Kunnen konijnen en chinchilla’s in hetzelfde hok?

chinchilla konijn

Konijnen en chinchilla’s zijn allebei erg leuke dieren. Ze zijn schattig en hebben een vergelijkbaar formaat. Ook eten ze allebei hooi en geperste brokjes. Kun je ze ook samen in een hok stoppen? Waar moet je op letten als je dit wil doen?

Is een chinchilla een konijn?

Chinchilla’s hebben een vergelijkbaar uiterlijk als de konijnen. Ze hebben alleen geen lange oren, maar eerder rondere. Ook hebben ze hetzelfde formaat. Maar chinchilla’s zijn geen familie van het konijn. Sterker nog: chinchilla’s vallen onder de knaagdieren en konijnen onder de haasachtige. Er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee dieren.

Kan een chinchilla konijnenvoer eten?

Een chinchilla heeft doorgaans een zeer gevoelig darmstelsel. Hierdoor kan het diertje weinig hebben. Zo kan hij amper fruit eten en zijn er ook veel groentesoorten waar de chinchilla niet goed op reageert. Sterker nog: als een chinchilla iets verkeerds eet, kan hij sterven. Een chinchilla kan dus geen konijnenvoer eten. De kans is aanwezig dat er in de brokjes iets zit waar de chinchilla niet goed op reageert. Een chinchilla zou dan ook niet bij het konijnenvoer moeten kunnen komen.

Kan een konijn chinchillavoer eten?

Andersom is het ook niet verstandig om een konijn brokjes te geven die gemaakt zijn voor chinchilla’s. De kans is zeer groot dat hier niet alle nodige voedingstoffen inzitten. Toch zullen er bij het konijn minder problemen ontstaan. Een konijn eet ook grotere porties dan een chinchilla. Een chinchilla kan niet zo veel eten, maar zal het wel proberen als hij erbij komen.

Lees ook:  Mag een konijn spinazie eten? Veilige groente of niet?

Chinchillakooi en konijnenkooi

Chinchilla’s hebben een grote kooi nodig, waarin ze kunnen springen. Een hoge kooi, verticale kooi met verschillende schappen op meerdere niveaus is voor hen geweldig. Een voilere die is omgebouwd is bijvoorbeeld een ideale hok voor ze. Konijnen gaan de hoogte vrijwel nooit in. Zij hebben vooral behoefte aan een plek waar ze zich kunnen schuilen. Een klein hokje waar ze in kunnen of iets met een afdakje. Behoefte aan beschuiling is er juist weer niet bij de chinchilla. Die liggen vaak hoog op een plankje ergens in een kooi.

Kunnen chinchilla’s en konijnen goed met elkaar overweg?

Chinchilla’s en konijnen kunnen goed met elkaar overweg, maar hier moet je wel veel tijd in stoppen. Ze zullen eerst aan elkaar moeten wennen, door de kooien bijvoorbeeld dicht bij elkaar te zetten. Kijk goed hoe de dieren op elkaar reageren. Laat ze daarna af en toe eens samen rondlopen, maar blijf er altijd bij wanneer je dit doet. Je weet immers nooit zeker of het wel goed gaat. Dit zal je moeten blijven doen, en de tijd steeds meer uitbreiden. Zelfs als je besluit om de dieren bij elkaar te voegen, kan het mis gaan, ook als ze elkaar al vaker hebben gezien. Een goede en fijne omgang is zeker mogelijk, maar realiseer dat je dit vooraf nooit met zekerheid kunt zeggen. Dit is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van het dier.

Andere zaken om op te letten

De keutels van een konijn, zijn dodelijk voor een chinchilla. Als een chinchilla deze eet, is de kans aanwezig dat het hem fataal wordt. Een chinchilla heeft daarbij regelmatig een zandbad nodig, maar voor een konijn is dit zand weer vervelend. Als laatste is het goed om te realiseren dat chinchilla’s best agressief zijn. Maar een konijn is doorgaans een stuk sterker dan een chinchilla. Als de chinchilla een konijn uitdaagt, dan zou dat wel eens verkeerd kunnen afgelopen.

Lees ook:  Chinchilla’s als huisdier

Kunnen konijnen en chinchilla’s in hetzelfde hok?

Het is beter om konijnen en chinchilla’s niet in hetzelfde hok te stoppen. Er zijn te veel verschillen en de kans is groot dat het niet goed gaat onderling. Beide dieren zijn ontzettend leuke huisdieren en je kunt ze ook best allebei hebben. Het is alleen verstandig om ze niet in één hok samen te stoppen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl