Mag een hamster spinazie eten?

hamster spinazie

Is spinazie voeding die je kunt geven aan je hamster? Is het veilig of juist gevaarlijk? Ontdek of spinazie in een gezond eetpatroon voor hamsters past.

Over de hamster

Wie kent ze niet? Hamsters. Deze grappige beestjes zijn gewilde huisdieren. Met hun korte pootjes trippelen ze gezellig rond in hun kooi en ze zijn lief en intelligent. In Nederland worden er vijf soorten hamsters als huisdier gehouden, waarvan de Syrische hamster en de Russische dwerghamster de bekendste zijn.

Mag een hamster spinazie eten?

In principe mogen hamsters alle groenten eten die de mens ook eet. Dat betekent dat je jouw hamster gerust spinazie mag voeren. Spinazie is rijk aan voedingsstoffen en bevat nauwelijks calorieën. Dit maakt deze groente tot een goede aanvulling op het hamstermenu.

Wat is er goed aan spinazie?

Spinazie heeft een heleboel goede voedingsstoffen in zich, zoals vitaminen, mineralen en vezels. Wat betreft de vitamines zit er in spinazie zowel vitamine A, C als K. Deze stimuleren de groei en zorgen ervoor dat de hamster goed gezond blijft. Ook bevat spinazie kalium en ijzer. Deze mineralen zorgen er onder meer voor dat de bloedsomloop en de zuurstofopname in orde blijft. Vezels, ten slotte, zijn goed voor de spijsvertering en hierdoor heeft jouw hamster een goede ontlasting. Denk eraan dat je de spinazie goed wast van tevoren, zodat alle schadelijke bestrijdingsmiddelen verdwenen zijn.

Lees ook:  Mag een hamster aalbes eten?

Hoeveel geef je je hamster?

Het is belangrijk dat je je hamster niet overvoert, zeker als je spinazie voor het eerst geeft. Ze kunnen dan last krijgen van gas en diarree. Je hamster heeft voldoende aan een of twee theelepels spinazie. Je kunt eenvoudig een spinazieblad in tweeën of vieren scheuren en deze aan je kleine vriend geven. Wat betreft de frequentie kun je het beste beginnen met om de dag spinazie geven. Zodra je hamster eraan gewend is, mag hij iedere dag een portie spinazie. Zie je dat je hamster toch een beetje diarree heeft, geef dan tijdelijk even wat minder vaak.

Mag gekookte spinazie?

In principe kan het geen kwaad om een hamster gekookte spinazie te geven. Het is echter wel zo dat door het kookproces spinazie een deel van zijn voedingswaarde verliest. Geef daarom de voorkeur aan rauwe spinazie. Als je het kookt, doe er dan geen zout door. Want dat is echt heel slecht voor je hamster.

Mag een hamster spinazie uit blik?

Het is niet aan te raden om je hamster spinazie uit blik te geven. Deze zit namelijk vol met conserveringsmiddelen (vooral zout) en kunstmatige toevoegingen. Dit is heel slecht voor de spijsvertering van een hamster. Ook is een deel van de voedingswaarde al verdwenen, doordat spinazie uit blik ook gekookt is.

Mogen hamsters ingevroren spinazie?

Voor ingevroren spinazie geldt in feite hetzelfde als voor gekookte. Je kunt het je hamster wel geven, maar een aanrader is het niet. Ten eerste geeft het veel geklieder in de kooi en daarnaast kan het verteringsstelsel van de hamster lastig omgaan met deze slappe en zachte spinazie.

Lees ook:  Mag een hamster kersen eten? En kersenpit?

Meer voeding

Wil je nog meer weten wat je jouw hamster allemaal kunt geven? We hebben een zeer complete voedingsgids. Bekijk onze voedingsgids voor hamsters.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl