Kunnen chinchilla’s vlooien krijgen? Jeuk en krabben

chinchilla vlooien

Chinchilla’s hebben een meerdere haren per haarzaakje. Je zou dus denken dat er voor vlooien geen ruimte meer is. Maar is dat ook wel echt zo? Kunnen chinchilla’s vlooien krijgen? En zo ja, wat doe je daar dan tegen?

Over Chinchilla’s

Chinchilla’s zijn knaagdieren die vooral overdag actief zijn. Ze leven graag in groepen en hebben een schattige uitstraling. In het wild wordt er nogal eens op chinchilla’s gejaagd. Ze hebben namelijk prachtig zacht haar. Van alle diersoorten, heef de chinchilla de meeste haren per haarzakje. En dat is erg geliefd voor bontjassen. Chinchilla’s hebben grote kooien nodig, met daarin sowieso een zandbad, omdat ze zich schoonmaken door door het zand te rollen.

Kan een chinchilla vlooien krijgen?

De vacht van de chinchilla heeft weinig ruimte, en dus lijkt het onwaarschijnlijk dat een chinchilla last krijgt van vlooien. Toch kan dit wel degelijk voorkomen. Chinchilla’s kunnen last hebben van vlooien, maar het komt niet heel erg vaak voor. Twijfel je? Ga dan altijd met je knaagdier naar de dierenarts.

Signalen van vlooien

Hoe weet je nou eigenlijk of je chinchilla last heeft van vlooien? Dit is nog best lastig om te zien. Je kunt de huid van de chinchilla namelijk maar moeilijk zien. De kans dat je een vlooi op je chinchilla ziet is dan ook heel klein, tenzij de vlooi toevallig bovenop de vacht loopt. Let daarom vooral op andere signalen.

Lees ook:  Chinchilla’s als huisdier

Zie je bijvoorbeeld kleine, zwarte vlekjes tussen de vacht zitten? Dit zou een teken van vlooien kunnen zijn. In dat geval is het opgedroogd bloed.

Let ook altijd goed op het gedrag van je chinchilla. Heeft hij veel jeuk? Krabt hij of bijt hij in zijn vacht? Dan zou dat wel eens een teken kunnen zijn van vlooien.

Vlooien tegengaan bij je chinchilla

Heb je een chinchilla met vlooien, dan wil je natuurlijk iets doen tegen die vervelende beesten. Voor honden en katten zijn er verschillende middelen beschikbaar in dierenwinkels, maar pas op… deze middelen zijn vaak enkel getest op honden en katten. En die zijn natuurlijk vele malen groter dan een chinchilla. Jouw knaagdier zou wel eens heel slecht kunnen reageren op de agressieve middelen. Je wilt natuurlijk niet je chinchilla nog zieker maken. Raadpleeg daarom altijd de dierenarts. Die kan een diagnose stellen, maar ook kijken wat er tegen de eventuele vlooien gedaan kan worden.

Andere huisdieren

Als er andere huisdieren zijn, dan is er een grote kans dat ook zij vlooien hebben. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor andere chinchilla’s. Zet jouw chinchilla apart van zijn vriendjes, om te voorkomen dat de rest van de knaagdieren er last van heeft.

Pas vooral op als je een kat of hond hebt. Chinchilla’s hebben bijna nooit vlooien, maar katten en honden hebben er sneller last van. Geef deze namelijk altijd middelen om vlooien te voorkomen, wanneer je vlooien bij je chinchilla gevonden hebt en controleer ze goed op vlooien.

Lees ook: Kunnen konijnen en chinchilla’s in hetzelfde hok?

Lees ook:  Kunnen konijnen en chinchilla's in hetzelfde hok?

Het huis

Als er eenmaal vlooien zijn gevonden bij je chinchilla, dan is de kans groot dat deze ook elders in huis zijn. Er worden vaak eieren gelegd. Zorg ervoor dat je vaker schoonmaakt en stofzuigt. Indien er echt veel vlooien in huis zijn, kan het slim zijn een ongedierte-bestrijder te bellen.

Andere redenen van de symptomen

Kan een chinchilla vlooien krijgen? Nou ja, het is dus zeldzaam. Dus zie je een chinchilla veel krabben of bijten, dan is de kans groot dat dit een andere oorzaak heeft. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een slechte hygiëne. Krijgt je chinchilla wel dagelijks een schoon zandbad, zodat hij zijn vacht goed kan onderhouden? Geef je hem gezonde voeding? Is de kooi schoon? Zorg ervoor dat je de kooi met grote regelmaat schoonmaakt en dat je chinchilla de beste leefomgeving heeft.

Je chinchilla zou ook een vervelende ziekte kunnen hebben. Ga dus sowieso altijd naar de dierenarts om de precieze reden van de jeuk te achterhalen. Als het geen vlooien zijn of te maken heeft met de leefomgeving van je knaagdier, dan is het belangrijk dat de werkelijke oorzaak wordt gevonden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl