Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Engelse Bulldog?

verschil franse bulldog engelse bulldog

Je bent helemaal verliefd geworden op de Bulldog. Maar er zijn verschillende soorten Bulldogs. Daarom kan het nog best lastig zijn om het ras te kiezen dat het beste bij jou en je gezin past. Er zijn namelijk een paar verschillen tussen de Franse en Engelse Bulldog. Wat is eigenlijk de beste keuze? Dat is maar net afhankelijk van wat je van een hond verwacht. Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Engelse Bulldog?

Franse Bulldog

Als je kijkt naar de Franse Bulldog, valt je al snel op hoe grappig en charmant hij kan zijn. Er zijn maar weinig mensen die ‘nee’ kunnen zeggen tegen zijn lieve karakter. Het is een grappige gezinshond die het fijn vindt om je te vermaken. Het is ‘de clown van alle rassen.’ Hij is dol op aandacht en hecht zich aan zijn familie. Alleen zijn is niet zijn sterkste punt en een echte waakhond is het allerminst. Ze hebben niet veel beweging nodig en houden van eten, dus het is goed om ze op gewicht te houden. Een nadeel van de Franse Bulldog is dat ze vaak last krijgen van hun gezondheid.

Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is al sinds 1835 een gezelschapshond. Dat is nooit meer veranderd. Hij heeft een vrij bijzonder uiterlijk en net als bij de Franse Bulldog zijn er wat problemen met de gezondheid. Dit betekent ook dat de levensverwachting van een Engelse Bulldog niet al te hoog is. Na een jaar of zes tot negen laat het lichaam de hond in de steek. Maar je krijgt er wel een vriendelijke, zachte en vrolijke hond van terug. Dit ras is iets koppiger en kan goed alleen zijn, maar vindt het niet leuk. Ze zijn erg gevoelig voor wat de baasjes van hen vinden. Ze kunnen goed samen met kinderen en andere honden interesseren de Engelse Bulldog weinig.

Lees ook:  Kan een Franse Bulldog goed met katten overweg?

Verschillen in uiterlijk

De Franse Bulldog is iets strakker qua uiterlijk dan de Engelse Bulldog. Dit zie je bijvoorbeeld aan het gespierde uiterlijk van de Franse Bulldog. Hij mag dan wel klein zijn, maar ziet er wel imposant uit. De pootjes staan wijd naast het lichaam. De Engelse Bulldog is een middelgrote hond en is stevig gebouwd. Je ziet aan zijn gezicht dat hij geplooid is. De kop is wat meer vierkant. De oren lopen met een punt iets naar achteren, terwijl een Franse Billdog oren heeft die groot en rechtopstaand zijn.

De Franse Bulldog heeft vaak drie soorten kleuren vacht: gestroomd, fawn of bont. De Engelse Bulldog heeft veel meer verschillende kleuren vacht. Zoals bijvoorbeeld: rood, bruin, wit of gevlekt.

Verschillen in karakter

De Franse Bulldog en de Engelse Bulldog zij allebei eer geschikte gezinshonden. Ze zullen er alles aan doen om het je naar je zin te maken. De Franse Bulldog is een beetje lomp vergeleken met de Engelse Bulldog. De Franse variant is vrolijk en speels, maar kan ook wat eigenwijs en lomp uit de hoek komen. Ze zijn wat waakser, maar zeker niet agressief. Ze kunnen goed met kinderen en hechten zich aan hun familie. Dat is ook meteen de reden waarom ze soms jaloers zijn op andere honden en slecht alleen kunnen zijn. Een goede socialisatiecursus is dus zeker geen overbodige luxe.

De Engelse Bulldog is ook vriendelijk en vrolijk, maar een stuk minder lomp. Hij is kalmer en zachtaardiger. Hij is daarnaast wel een tikkeltje lui. Met kinderen is hij erg geduldig en lief, terwijl dat bij de Franse Bulldog iets minder het geval is. Beide rassen zijn niet erg waaks. De Engelse Bulldog laat zien dat hij behoorlijk koppig is. Maar hij is erg gevoelig en heeft een zachte manier van trainen nodig.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Engelse Bulldog nodig?

Kinderen: Franse of Engelse Bulldog?

Heb je een gezin en vraag je je af of je beter voor een Franse of Engelse Bulldog kunt kiezen gezien dat je kinderen hebt? Het goede nieuws is dat beide rassen goed samen gaan met kinderen. Let wel: iedere hond is anders. Kies je voor een hond die je gaat adopteren of die al wat ouder is, dan kan het zijn dat hun karakter al gevormd hebt.

Maar kies je voor een puppy die meteen na het verlaten van het nestje bij je komt wonen, dan is een Franse Bulldog een goede keuze, net als een Engelse Bulldog. Er zit wel een klein verschil tussen beide rassen waar je rekening mee moet houden. Franse Bulldogs hebben meer energie en zien niet overal een probleem in. Ze kunnen daardoor wat lomp overkomen. Als je nog kleine kinderen hebt, is het misschien iets te veel van het goede. Je kunt dan beter kiezen voor de Engelse Bulldog. Die voelt zich minder opgejaagd en kan beter tegen hyperactieve kinderen. Hij is geduldiger en iets meer tolerant dan de Franse Bulldog.

Verschillen in gezondheid

Beide rassen hebben erg last van hun gezondheid. In totaal zijn er 28 aandoeningen waar de Franse Bulldog last van krijgen. Door zijn platte snuit heeft hij het al snel benauwd en bij de geboorte is het altijd maar de vraag of hij het zal overleven. De eerste uren zijn een uitdaging voor iedere Franse Bulldog puppy. Hij heeft vaker last van tumoren en ontstekingen aan de huidplooien.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Franse Bulldog nodig?

Vergeleken met de Franse Bulldog is de Engelse Bulldog nog meer een zorgenkindje. Er zijn 36 verschillende ziektes voor geregistreerd. Zo kan hij al snel last krijgen van de ellebogen, tussenwervels en de heupen. Beide honden zijn door hun bouw dus zeker niet erg gezond. Om die reden verschilt de levensverwachting van beide rassen niet veel. Neem je een Franse of een Engelse Bulldog in huis? Houd er dan rekening mee dat je meestal binnen 10 jaar al afscheid van je trouwe viervoeter moet nemen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl