Mag een hamster framboos eten?

hamster framboos

Wil jij je hamster eens iets lekkers geven? Fruit is meestal een goede keuze. Hoe zit dat met de framboos? Is dit gezond?

De hamster als huisdier

Een schattig diertje! Dat is het eerste gevoel dat een hamster opwekt met zijn zachte vacht en bolle wangen. Zijn kleine lichaam vergroot het schattigheidsgevoel. Bovendien kan een hamster vrij makkelijk tam worden gemaakt. Geen wonder dat mensen hem als huisdier willen hebben.
Er is een ding waar je rekening mee moet houden voordat je een hamster aanschaft. De hamster is een nachtdier. Het gevolg is dat hij ‘s avonds pas actief wordt. Dit is niet leuk voor kleine kinderen. Als je kinderen hebt die hun huisdier graag aaien en knuffelen, is het misschien beter om een ander dier te kiezen. Maar als het geen probleem is dat je huisdier pas ‘s avonds in actie komt, is de hamster een prima keus.


Er zijn verschillende soorten. De goudhamster en de dwerghamster komen het meeste voor. Beide soorten kunnen verschillende kleuren en haarlengtes hebben. Voor de verzorging maakt het niet veel uit, dus kies er eentje uit die jij het mooist vindt.

Mag een hamster framboos eten?

Hamsters mogen veel fruitsoorten eten. Frambozen horen daarbij, dus als je frambozen in huis hebt, mag je hamster er eentje hebben. Hij lust het graag!

Lees ook:  Mag een hamster tomaat eten? Dieet en voedingadvies


Zie het als extraatje voor je dier. Gewone pellets of gemengd droogvoer bevat alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Dat moet de basis blijven van zijn voer, de rest is extra. Dat geldt dus ook voor frambozen.


Was de frambozen voordat je ze geeft. Er kunnen bestrijdingsmiddelen op zitten of fijn zand (als de frambozen uit je eigen tuin komen). Dat moet er eerst afgehaald worden. Denk er aan dat een hamster een klein dier is. Hij wordt eerder ziek dan een mens als hij een beetje bestrijdingsmiddelen binnen krijgt.

Wat is er goed aan een framboos?

Een framboos is meer dan een extraatje. Het zit vol vitaminen en mineralen. Het is daarom een goede aanvulling op het basisvoer. Zorg wel voor afwisseling en varieer met de aanvullingen. Dan krijgt je hamster elke keer andere voedingsstoffen binnen. Dus een paar keer frambozen en daarna weer iets anders.

Wat is er minder goed aan


Nadeel van frambozen is het sap. Een beetje is niet erg, maar als er veel vocht in zit, kan je hamster diarree krijgen. Dat is de reden waarom het meeste voer van de hamster gedroogd is. Dit geldt voor al het fruit dat een hamster mag. Let ook op dat schimmel schadelijk kan zijn voor je hamster. Geef dus nooit fruit met schimmel er op.

Hoeveel frambozen mag je hamster hebben?

Een hamster is een klein dier. Hij eet niet zoveel. Een goudhamster eet 8 tot 15 gram per dag, een dwerghamster 6 tot 10 gram. Aangezien het grootste deel daarvan uit basisvoer bestaat, heeft een hamster aan een klein beetje framboos genoeg. Als je hem meer geeft, is er een kans dat hij alleen de framboos op eet en zijn gewone eten laat staan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Houd het daarom bij een kleine hoeveelheid. Maar een klein stukje is voor je hamster al een grote traktatie. Laat hem daarom maar eens genieten van een heerlijke framboos.

Lees ook:  Mag een hamster paprika eten? Is het veilig of giftig?

Mag je bevroren framboos geven?

Het is beter om geen bevroren fruit te geven aan je hamster. Er zit vaak meer suiker in. Kies altijd voor verse frambozen.

Wat mag een hamster nog meer eten?

Benieuwd wat hamsters nog meer mogen eten? Bekijk dan onze uitgebreide voedingsgids voor hamsters. Hier zie je een volledig overzicht van voeding die je hamster wel of niet mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl