk dat jouw Boulab niet zo van badderen houdt. Toch zal hij af en toe ik bad moeten voor de beste vachtverzorging. Welke vachtverzorging precies nodig is, is afhankelijk van jouw hond. Bij een mix weet je immers nooit precies wat je kunt verwachten.

Is een Boulab geschikt voor je?

Zoek je een hond die loyaal en vriendelijk is? Dan is de Boulab een zeer geschikte hond voor jou Houd er wel rekening mee dat je met een kruising nooit goed weet wat je precies krijgt. Dat heeft overigens ook wel weer zo zijn charmes.

Waar vind je Boulabs?

Een Labernese is geen erkend ras, dus het vinden van een fokker is misschien wat lastiger. Toch zijn er wel mensen die fokken in deze kruising. Informeer daar eens naar de mogelijkheden. Ook in het asiel zou je wel eens een kruising kunnen vinden tussen een Labrador en Berner Sennen. Blijf dus vooral je ogen goed openhouden.

Lees ook:  Labrador pup fokker - 39 betrouwbare kennels in Nederland

Heb je een Boulab?

Laat ons weten in de reacties hoe jouw Boulab is. We horen graag over jouw ervaringen!