Mag een cavia doperwten eten?

cavia doperwten

Heb je een cavia? Dan verzorg je hem vast heel goed en geef je hem het liefste telkens iets lekkers. Heb je bijvoorbeeld doperwten over? Dan zou je die in de kooi van je cavia kunnen stoppen. Althans.. als dat mag, natuurlijk. Zijn doperwten veilig voor cavia’s? Mag een cavia doperwten eten?

Over de cavia

Miljoenen mensen in Nederland hebben een huisdier. Een groot deel van hen heeft een cavia. De cavia is zo geliefd, omdat hij geen intensieve verzorging nodig heeft, niet veel ruimte vraagt en door zijn levendigheid veel gezelligheid brengt. Er zijn verschillende soorten cavia’s, die zich onderscheiden door met name de lengte en de kleur van hun lichaamshaar.

Mag een cavia doperwten eten?

Doperwten kunnen door cavia’s gegeten worden. Niet alle cavia’s vinden ze even lekker, maar het is zeker het proberen waard om ze aan je cavia te voeren. Let er wel op dat je je cavia in het begin kleine hoeveelheden geeft, zodat hij er langzaam aan kan wennen. Pas wanneer je cavia voldoende is gewend aan de doperwten, kun je de hoeveelheid verder opvoeren.

Wat is er goed aan doperwten?

Doperwten zijn heel voedzaam. Ze bevatten verhoudingsgewijs veel eiwitten en koolhydraten, waardoor ze energierijk zijn. Daarnaast zijn doperwten ook rijk aan diverse vitamines, zoals vitamine A, diverse vitamines uit de vitamine B-groep, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Met name vitamine C is erg belangrijk voor cavia’s omdat ze die vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Naast de vitamines bevatten doperwten ook diverse mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium en fosfor.

Lees ook:  Mag een cavia paprika eten? Veilig of niet?

Hoeveel doperwten geef je je cavia?

Het gevaar is dat je je cavia te veel of te vaak doperwten voert. Doperwten zijn op zichzelf genomen gezond, maar wanneer je je cavia te vaak doperwten geeft, krijgt hij te veel koolhydraten en bepaalde mineralen (met name calcium en fosfor) binnen. Dit is niet gezond. Geef doperwten dus niet dagelijks aan je cavia. Een goede vuistregel is: geef maximaal twee peulen per portie, maximaal vier keer per week. Het is daarnaast belangrijk om naast doperwten ook veel andere groentes aan je cavia te geven. Zo krijgt hij alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Mag een cavia gekookte doperwten?

Het advies is om aan cavia’s alleen maar rauwe groentes en fruit te geven. Gekookte doperwten zijn dus niet geschikt om aan je cavia te voeren.

Mag een cavia doperwten uit blik?

Geef je cavia geen doperwten uit blik. Naast het feit dat doperwten uit blik gekookt zijn, bevatten ze vaak ook veel toegevoegd zout en bevatten ze minder voedingsstoffen. Dit is niet gezond voor je cavia.

Mag een cavia diepvriesdoperwten?

Ook diepvrieserwten zijn niet geschikt om aan je cavia te geven. Net als doperwten uit blik bevatten deze minder voedingsstoffen dan rauwe erwten. Bied dus uitsluitend rauwe doperwten aan.

Mag een cavia de peulen van de doperwten eten?

Wanneer je rauwe doperwten voor je cavia koopt, zitten deze vaak nog in de peul (het omhulsel van de doperwten). Deze peul mag je eventueel ook aan je cavia mee voeren, mits je niet te grote stukken geeft en de peulen van te voren goed wast.

Lees ook:  Teddy Cavia als huisdier - Complete gids

Meer voedingstips

Wist je dat we een uitgebreide voedingsgids hebben? Je kunt dan precies van alle soorten voeding zien of je cavia het wel of niet mag eten. Zo krijgt jouw cavia alleen het beste van het beste.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl