5 dingen die je nog niet wist over de Engelse Bulldog

Engelse bulldog weetjes

Wil je een Engelse Bulldog in huis gaan halen? Dan wil je waarschijnlijk alle ins- en outs weten over dit leuke hondenras. Want een Engelse Bulldog heeft een lief koppie en hecht zich al snel aan zijn gezin. Daarmee haal je de ideale gezinshond in huis. Maar er zijn vast dingen die je nog niet wist over de Engelse Bulldog. We hebben wat (grappige) feitjes op een rij gezet.

Over de Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een lieve, grappige en zachtaardige hond. Maar zijn oorsprong is een stuk minder vriendelijk. Hij werd ooit gefokt om het op te nemen tegen stieren. De bedoeling was dat de honden die stieren zouden bijten. Dit noemen we ‘bull baiting’. Toen dat verschijnsel eenmaal verboden werd, hing het bestaan van de Engelse Bulldog aan een zijden draadje. Maar tegenwoordig zijn ze erg lief, zachtaardig en speciaal gefokt om een gezinshond te zijn. Ze hebben door hun opmerkelijke bouw wel last van allerlei gezondheidsproblemen.

Weetjes over dit ras

Als je al helemaal ernaar uitkijkt om een Engelse Bulldog als nieuw gezinslid te mogen verwelkomen, wil je vast meer weten over dit lieve hondenras. De Bulldog mag er dan wel wat gespierd uitzien, maar het is echt een lieve hond die graag met kinderen en mensen omgaat. Je moet ze wel heel wat aandacht geven, anders voelen ze zich gekwetst en worden ze vervelend. En er zijn nog meer weetjes over dit ras.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Engelse Bulldog?

1. Gefokt voor ‘bull baiting’ (stierenvechten)

Engelse Bulldogs zijn tegenwoordig de rust zelve, maar dat was vroeger wel anders. Rond 1200 na Christus werd in het Verenigd Koninkrijk de Engelse Bulldog misbruikt om in te zetten bij het stierenvechten. De honden moesten dan de stieren bijten. Dat was een extreem bloederige sport en zeker niet leuk voor de honden. In 1835 werd de sport daarom volledig verboden. Daana vonden de houders van de honden dat er geen toekomst meer was voor dit ras. Maar de honden werden gefokt om liever en zachter te zijn. Sindsdien zijn het ideale gezinshonden en is deze sport gelukkig nergens meer te vinden.

2. Engelse Bulldogs zwemmen maar lastig

Heb je wel eens geprobeerd om een Engelse Bulldog te laten zwemmen? De kans is groot dat het je nog niet gelukt is. Veel Engelse Bulldogs zijn namelijk slechte zwemmers. Ze hebben een relatief grote kop en een klein achterwerk. Dat maakt het voor de honden maar lastig om zich in het water te bewegen. Echt zwemmen in er daarom niet bij. Maar een aantal Engelse Bulldogs zullen je mogelijk nog verbazen; sommigen kunnen het wel! Toch is het verstandig om voor badmeester te spelen als je ziet dat je hond gaat zwemmen.

3. Geen zonvakantie voor de Engelse Bulldog

Dit hondenras heeft echt een hekel aan zonvakanties. Ze kunnen namelijk heel erg slecht tegen warmte, en dan voornamelijk hitte. Daarom is het verstandig de honden zoveel mogelijk uit de felle zon te houden. Doordat ze een relatief plat snuitje hebben, zul je merken dat het ademhalen niet erg gemakkelijk gaat. Dit is een van de reden waarom je ze liever niet meeneemt naar warme oorden. Toch is het een ideale reispartner. In 1903 ging Dr. Horatio Nelson Jackson voor het eest op roadtrip. Hij nam een bijrijder mee, Sewal K. Crocker. Deze had een Bulldog genaamd Bud meegenomen. De Bulldog had een brilletje op om de stof uit zijn ogen te houden. Daarmee bleek de Engelse Bulldog een goede reispartner.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Engelse Bulldog nodig?

4. Presidenten houden van de Engelse Bulldog

Heel wat presidenten namen een hond in huis. Maar niet alle presidenten kozen voor hetzelfde ras. Hoewel het in huis nemen van één of meerdere honden vooral in de Verenigde Staten een presidentiële traditie lijkt, waren er toch heel wat verschillende rassen te bekennen. Er waren meerdere presidenten die wel erg gecharmeerd waren van de Engelse Bulldog. Wat dacht je van president Calvin Coolidge? Hij had een Bulldog die hij ‘Boston Beans’ noemde. En ook Warren Harding haalde een Engelse Bulldog naar het Witte Huis. Het dier kreeg de vrij opmerkelijke naam: ‘Oh Boy’.

5. Engelse Bulldog: geen dekhengst

Engelse Bulldogs zijn erg populair. Ze staan op de 16e plaats van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Daarmee zijn de Franse Bulldogs populairder, maar toch is er veel vraag naar het Engelse ras. Het zal je dan ook weinig verbazen dat er ieder jaar heel wat nestjes geboren worden. Maar dat gaat niet zomaar, want de Engelse Bulldog is eigenlijk erg slecht in zich voortplanten. Dat komt niet door een gebrek aan interesse, maar door hun biologische bouw.

De Bulldog heeft er maar veel moeite mee om zich voort te planten. Hij kan maar moeilijk bij de vrouwtjes komen en dit leidt vaak tot veel stress. Dat is erg zielig voor het dier. Daarom kiezen fokkers van Engelse Bulldogs er vaak voor om met kunstmatige inseminatie te werken. Als het nestje ter wereld komt, gaat dit ook niet zonder slag of stoot. Er zijn relatief veel doodgeboren puppy’s bij dit ras. Dat komt doordat de vrouwtjes hondjes met grote hoofden door een smalle geboorteschacht moeten persen. Daarom komen de meeste pups ter wereld via een Keizersnede.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl